Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin hamppumysteeri selvisi

Aktivisti kylvi hampun siemeniä ympäri kaupunkia, koska toivoo keskustelua hampun asemasta

Kaupunki
 
Hamppumysteeri Helsingissä - näin se selvitettiin
Hamppumysteeri Helsingissä - näin se selvitettiin
Helsinkiläisen vaateliikkeen istutuksesta löytyi ohikulkijoita kummastuttanut hamppukasvi. Kasvattaako joku salaa huumeita kaupungin ytimessä? HSTV selvitti hampun mysteerin. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus ja editointi: Jani Viskari HS.

Aleksanterinkadulla kukkaruukussa viikonlopun aikana havaittu hamppukasvi ei ole mikään satunnainen yksilö, vaan hamppua on tänä kesänä kasvanut muun muassa Iso Roobertinkadulla, Diana-puistossa, Eduskuntatalon liepeillä, Hotelli Marskin edessä, Kampin keskuksen tuntumassa, Vanhassa kirkkopuistossa, Runeberginkadulla ja Uudenmaankadulla.

Monet hamppuyksilöt ovat saaneet vihertää ilman julkisuutta, mutta osa on kesän aikana kitketty pois.

Hamppua on kylvänyt paikallinen hamppuaktivisti, joka toivoo julkista keskustelua hampusta ja sen laillisesta asemasta, kertoo HS:n toimitukseen soittanut hamppuaktivistin ystävä.

Ystävän välityksellä järjestyy haastattelu itse kylväjän kanssa. Suomen tulehtuneen keskusteluilmapiirin vuoksi, kumpikaan miehistä ei halua omaa nimeään julkisuuteen.

"Tänä keväänä olin ehkä hieman varomaton, sillä kylvin siemeniä aika paljon, yhteensä 33 kiloa", kertoo Martin Spåramangel -nimellä esiintyvä mies.

Hän on ostanut ruokakaupasta täysin laillisia syötäväksi tarkoitettuja kuituhampun siemeniä. Kevätkylvöjä mies on tehnyt jo monena vuotena.

"Enkä ole suinkaan ainoa. Aina aika-ajoin eri keskusteluissa selviää, että muutkin tekevät tätä. Päästävät ilmapallon mukana pieniä siemenpusseja irti Kaivarissa tai vastaavaa. Suomessa ei käsittääkseni ole mitään ryhmää, joka järjestäisi kampanjoita", mies sanoo.

Helsingin poliisin korviin toiminta ei ole kantautunut. Päivystävä komisario Patrik Karlsson sanoo, että toiminta voi täyttää vahingonteon tai hallinnan loukkauksen tunnusmerkit.

"Ottamatta kantaa siihen, mitä siemenet ovat, niin tällaisessa laajuudessa en muista vastaavaa tapahtuneen. Joskus naapuririidoissa on ratkottu toisen maan luvatonta käyttöä", hän sanoo.

Muualla maailmassa hampun sissiviljely on järjestäytyneempää. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten Saksan Göttingenissä aktivistit sirottelivat hampun siemeniä ympäri kaupunkia muun muassa paikallisen poliisiaseman istutusten joukkoon. Saksalaisryhmä protestoi Spiegel-lehden mukaan maan tiukkaa kannabis-linjausta ja hamppukasvin demonisointia vastaan.

Myös Britanniassa on pitkään toiminut aktivistiryhmä Feed the Birds, joka on kylvänyt hamppua muun muassa Lontoossa.

Spåramangel sanoo, että hänen perustelunsa hampunkylvölle ovat kahtalaiset. Kuituhamppu, jota hän on kylvänyt, olisi miehen mielestä erinomainen lisä suomalaiseen biotalouteen. Kuituhamppua voi käyttää energianlähteenä ja siitä tehdään vaatteita, ja jopa taloja. Huumaavaa ainetta siitä ei saa.

"Meillä on hallitus, joka sanoo edistävänsä biotaloutta. Niinpä kylvin eduskuntatalon eteen hamppua, mutta pois se on sieltä kitketty."

Toinen syy sissiviljelylle on huumoripitoinen.

"Ihmiset nauravat, kun näkevät, missä kaikkialla hamppua kasvaa."

Ystävän mukaan on olemassa kolmas, vakavampikin syy. Tekijä käyttää kannabista lääkinnällisesti.

"On totta, että minulla on ollut viitisen vuotta sellaisia hermokipuja, joita kannabis lievittää. Tosin sen viihdekäyttökin on takavuosilta tuttua."

Lääkekannabista on yleensä käytetty muun muassa syöpähoitojen sivuoireiden lieventämiseen, Parkinsonin tautiin, kroonistuneeseen migreeniin sekä MS-taudin lihasjäykkyyteen. Lääkekannabiksen käyttö on Suomessa ollut hyvin tiukasti kontrolloitua.

Pari vuotta sitten Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea vapautti yhden suusuihkeen erityislupakäytännöstä. Språmangelin mukaan tämä suusuihke ei kuitenkaan ole niin tehokas kuin luonnonmukainen kannabis.

Laura Mendelin HS
Hamppukasvi vihersi ravintola Rymy Eetun edustalla Erottajalla.
Hamppukasvi vihersi ravintola Rymy Eetun edustalla Erottajalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat