Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähiöt kasvavat puskaa – ja vantaalaiset ottavat siitä ilon irti

Kaupunki
 
Aapo Huhta
Aapo Huhta HS
Sofia ja Kasper Leviö sekä Pessi-koira telmivät Päiväkummun uimapaikalla. Koira pääsee veteen, kun rannalla ei ole muita.
Sofia ja Kasper Leviö sekä Pessi-koira telmivät Päiväkummun uimapaikalla. Koira pääsee veteen, kun rannalla ei ole muita. Kuva: Aapo Huhta HS
Mesta-jutut kertovat kaupunkilaisten elämästä ruohonjuuritasolla. Lähetä juttuvinkki (hs.kaupunki@hs.fi, facebook.com/hskaupunki) tai lähetä kuva numeroon 17181.

Joki ei ole kovin vuolas. Puskan läpi rantaan johtaa pari porrasta, ja ruskean veden päällä lepää metrin mittainen laituri.

"Joo, mä rakensin sen siihen entisen taloyhtiön aidasta", huikkaa mies valkosipulipellosta.

Joki on Keravanjoki, ja näillä vaihein sitä ympäröivät yli 20 000 vantaalaisen kodit: Mikkola, Matari, Rekola, Havukoski ja Päiväkumpu.

Viisi erilaista lähiötä – ja kaiken keskellä virtaa joki.

Joki kasvattaa myös viljelypalstojen sipulit. Ne ja Upi Halttusen perheen muut kasvit imevät päivittäin satoja litroja vettä, ja sen hakemista varten Halttunen rakensi laiturin. Itse asiassa laitureita on kaksi.

"Ai, se toinen, se on yhden liettualaisen tekemä."

Laiturit edustavat sellaista itse tehtyä kesää, joka olisi mahdotonta Kaivopuisto-luokan kunnossapidolla. Kaivopuistosta ei saa saunavihtoja, täältä saa.

Koska Kaivopuisto-standardiin eivät riittäisi kenenkään rahat, peruskaupunkilaisen lähivihreä on tätä. Astetta villimpi.

Vantaalainen jokivarsi näyttää pitkää nenää niille, jotka huutavat yhteiskuntaa fiksaamaan sitä ja rakentamaan tätä. Täällä yhteiskunta vain vähän avittaa.

Pienet polut johtavat metsän läpi rantaan, jossa näkyy vietetyn omatoimisia nuotioiltoja. Kaupunki on tuonut roskapönttöjä, ja niitä on tiheässä.

Matarinkosken kuusikossa on helppo kulkea, koska maasto on ihmisen tallaama. Märissä kohdissa erottuu renkaanjälkiä.

Rakennettuja polkuja ei näy, mutta joku on ystävällisesti pätkinyt poikkiteloin kaatuneen kuusenrungon.

Ukko Koski, 7, ojentaa kuusikossa tossunsa kymmenvuotiaalle serkulleen Pedro Koskelle. Rekolalaispojat harppovat päivänsä kuluksi kosken kivillä.

"Ei kastuttu. Jalat vain vähän", kypäräpäinen seitsenvuotias kertoo ja polkaisee kuusivaihteisellaan kotiin syömään. Pienen laskuojan yli vie kaupungin asentama silta.

Pedro Kosken lempipaikka joella on myös kaupungin tekosia. Hiekkaranta on pieni ja jyrkähkö, mutta hyvin siitä ui.

Joki yhdistää lähiöt

 Kun Keravanjoki kaartaa Lahdenväylän alitse Vantaalle, siitä tulee yli 20 000 asukkaan lähivesi. Joki yhdistää viittä kaupunginosaa.

 Rekola, Matari ja Päiväkumpu ovat lapsirikkaita omakotialueita, joissa asukkaiden tulotaso ylittää niukasti Vantaan keskiarvon.

 Rekolassa ja Päiväkummussa asutaan myös osakehuoneistoissa ja vuokralla.

 Havukoskea ja Mikkolaa leimaavat kerrostalot. Omistus- ja vuokra-asuntoja on osapuilleen saman verran. Noin 30 prosenttia puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia. Työttömiä on vantaalaisittain paljon.

Lähde: Helsingin seudun aluesarjat -tilastotietokanta

Uimisen lisäksi Matarin rannalla voi voimailla kuntolaitteissa, istua metalliputkirakenteisen pöydän ääressä tai tehdä kuten Maija ja Päivi Saarto, jotka ovat pesseet yhdeksän mattoa. Kuivan maan pesupaikka prässeineen on pelkistetty. Urakan päätteeksi naiset miettivät, mistä ruokaa – kioski täällä tuskin edes kannattaisi.

Jos Vantaan kaupunki toteuttaa aikeensa, Rekolan pojat voivat pian pyöräillä joen yli. Silta olisi kauhistus osalle rannan pientaloasukkaita.

"Siitä rupeaa kulkemaan porukkaa. Tulee lieveilmiöitä, moporallia ja muuta remppaa", arvelee Kari Valkeaniemi.

Ei hän mopoja pelkää vaan katsoo pelissä pidemmälle: iskeekö kaupunki kohta silmänsä pientalojen yksityisrantoihin?

"Kaupunki omistaa jo vastarannan, ja siellä on polku. Mitä ne tällä pystyjyrkällä rannalla tekisivät", Valkeaniemi kiihtyy. "Täältä lyödään santaa rattaisiin niin paljon kuin vain löytyy."

Näitä Rekolan rantatontteja lukuun ottamatta Keravanjoen varsi on näillä tienoin kohtalaisesti käveltävissä.

Sofia, Kasper ja Miika Leviö ovat kävelleet Päiväkummun uimapaikalle.

Sofia ja Kasper heittelevät toistensa päälle vettä ja mutaa, ja sekarotuiselle Pessille palloa. Vastarannalla aukeaa Rekolanranta ja Havukosken Myllykoskenpuisto. Siellä nurmikot on ajeltu. Näyttää puistolta.

Kaisa Hakkarainen HS, teksti
Aapo Huhta HS, kuvat
Länsi-Vantaa

Palstaviljelijä Upi Halttunen huolehtii palstojen kohdalla myös kulkuväylän pientareen nurmikon leikkuusta. Leikattu nurmi päätyy ravinteeksi valkosipulien juurille.
Palstaviljelijä Upi Halttunen huolehtii palstojen kohdalla myös kulkuväylän pientareen nurmikon leikkuusta. Leikattu nurmi päätyy ravinteeksi valkosipulien juurille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat