Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppakamari haluaisi sivarit myös voittoa tuottaviin yrityksiin

Kauppakamarin Espoon-johtaja ratkoisi työttömyyttä sivaripaikkojen avulla

Kaupunki
 
Löytyykö savolaissivarille töitä? – Joel Tamminen pitää palopuheen
Löytyykö savolaissivarille töitä? – Joel Tamminen pitää palopuheen
Lapinjärven siviilipalvelukeskuksessa on rekrytointipäivä. Mikkelin miehellä Joel Tammisella ei vielä ole paikkaa. Nyt on yritettävä puhua töitä puutarhahommissa. toimittaja: Katja Kuokkanen, kuvaaja: Jukka Gröndahl

Siwan kassalla ei nähdä siviilipalvelusmiestä. Sen estää laki, jonka mukaan sivareita saa ottaa vain yleishyödyllisiin töihin, kuten kuntiin ja järjestöihin.

Myös yrityksissä voisi olla täysin perusteltua pitää sivaripaikkaa, esittää Saija Äikäs. Äikäs johtaa Helsingin seudun kauppakamarin Espoon-toimistoa.

Tällä hetkellä Suomen toiseksi suurin kaupunki Espoo on siviilipalvelusmiesten maailmassa varsinainen alisuoriutuja.

Palveluspaikkoja on Espoossa 46, mikä on ainoastaan kymmenesosa verrattuna Helsingin 463 siviilipalveluspaikkaan.

Pääkaupunkiseudun kolmannessa suuressa kaupungissa Vantaallakin on paikkoja enemmän kuin kaksinkertainen määrä Espooseen verrattuna, 97.

"Ovatko siviilipalveluksesta määräävän lain perustelut aikansa eläneitä? Laissa ei ole perusteluja, miksi sivarin voi ottaa vain paikkaan, joka ei tavoittele voittoa", Äikäs pohtii.

Äikäs on myös kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Espoossa.

Palveluspaikkojen laajentaminen joihinkin yrityksiin voisi Äikäksen mukaan auttaa esimerkiksi Espoossa viime vuosina räjähdysmäisesti kasvaneen nuorisotyöttömyyden taltuttamisessa.

Se voisi hänestä avata työuran myös syrjäytymisvaarassa oleville nuorille miehille.

"Sivareille olisi varmasti käyttöä esimerkiksi kuntia lähellä olevissa yrityksissä. Fakta on, että alhaisen koulutustason töihin on vaikeuksia saada työntekijöitä. Sinne voisi avata sivaripaikkoja", Äikäs esittää.

Yritykset voisivat Äikkään mukaan saada pysyviä työntekijöitä yhteiskunnan kannalta välttämättömiin töihin, kuten lastaamiseen ja kiinteistönhuoltoon. Nuoret miehet taas voisivat päästä koulutuksenomaisen sivarijakson jälkeen pysyvästi töihin.

Yrityksiltä tulee myös Lapinjärven siviilipalveluskeskukseen kyselyitä sivarin saamiseksi.

Aktiivisesti paikkoja pitää yllä liki 2 300 yleishyödylliseksi tunnustettua työntarjoajaa.

"Yritys ei ole sivaripaikkana kirosana. Tuijotamme voitontuottamispykälää, koska sivareiden työpanos ei saa vääristää työmarkkinoita", valottaa keskuksen johtaja Mikko Reijonen.

Puhe edullisesta työvoimasta saa katetta könttäsummasta: täyden palvelusajan suorittava sivari maksaa palveluspaikan tarjoajalle noin 10 000 euroa.

Hinta sisältää päivärahat, matkakulut, ruoan ja asumismenot. Varsinkin pääkaupunkiseudulla suuri osa kustannuksista voi kertyä vuokrakuluista, joita valtio yleensä korvaa enintään 250 euroa kuussa.

Sekä yhteiskunnallista tehtävää osittain tekevät yritykset että jotkin järjestöt eivät ole tajunneet mahdollisuuttaan tarjoutua siviilipalveluspaikaksi.

"Kannattaa selvittää mahdollisuudet. Tätä voi verrata siihen, että esimerkiksi joitain sairaaloiden tehtäviä hoitavat jo nyt yritykset", Reijonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat