Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virosta tuoduista tölkeistä saa nyt panttirahaa

Virallisesti Viron tölkkipalautus Oy avaa ovensa elokuussa

Kaupunki
 
Sami Penttilä
Opaste ohjaa panttihyvityksen luokse Länsisatamassa.
Opaste ohjaa panttihyvityksen luokse Länsisatamassa. Kuva: Sami Penttilä

Virosta tuoduista juomatölkeistä saa nyt panttirahaa. Länsisatamassa toimintansa heinäkuussa aloittanut Viron tölkkipalautus Oy maksaa jokaisesta sille tuodusta tölkistä kahdeksan senttiä.

Länsisatamasta tölkit laivataan Viroon, jossa pantti on 10 senttiä tölkiltä.

"Tämä on idea, jota on pohdittu jo 15 vuotta", kertoo Viron tölkkipalautus Oy:n mediavastaava Mika Reinikainen.

Reinikaisen mukaan Virosta tuodaan Suomeen noin 140 miljoonaa tölkkiä vuodessa, mutta pantittomista tölkeistä vain 40 miljoonaa tölkkiä löytää tiensä Suomen palautuspakkaus Oy Palpan laitteisiin.

"Suuri osa tölkeistä päätyy sekajätteen joukkoon tai suoraan luontoon", Reinikainen sanoo.

Ympäristöongelmien lisäksi kierrättämättä jäävät tölkit aiheuttavat hankaluuksia jätteenkäsittelylaitoksille. Esimerkiksi Vantaan jätteenkäsittelylaitoksessa sekajätteen sekaan joutuneet tölkit sulavat kiinni polttokattilaan.

"Tölkit aiheuttavat ylimääräistä puhdistus- ja kunnossapitotarvetta. Meillä on esimerkiksi tällä hetkellä huoltoseisokki menossa ja kyllä tuolta alumiinia raaputellaan pois", projektinjohtaja Kalle Patomeri Vantaan Energiasta kertoo.

Suomalaiset palauttavat Palpan mukaan jopa 95 prosenttia pantillisista tölkeistä. Mika Reinikainen uskoo, että myös virolaisten tölkkien palautus alkaa panttimaksun myötä kiinnostamaan.

Jätkäsaareen voi jättää tölkkejä jo nyt soittamalla Viron tölkkipalautuksen ovesta löytyvään puhelinnumeroon, mutta virallisesti ovet aukeavat elokuun alussa.

Viron tölkkipalautus suunnittelee noutopalvelun järjestämistä niin, että palautus olisi helppoa muillekin kuin pääkaupunkiseutulaisille. Tölkkejä voi myös postittaa.

Viron tölkkipalautus tuo Viron kaljaralliin myös uuden hieman huvittavankin kierroksen. Oluelle on kysyntää Suomessa, mutta korkean alkoholiverotuksen vuoksi Suomessa valmistettua olutta kuljetetaan myytäväksi Viroon.

Sitten suomalaiset kuluttajat matkustavat Viroon, ostavat olutta, matkustavat takaisin Suomeen ja juovat sen. Nyt juotuja tölkkejä aletaan palauttaa Viron tölkkipalautukselle, joka järjestää niiden kuljetuksen takaisin Viroon. 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat