Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aalto-yliopiston opiskelijoiden startup-yritys myy ystäviä yksinäisille vanhuksille

Omaisilla on vanhuksille entistä vähemmän aikaa, mutta vanhukset kaipaisivat juttuseuraa ja tekemistä. Se on yrityksille markkinarako.

Kaupunki
 
Kari Pullinen
Peik Hämekoski (keskellä) näyttää Aune Ilosalolle (vas.), Hellikki Matlarille, Paavo Kärnälle ja Laine Lahdelmalle, miten tietokoneelta etsitään musiikkia.
Peik Hämekoski (keskellä) näyttää Aune Ilosalolle (vas.), Hellikki Matlarille, Paavo Kärnälle ja Laine Lahdelmalle, miten tietokoneelta etsitään musiikkia. Kuva: Kari Pullinen

"Pitää dreamaa big, jos haluu olla big."

Näin sanoo Helsingin Aalto-yliopiston opiskelija Peik Hämekoski, 21, kuvaillessaan tänään torstaina julkistettavan, vanhusten omaisille suunnatun Elffe Musiikki -palvelun taustalla olevaa ajatusta. Eli suomeksi: pitää uskaltaa unelmoida suurista asioista, jos haluaa niiden tapahtuvan.

Startup-yrittäjille ominaiseen tyyliin Hämekoski puhuu core-osaamisesta eikä ydinosaamisesta, seed-kierroksesta eikä alkurahoituksesta ja ihmisistä, jotka ovat "loistava fitti" Elffen kannalta. Eli sopivat liiketoimintamalliin.

Hämekosken ja hänen koulutovereidensa Markus Havin, 24, Elias Mikkolan, 21, ja Joni Pakarisen, 21, perustama Elffe Musiikki on yksi niistä yrityksistä, jotka tulevaisuudessa haluavat tuottaa vanhuksille palveluita. Elffe toivoo vastaavansa lisääntyneeseen kysyntään, joka koskee vielä kotona asuvien vanhusten vapaa-ajan viettoa: julkinen sektori on keskittynyt pitämään ikäihmisten asunnot puhtaina ja ruokaa lautasella, mutta nykyvanhukset odottavat palveluilta enemmän.

Elffe Musiikin liikeidea on sekä tuottaa vanhuksille vapaa-ajan toimintaa että hillitä omaisten kärvistelevää omaatuntoa, joka johtuu siitä, ettei esimerkiksi omia ikääntyviä vanhempia ole aikaa nähdä.

Palvelun ytimessä ovat musiikkia harrastavat ja tuntevat nuoret, joita Elffe välittää noin 50 euron tuntimaksua vastaan vanhusten seuraksi konsertteihin tai ihan vain musiikinkuunteluseuraksi kotiin.

Palvelun hintaan kuuluu raportti, jossa musiikkiseurana toiminut nuori kertoo vanhuksen voinnista ja ottaa vielä muistoksi kuvan yhteisestä musiikkiretkestä. Elffe toimii toistaiseksi pääkaupunkiseudulla.

HS kysyi asiantuntijoilta, mitä Elffen kaltaisten yksityisten palveluiden tulo ikäihmisten palvelumarkkinoille tarkoittaa.

Helsingin yliopiston hyvinvointipalvelujen professori Marketta Rajavaara puoltaa sinänsä kotona eläville vanhuksille tarjottujen palvelujen monipuolistumista.

Yksinäisyys aiheuttaa vanhuksille masennusta. Rajavaara muistuttaa, ettei kaikilla ole esimerkiksi lapsia, jotka heistä huolehtisivat. Myös välimatkat omaisten ja vanhuksien välillä voivat Suomen kokoisessa maassa olla pitkät.

"Omaiset huolehtivat vanhuksista Suomessa jo nyt, ja mahdollisuus kasvattaa tätä vastuuta on rajallinen. Jos omaisilta toivotaan lisää vastuuta, paine kohdistuu erityisesti naisiin", Rajavaara sanoo. Hän muistuttaa, ettei työpaikoilla ole mahdollisuutta ottaa omaisen hoitovapaata.

Esimerkiksi Italiassa omaisilla on laissa säädetty velvollisuus hoitaa vanhempiaan.

Elffe Musiikin perustajajäsen Joni Pakarinen (takana) seuraa, kuinka Laine Lahdelma kuuntelee musiikkia podcastilta.
Elffe Musiikin perustajajäsen Joni Pakarinen (takana) seuraa, kuinka Laine Lahdelma kuuntelee musiikkia podcastilta.

Yksityiset vanhuspalvelut ovat kuitenkin ongelmallisia eriarvoistumisen kannalta.

"Ikääntyvien palvelut jakautuvat julkisiin, yksityisiin ja vapaaehtoisiin palveluihin, ja totuus näyttää olevan, että odotukset pannaan kaikkeen muuhun kuin julkiseen sektoriin", Rajavaara sanoo.

Julkinen sektori hoitaa tällä hetkellä vanhustenhoidon perusasiat. Jos hauskan tekemisen järjestäminen jää yksityisten palveluntuottajien varaan, voidaan syystä kysyä, kuka tuo elämäniloa niiden elämään, joilla ei ole siihen varaa.

Itä-Suomen yliopiston hyvinvointisosiologian professori Juho Saari toteaa, että esimerkiksi HelsinkiMissio ja Helsingin Diakonissalaitos ovat jo vuosia lievittäneet vanhusten yksinäisyysongelmaa vapaaehtoisten voimin.

"Vapaaehtoisuuteen perustuvien palveluiden päälle ovat nyt tulossa Elffen kaltaiset palvelut, joissa vanhukselle etsitään sopiva 'pari' internetin avulla, sekä robotiikka", Saari kertoo. Robottikoiria on jo kokeiltu vanhusten taloissa maailmalla.

Kun yksityiset palveluntuottajat alkavat kilpailla tiettyjen vapaaehtoisjärjestöjen kanssa, voi ongelmaksi Saaren mukaan muodostua se, että ilmaisia palveluja aletaan pitää kaupallisten palveluiden kehittämisen esteenä.

Saaren mielestä vanhuspalveluiden keskeisiä kysymyksiä ovat, luodaanko palvelut voittoa tavoitteleviksi vai voittoa tavoittelemattomiksi, sekä se, kuinka vanhusten palvelut ja muu maailma tuodaan yhteen.

Rajavaara huomauttaa, että Elffen kaltaisessa palvelussa ongelmana on, ettei se vahvista vanhuksen omaa sosiaalista piiriä.

Nuori tulee hetkeksi omasta elämästään vanhuksen seuraksi, jonka jälkeen vanhus jää yksin.

"Olisi hyvä, että vanhukset rakentaisivat keskenään yhteisöllistä tukea esimerkiksi senioritalojen muodossa. Ja monet näin jo tekevätkin", hän sanoo.

Saari uskoo, että Elffen kaltainen palvelu voi sopia kokeilunhaluisille ihmisille, mutta kaikki eivät varmasti lämpene ajatukselle omaisten palkkaamasta juttukaverista.

"Jos ihminen on tarpeeksi yksinäinen, niin viimeinen asia, mitä hän haluaa, on ostettu ystävä", Saari toteaa.

 

Taustatietoja antoivat Helsingin yliopiston sosiologian apulaisprofessori Lena Näre ja Itä-Suomen yliopiston hyvinvointipalvelujen professori Sari Rissanen.

Korjaus 23.7. klo 11.54: Poistettu otsikosta teekkari-sana. Tekijöissä on sekä kauppatieteiden että teknillisten aineiden opiskelijoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat