Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin seudulle töihin matkustavien määrä väheni

Auto on suosituin kulkuneuvo, mutta joukkoliikenteen osuus on kasvanut

Kaupunki
 
Kimmo Räisänen
Yli puolet pääkaupunkiseudulle suuntautuvista työmatkoista tehdään henkilöautolla.
Yli puolet pääkaupunkiseudulle suuntautuvista työmatkoista tehdään henkilöautolla. Kuva: Kimmo Räisänen

Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta pääkaupunkiseudulle töihin tulevien määrä väheni vuonna 2014 kuusi prosenttia edellisestä vuodesta. Niin kutsuttuja työmatkasukkuloijia oli vuonna 2014 kaikkiaan 119 200.

Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) mukaan työmatkasukkuloijien määrä kääntyi viime vuonna laskuun pitkän kasvukauden jälkeen. Ilmiö selittyy työpaikkojen määrän vähentymisellä, mutta myös Helsingin seudun asukasmäärän kasvulla.

Huono taloustilanne, pankkien kiristyneet lainaehdot ja kaupunkiasumisen suosion kasvu ovat pienentäneet kehyskuntien muuttovoittoja pääkaupunkiseudun eduksi.

Erityisesti kauempaa Helsingin seudun ulkopuolelta tulevien sukkuloijien määrä on pienentynyt voimakkaasti, kaikkiaan 13 prosenttia.

Tuoreimman, vuonna 2012 tehdyn, työssäkäyntitilaston mukaan noin 60 prosenttia sukkuloijista tulee Helsingin seudun kehyskunnista. Yli puolet Kirkkonummen, Sipoon, Nurmijärven ja Keravan työssäkäyvistä käy töissä pääkaupunkiseudulla. Tuusulasta, Järvenpäästä, Vihdistä ja Siuntiosta yli 44 prosenttia työskenteli pääkaupunkiseudulla.

Suosituin työmatkasukkuloijien käyttämä kulkuväline on HSY:n mukaan yhä henkilöauto. 56 prosenttia pääkaupunkiseudun ulkopuolelta pääkaupunkiseudulle suuntautuvista työmatkoista tehdään henkilöautolla.

Joukkoliikenteen osuus on kuitenkin kasvanut kahdella prosentilla.

Kehyskuntien veto on heikentynyt muuallakin Suomessa. Muuttoliiketutkija Timo Aro kertoi viime vuonna HS:lle, että kehyskuntien muuttovoitto oli kutistunut neljäsosaan 2000-luvun alusta.

Aro on analysoinut Tilastokeskuksen väestötilastoja. Tulosten mukaan 44 suomalaista kehyskuntaa sai vuosina 2000–2004 muuttovoittoa sisäisessä muutossa yli 33 000 henkeä. Vuosina 2010–2014 nettomuutto oli pienentynyt reiluun 8 000:een.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat