Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uuden kehäradan junat ovat myöhästelleet jatkuvasti

Kehäradan junat ovat pysyneet vain kahtena päivänä tavoitellussa aikataulussa

Kaupunki
 
Kehäradan uudet asemat esittäytyvät
Kehäradan uudet asemat esittäytyvät
Kehäradan kaikki uudet asemat ovat nyt käytössä, kun viimeisimpänä perjantaina avautui Helsinki-Vantaan lentokentän rautatieasema. Katso HS:n video, miltä 18 kilometrin kehärata näyttää kuljettajan silmin, ja millaisia ovat Vehkalan, Kivistön, Aviapoliksen, Lentoaseman ja Leinelän asemat. Kuvaus ja leikkaus: Jani Viskari HS.

Ensimmäiset viikot uudenkarhealla kehäradalla ovat olleet piinallista aikaa.

Kehäradan I- ja P-junat ovat olleet toistuvasti myöhässä: junat ovat pysyneet tavoitellussa aikataulussa vain kahtena päivänä heinäkuussa, kertoo Helsingin seudun liikenteen (HSL) tuore tilasto.

Artikkeliin liittyvät

Yhteensä 52 junavuoroa peruttiin ensimmäisen kolmen viikon aikana.

Tavoitteena on, että 97 prosenttia junista pysyisi aikataulussaan. Myöhästyneeksi katsotaan juna, joka on enemmän kuin kaksi minuuttia myöhässä.

Helsingin seudun liikenteen (HSL) sopimuspäällikkö Kimmo Sinisalo sanoo, että syy ei ole kehäradassa.

Teknisiä vikoja on ollut etenkin pääradalla, ja siksi koko lähiliikenne on myöhästellyt.

"En muista, että lähimenneisyydessä olisi ollut jaksoa, jolloin viikon aikana olisi rataverkossa ollut peräkkäin 5–6 vakavaa teknistä vikaa", Sinisalo sanoo.

Tekniset viat ovat myöhästyttäneet liikennettä muun muassa viime viikon keskiviikkona, torstaina ja perjantaina sekä tämän viikon maanantaina.

Vikoja on ollut monin paikoin: pääradan asetinlaitteissa, vaihteissa, sähkönsyötössä ja opastimissa.

Liikenneviraston ylijohtaja Rami Metsäpelto luettelee puolestaan rataverkon kunnostustöitä, jotka ovat viivästyttäneet kehäradan junia.

"Helsingin ratapihalla vaihdetaan ajolankoja, Tikkurilan pohjoispuolella Hanalan vaihteessa on menossa iso korjausurakka, Huopalahdessa on ollut ohjausjärjestelmävikoja."

Radan kunnostustöistä on sovittu jo ennen kesää. Niitä tehdään yleensä öisin, mutta nyt nämä isot urakat ovat häirinneet myös aamun liikennettä.

"Mutta itse kehäradalla ei ole ollut mitään ongelmia. Liikenneviraston näkökulmasta se toimii hyvin", Metsäpelto sanoo.

Vantaankosken rata ja päärata ovat nyt kytketty toisiinsa, joten häiriöt leviävät.

"Jos ongelmia on, ne heijastuvat nopeasti kehäradalle, koska sen aikataulut ovat tiukat", Sinisalo summaa.

Myös junien kulkemista aiotaan sujuvoittaa.

Räätälöinnin tukena on junien ajotiedot, jotka kertovat yksityiskohtaisesti, miten juna on kiihdyttänyt ja jarruttanut ja missä se on jäänyt aikataulusta jälkeen.

VR:n lähiliikenteen palvelupäällikkö Sari Nousiainen uskoo, että jo ajoaikoja viilaamalla junat saadaan pysymään aikataulussa entistä paremmin.

"Meillä on kaikilla rataosuuksilla väljempiä välejä, joilla aikaa on mahdollista ajaa kiinni. Esimerkiksi kehäradan I-junalla on Helsingistä Tikkurilaan väljempi väli."

Sinisalon mukaan kuljettajien ohjeistuksia tarkistetaan elokuun lopulla, kun saadaan kokemuksia lomien jälkeisestä ajasta.

HSL ei kuitenkaan haluaisi sorkkia kehäradan liikenteen kymmenen minuutin vuoroväliä eikä venyttää matka-aikaa.

Sinisalon mielestä on luonnollista, ettei liikennejärjestelmän suurin muutos tällä vuosituhannella heti napsahda kohdilleen.

Jos hienosäätö ei riitä, HSL ja VR joutuvat harkitsemaan, että matka-aikaan lisätään minuutteja.

Silloin nykyinen junamäärä ei riitä kattamaan aikataulun mukaisia lähtöjä.

Lisäkaluston käytöllä on kuitenkin hintansa, eikä kukaan halua heti kehäradan alkutaipaleella hidastaa lentoasemalle kulkevan junan vauhtia.

"Yhteinen tavoite on, että yhteys on kilpailukykyinen ja houkutteleva. Joudutaan miettimään, onko matkustajan kannalta parempi, että kehäradan juna kulkee ehkä kerran viikossa viisi minuuttia hitaammin. Vai onko parempi, että jokainen juna ajaa matkan viisi minuuttia hitaammin?" Sinisalo pohtii.

Markus Jokela HS
Kivistön asuntomessuille torstaina matkanneet Virpi, Oscar ja Veeti Laakkonen käyttävät yleensä matkoihin omaa autoa. "Jos uuden reitin alkuvaihetta leimaavat myöhästymiset, sitä alkaa miettiä, miten luotettava reitti on", Virpi Laakkonen miettii.
Kivistön asuntomessuille torstaina matkanneet Virpi, Oscar ja Veeti Laakkonen käyttävät yleensä matkoihin omaa autoa. "Jos uuden reitin alkuvaihetta leimaavat myöhästymiset, sitä alkaa miettiä, miten luotettava reitti on", Virpi Laakkonen miettii.

HS heinäkuussa 2015: Katso, miten kehäradan asemalta pääsee lentokentälle
HS heinäkuussa 2015: Katso, miten kehäradan asemalta pääsee lentokentälle
Kehäradan lentokentän juna-asemaa leimaa toistaiseksi väliaikaisuus. Näyttävä asemarakennus on kyllä valmis, mutta kulkureitit junalta lentokoneeseen ovat väliaikaisia. HS esitteli kehäradan aseman väliaikaista reittiä heinäkuussa. Toimittaja: Marja Salomaa. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat