Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsille tarjotaan Helsingin ravintoloissa suppeita ruokalistoja

Yksinkertaiset maut hallitsevat ravintoloiden lastenlistoja

Kaupunki
 
Lapsiperheiden toive ravintoloille: kaikille sama lista, kaksi eri annoskokoa
Lapsiperheiden toive ravintoloille: kaikille sama lista, kaksi eri annoskokoa
Lapsille voisi hyvin tarjota nykyistä monipuolisempaa ruokaa ravintoloissa. Osa aikuisistakin haluaisi valita pienen annoskoon. Toimittaja: Annastiina Airaksinen, kuvaus: Katarina Sällylä, leikkaus: Arttu Luhtala.

Lasten kanssa ruokailevan täytyy valita ravintolansa tarkkaan, jos haluaa saada lasten lautasille monipuolista ruokaa.

Ravintoloiden erillinen lastenlista koostuu usein vain muutamasta annoksesta, ja salaatit ovat harvinaisuus.

Fakta

Tyypilliset lastenruuat

 Spagetti bolognese

 Lehtipihvi ja ranskalaiset

 Lihapullat ja perunamuusi

 Kahden täytteen pitsa

 Kahden täytteen pasta

 Jälkiruuaksi jäätelöä

Helsingin Sanomat kävi läpi viisitoista Helsingin ydinkeskustan ravintolaa. Yhtä lukuun ottamatta kaikilla oli erillinen menu lapsille. Kahdeksan ravintoloista myi pyydettäessä lapsille myös puolikkaita annoksia aikuisten listalta.

Lehtipihviä suosivan Anni Hyvärisen on helppo olla tyytyväinen, sillä lehtipihviä on ravintoloiden lastenlistoilla tarjolla yhtä tiuhaan kuin lihapullia ja muusia.

"Voisi useammin olla pastaa tarjolla", Hyvärinen toivoo.

Tai ainakin pasta voisi olla jollain muulla kuin tomaatti- tai jauhelihakastikkeella.

Pasta- ja pitsaravintoloissa lasten lista onkin usein yhtä kuin kaksi vapaavalintaista täytettä, ruoka ilman krumeluureja.

Ravintolat perustelevat suppeita lasten menuja sillä, että lapset kaipaavat perusruokaa. Lehtipihvi on ollut listalla vuosikaudet. Siellä se myös pysyy, koska sitä tilataan.

Erikoiset maut, kalat ja kasvikset eivät lapsille tavallisesti kelpaa.

"Lasten annoksista on jätetty pois ne ainekset, jotka helposti jäävät syömättä, kuten sipulihilloke ja kylmäkypsytetyt kalat", kertoo Viikinkiravintola Haraldin palvelupäällikkö Riikka Atri.

Zetorin ravintolajohtaja Petri Mälkiä on samoilla linjoilla.

"Vahvat maut, kuten puolukka, jäävät usein lautaselle. Toki poikkeuksiakin löytyy."

Ina Myllykoski tilasi aikuisten listalta lempiruokansa caesarsalaatin. Annos on valtava, koska sen myyntiin puolitettuna ei ravintola Leonardossa suostuttu.

Osa ravintoloista sanookin ehdottomasti ei annoksen puolitukselle eikä perustele linjausta. Monissa ravintoloissa puolikkaiden annosten tilaaminen on myös kielletty yli 12-vuotiailta.

Annosten puolitus on monelle ravintolalle silti yleinen keino laajentaa tarjontaa lapsille.

Katarina Sällylä HS
Ravintola Leonardossa Eva Myllykoski (oik.) ja Anni Hyvärinen (kesk.) valitsivat lasten suosikkiruoat, lehtipihvin ja lihapullat. Ina Myllykosken (vas.) salaattia ei saanut pyydettäessäkään lasten annoksena.
Ravintola Leonardossa Eva Myllykoski (oik.) ja Anni Hyvärinen (kesk.) valitsivat lasten suosikkiruoat, lehtipihvin ja lihapullat. Ina Myllykosken (vas.) salaattia ei saanut pyydettäessäkään lasten annoksena.

Myllykoski pyysi caesarsalaattinsa kastikkeen erillisessä kupissa. Salaateissa voikin olla lasten makuun usein liian vahvan makuinen kastike. Juuri etikan takia pikkusisko Eva Myllykoski ei kehunut lihapulla-annoksensa lisukesalaattia, vaikka ruoka muuten maittoi.

Ravintola Iguanassa lasten listalla on kuitenkin tarjolla samoja aineksia kuin aikuisille, kanaa ja nachoja.

"Vanhemmat haluavat, että lapset oppivat syömään samaa ruokaa kuin he. Nykyään lapset syövät kaikkea. Jopa tulisia ruokia halutaan kokeilla", sanoo ravintolapäällikkö Petri Vira.

Perheen pieninten palvelu näyttää onnistuvan, jos ravintola niin haluaa.

"Ei lasten annosten valmistaminen ole sen vaikeampaa kuin aikuistenkaan", huomauttaa La Famiglian vuoropäällikkö ja kokki Lari Herranen.

Ravintola Taivaanrannassa tarjoilija Sanna Tasanen lupaa lounaslistalta lastenannoksia ja muutenkin annosten muokkaus lapsille sopiviksi käy päinsä.

Myös Rossossa on kiinnitetty huomiota lasten palvelemiseen. Haraldin ja Santa Fén lastenlistojen taakse on painettu väritys- ja piirustustehtäviä.

Yhdysvalloissa perheensä kanssa asuva Petra Doktar kertoo, että amerikkalainen lastenlista on usein pelkkää juustomakaronia ja kananugetteja.

"Ei meillä päin olisi ikinä pihviä listalla, koska pihvit ovat valtavia."

"Aikuistenkin täytyisi voida tilata puolikkaita annoksia. Aina ei ole valtava nälkä."

Annastiina Airaksinen HS
Kluuvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat