Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin suur­moskeija on vasta luonnos – "Hanke on alkutekijöissään"

Suurmoskeijan paikaksi on ajateltu Sörnäistä tai Pasilaa. Huomiota saanut hanke on alkutekijöissään.

Kaupunki
 
Mika Ranta HS
Suurmoskeijan paikaksi on ollut esillä Hanasaaren voimalan ympäristö Helsingin Sörnäisissä. Energiayhtiö Helen suhtautuu kuitenkin epäillen siihen, että voimalan lähellä oleskelisi jatkuvasti paljon ihmisiä.
Suurmoskeijan paikaksi on ollut esillä Hanasaaren voimalan ympäristö Helsingin Sörnäisissä. Energiayhtiö Helen suhtautuu kuitenkin epäillen siihen, että voimalan lähellä oleskelisi jatkuvasti paljon ihmisiä. Kuva: Mika Ranta HS

Suurmoskeijan tulo Helsinkiin on epävarmaa. Sen rakentaminen alkaisi joka tapauksessa vasta vuosien päästä.

Tonttivarausta tai tietoa hankkeen kokonaisrahoituksesta ei ole, eikä virallisia suunnittelukokouksia ole pidetty.

"Hanke on alkutekijöissään, eikä millään uskonnollisella yhteisöllä ole erivapauksia erottautua tavanomaisesta kaavavalmistelusta. Voisin kuvitella, että suurmoskeija olisi myös hanke, josta valitettaisiin", kuvaa Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava (kok).

Runsaasti keskustelua herättäneen hankkeen keskeneräisyyden vahvistaa kaupungin tonttiosaston osastopäällikkö Juhani Tuuttila tekstiviestillä.

Moskeijan puolesta on ottanut heinäkuussa kantaa Helsingin sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd).

Vesa Moilanen LEHTIKUVA
Ritva Viljanen
Ritva Viljanen

Ylen haastattelussa (14. ja 15. 7.) Viljanen kertoi kaupungin valmistelevan tontin varaamista Hanasaaresta. Hän kieltäytyi perjantaina HS:n haastattelusta vedoten kesälomakiireisiin.

Kun moskeijaa havittelevat Ilari Rantakari ja Pia Jardi esittivät noin vuosi sitten ensi kertaa tonttitoiveensa kaupungille, yhteydenotto tuli HS:n saamien tietojen mukaan Viljasen kautta.

Hanketta ajavat Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus sekä Suomen muslimiliitto ja Suomen musliminaiset. Rantakari ja Jardi ovat niiden johdossa.

Rantakari on entinen diplomaatti ja ulkoministeriön virkamies. Jardi on aktiviinen Sdp:n Helsingin-politiikassa.

"Olen osallistunut Viljasen kanssa erilaisiin kokouksiin Suomen edustajana. Viljanen tuntee moskeijahankkeen hyvin ja on ollut kanssani mukana uskontojen välisessä yhteistyössä jo edellisessä työssään sisäministeriön kansliapäällikkönä", Rantakari vahvistaa.

Mika Ranta / HS
Mahdollinen tonttipaikka Verkkosaaren pohjoispuolella, Hermannin rantatien itäpuolella.
Mahdollinen tonttipaikka Verkkosaaren pohjoispuolella, Hermannin rantatien itäpuolella.

Uskonnollisten yhteisöjen asiat eivät kaupunginjohtaja Jussi Pajusen (kok) mukaan kuulu Helsingin kaupungin toimialaan. Hänelle ei ole esitelty suurmoskeijahankkeen yksityiskohtia.

"Kaupunki on mukana vain tonttitarpeen ja kaavoittamisen kautta. Näkisin, että esimerkiksi rahoituksen järjestelyssä valtiovallan tulisi antaa ohjeita, mikä tässä on sopiva toimintamalli", Pajunen sanoo. Kaupunginjohtajan kuvaamat tonttiasiat eivät ole Viljasen vastuualuetta.

Artikkeliin liittyvät

Hankkeen vetäjä Rantakari kiirehtisi mielellään moskeijan tuloa. Kansainvälinen arkkitehtikilpailu olisi Rantakarin mukaan käynnistettävissä jo tänä vuonna.

Silti Viljanen yllätti myös Rantakarin nostamalla julkisesti suurmoskeijan ykkösvaihtoehdoksi Hanasaaren.

"Tontti käy meille, jos se on mahdollista. Voimalaitoksen läheisyyteen liittyy kuitenkin teknisiä kysymyksiä, joita pitää selvittää", Rantakari kuvaa.

Voimalan alue olisi Rantakarille mieluinen, koska tilaa olisi myös piha-alueelle.

Kaupunki on Rautavan tietojen mukaan puinut alustavasti kolmea paikkaa: Hanasaaren voimalan ohella Verkkosaaren pohjoispuolta ja tonttia Itä-Pasilassa Mäkelänrinteen uimahallin naapurissa.

Maankäytöstä vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) arvioi jo toukokuussa (HS 28. 5.), ettei Hanasaari luultavasti sovellu moskeijan paikaksi.

"Tonttiasiassa ei nyt tapahdu mitään. Kukaan ei ole töissä tällä viikolla", Sinnemäki kuittasi HS:lle lyhyesti kesken lomansa.

Kyse on siitä, että Hanasaaressa moskeija sekä siihen liittyvät palvelu- ja konferenssikeskus joutuisivat voimalalaitoksen ja sen kivihiilikasojen viereen.

Mika Ranta / HS
Mahdollinen tonttipaikka Itä-Pasilassa Mäkelänrinteen uimahallin seudulla.
Mahdollinen tonttipaikka Itä-Pasilassa Mäkelänrinteen uimahallin seudulla.

Voimala pysyy paikallaan vielä ainakin vuosikymmenen riippumatta siitä, mitä Helsingin poliitikot päättävät loppuvuonna kaupungin tulevista energiaratkaisuista.

Energiayhtiö Helen varoitti moskeijahankkeesta antamassaan lausunnossaan turvallisuudesta.

"Hirveän lähelle voimalaitosaluetta ei pitäisi rakentaa keskusta, jossa on paljon ihmisiä. Turvaetäisyydet ovat aina 150 metriin laitoksesta", kertoo Helenin toimitusjohtaja Pekka Manninen.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat