Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laitapuolen kulkijat ja parempi­osaiset kohtaavat Helsingin Kalliossa

Voiko Helsingin tunnetuimman työväenkaupunginosan keskiluokkaistuminen jatkua loputtomiin?

Kaupunki
 
Laura Mendelin HS
Anna Åström (oik.), 34, on asunut Kalliossa kymmenen vuotta ja Nerea Amorós, 31, Kallion seudulla noin vuoden. "Kalliota romantisoidaan paljon, ja onhan tämä muuttunut trendikkääksi. Ulkomailla asuneena en kuitenkaan tiedä, onko tämä tarpeeksi iso 'haavekaupunginosaksi' ", Åström sanoo. Amorós pitää Kallion seudun rauhallisuudesta ja hiljaisuudesta verrattuna kotiseutuun Alicantessa, Barcelonasta puhumattakaan.
Anna Åström (oik.), 34, on asunut Kalliossa kymmenen vuotta ja Nerea Amorós, 31, Kallion seudulla noin vuoden. "Kalliota romantisoidaan paljon, ja onhan tämä muuttunut trendikkääksi. Ulkomailla asuneena en kuitenkaan tiedä, onko tämä tarpeeksi iso 'haavekaupunginosaksi' ", Åström sanoo. Amorós pitää Kallion seudun rauhallisuudesta ja hiljaisuudesta verrattuna kotiseutuun Alicantessa, Barcelonasta puhumattakaan. Kuva: Laura Mendelin HS

Kun Anna Åström muutti kymmenen vuotta sitten Helsingin Kallioon, kaupunginosa oli erilainen kuin nykyään.

Fleminginkadulla tatuointiyritys liputti tukeaan moottoripyöräjengille. Vaasanpuistikossa myytiin avoimesti huumeita. Asuinneliö maksoi keskimäärin vain hieman yli 2 700 euroa.

Nyt tatuointiyritys on vaihtunut polkupyöräliikkeeseen. Poliisit ovat painaneet huumekauppiaat piiloon. Vaasanpuistikkoa hallitsee tilataideteos, ja asuntojen keskimääräinen neliöhinta on yli 5 200 euroa.

"Alueen kallistumisen näkee", Åström sanoo katsellen kaupunginosaa Ilolanpuiston kallioilla. "Vanhoista pikkuliikkeistä vain harva on enää jäljellä. Vaihtuvuus on ollut suurta."

Tuovi Tuovinen, 41, on asunut Kallion seudulla vuoden ja pääkaupunkiseudulla koko ikänsä. "Kallio on siistiytynyt paljon: Sorbus-miehiä ei enää näe torilla. Terasseilla osataan olla päihtymättä liikaa, ja kaduilla näkee paljon aiempaa enemmän eri kansallisuuksia ja lapsiperheitä. Alueesta on tullut eteläeurooppalainen."
Tuovi Tuovinen, 41, on asunut Kallion seudulla vuoden ja pääkaupunkiseudulla koko ikänsä. "Kallio on siistiytynyt paljon: Sorbus-miehiä ei enää näe torilla. Terasseilla osataan olla päihtymättä liikaa, ja kaduilla näkee paljon aiempaa enemmän eri kansallisuuksia ja lapsiperheitä. Alueesta on tullut eteläeurooppalainen."

Kallio on keskiluokkaistunut. Nyt moni kysyy jo, kuinka pitkälle keskiluokkaistuminen voi edetä. Muuttuuko Kallio tulevaisuudessa uudeksi Töölöksi?

Kaupunginosan keskiluokkaistumiselle on akateemisessa tutkimuksessa oma terminsä: gentrifikaatio. Se tulee englannin sanasta gentry eli säätyläiset tai herrasväki.

Gentrifikaatiolla tarkoitetaan kehitystä, jossa alun perin työväenluokkainen asuinalue tulee vähitellen niin suosituksi, että hintatason noustessa aiempi väestö katoaa. Lopulta alueella asuu vain hyväosaisia.

Helsingin yliopiston sosiologian professori Matti Kortteinen ihmettelee väitettä Kallion keskiluokkaistumisesta.

"Mihin perustuu käsitys, että Kallio gentrifikoituu? Tilastojen valossa Kallio on hyvin tavallinen kaupunginosa."

Kortteisen mukaan Kalliosta ei todennäköisesti koskaan tule samanlaista aluetta kuin Töölöstä tai Kruununhaasta. Syyt ovat pienissä asunnoissa, sijainnissa ja Helsingin omalaatuisuudessa.

"Keski-Euroopassa gentrifikaatio tapahtuu markkinaohjautuneesti. Suomessa asuntomarkkinat eivät toimi samalla tavalla kuin joiltakin osin."

Helsinginkadun rappusilla nukkuu edelleen harva se päivä laitapuolen kulkijoita. Itäisellä Alppirinteellä lojuu kymmenittäin neuloja. Kasvisravintolat ja kahvilat ovat vanhojen kuppiloiden ja seksikauppojen seassa.

Vaikka Kalliossa ei ole juuri lainkaan kaupungin vuokra-asuntoja, alueella on paljon niin sanottua sosiaalista asumista. Suuri osa Kallion asuntokannasta on markkinavuokrien ulottumattomissa. Diakonissalaitoksen Auroratalo on vain yksi esimerkki alueen "sosiaalisesti suuntautuneista järjestöistä", professori Kortteinen sanoo.

"Tuloksena on Kallio, joka on pysyvästi sekoittunut: on nuorta opiskelijaa ja kulttuuriväkeä, jotka joutuvat useimmiten muuttamaan pois perheellistymisen jälkeen. Toisaalta on myös työväenluokkaista ja huonompiosaista väkeä. Minusta Kallio on tarina sekoittamispolitiikan tuottamasta kansallisesti erikoislaatuisesta tuloksesta."

Lilja Mustonen, 80, on asunut Kalliossa 28 vuotta. "Tämä on ollut aina hyvä ja kaunis, hiljainen paikka. Ei se ole siitä mihinkään muuttunut. Tori, halli, kaupat ja apteekit ovat kaikki lähellä. Kiva paikka asua."
Lilja Mustonen, 80, on asunut Kalliossa 28 vuotta. "Tämä on ollut aina hyvä ja kaunis, hiljainen paikka. Ei se ole siitä mihinkään muuttunut. Tori, halli, kaupat ja apteekit ovat kaikki lähellä. Kiva paikka asua."

Kallio eroaa muusta Helsingistä pienasuntovaltaisuudellaan. Yli 50 prosenttia asunnoista on yksiöitä ja yli 90 prosenttia enintään kaksioita. Lisäksi yli 50 prosenttia on vuokra-asuntoja.

Asuntokuntien keskikoko on 1,4, kun se on Helsingissä keskimäärin noin 2. Koko asukaskanta vaihtuu suurin piirtein kerran kolmessa vuodessa.

Myös asukastiheys on suuri. Kalliossa asuu noin 19 500 ihmistä, ja alueen väestötiheys on yli 18 000 asukasta neliökilometriä kohden. Se on kolme kertaa niin paljon kuin kantakaupungissa keskimäärin.

Viereisissä Vilhonvuoressa ja Harjussa asukastiheys on vielä suurempi. Kauempana Kallion seudusta asukastiheys on yhtä suuri vain Punavuoressa.

Punavuoresta Kallion seudun erottavat liikenneyhteydet: Kalliossa on kaksi metroasemaa, ja sen halki kulkee kuusi raitiolinjaa ja kymmeniä bussilinjoja.

Sijainti ja pienet asunnot selittävät suuresti Kallion suosiota, sanoo Hypoteekkiyhdistyksen ekonomisti Juhana Brotherus.

Fakta

Kallio on lähellä keskimääräistä kaupunginosaa

 Kallion työllisyysaste vuonna 2012 oli 74,2 prosenttia. Koko kaupungin työllisyysaste oli 69 prosenttia.

 Kallion työttömyysaste vuonna 2013 oli 9,8 prosenttia. Koko kaupungin työttömyysaste oli 10,1 prosenttia.

 Korkeakoulutettujen määrä vuoden 2012 lopussa oli 41,5 prosenttia. Koko kaupungissa korkeakoulutettuja oli 40 prosenttia.

 Kallion keskimääräinen tulotaso asukasta kohden oli vuoden 2012 lopussa 27 296 euroa. Koko kaupungissa se oli 27 897 euroa.

 

Lähde: Helsingin kaupungin tietokeskuksen julkaisu Helsinki alueittain 2014

"Pienten yksiöiden ja kaksioiden hintataso erkani muista erityisesti finanssikriisin jälkeen. Tämä on houkutellut alueelle asuntosijoittajia, mikä on nostanut hintoja. Asunnoille on vakaa kysyntä pitkälle tulevaisuuteen."

Hinnat ja vuokrat ovat lähestyneet nopeasti niin sanottuja hienoja kaupunginosia.

"Suhteellinen etu alkaa olla syöty. Pienet asunnot eivät kantakaupungissa yksinkertaisesti voi maksaa yhtä paljon kuin suuremmat, koska silloin ostetaan tietenkin isompi asunto."

Kortteinen kertoo, että vuoden 2008 jälkeinen muutos pienten asuntojen suosiossa perustuu suurelta osin taloudelliseen taantumaan ja reunarakentamisen hiipumiseen – ei siihen, että kantakaupungissa asumisen arvostus olisi kasvanut.

"Tästä on aivan tuore tutkimus, jonka mukaan Helsingin seudulla ihmisten arvot ja asenteet eivät ole muuttuneet aiempaa urbaanimmiksi."

Samalla Suomen kaupungistuminen etenee noin kaksikymmentä vuotta Ruotsia jäljessä ja kaupunkimaisen asutuksen arvostus todennäköisesti kasvaa. Helsingin kantakaupungissa on rajallisesti asuntoja, ja kun kysyntä kasvaa, hinnat nousevat.

"On jännittävää nähdä, miten nämä ristiriitaiset kehityskulut näkyvät sitten, kun nousukausi joskus alkaa", Kortteinen sanoo.

Asuntosijoittajat tiirailevat Brotheruksen mukaan joka tapauksessa jo muualle: liikenteen solmukohtiin ja raiteiden varrelle. Kallioon muuttaa silti yhä keskiluokkaa, kun alueelta aikoinaan halvan asunnon hankkineet ja nyt jo eläkkeellä olevat ihmiset joko kuolevat tai myyvät asuntonsa nykyhinnoilla pois.

"Alueelle muuttaa siis entistä maksukykyisempää väkeä. Samalla sosiaalisesti toimivassa vuokra-asuntokannassa tilanne on vakaampi. Väestönosien erot kasvavat", Kortteinen sanoo.

Elämänpiirien erkaneminen näkyi Kortteisen mukaan vuonna 2011 kiistelyssä Kallion leipäjonosta. Heikki Hurstin ruoka-apu joutui muuttamaan Flemingin- ja Helsinginkatujen kulmasta, kun kaksi kiinteistön asukasta valitti häiriöstä. Jotkut pelkäsivät kadulla kiemurtelevan jonon alentavan asuntojen arvoa.

Sama toistuu vielä, Kortteinen uskoo.

"Parempiosaiset kalliolaiset harkitsevat, miten he suhtautuvat köyhyyteen. Ryhmiin jakautuminen näkyi leipäjonoasiassa selkeästi, kun toiset puhuivat asuntojen arvosta ja toiset myös köyhien mahtumisesta Kallioon."

Joonas Hirvelä, 27, on asunut Kallion seudulla vuoden ja pääkaupunkiseudulla koko ikänsä. "Minusta Kallio ei ole muuttunut paljon. Helsinginkadulla on edelleen paljon sekavaa porukkaa. Olisi hyvä, jos kaikilla olisi koti. Hienoa, että alueelle on tullut vihdoin festareita, mutta enemmän harrastusmahdollisuuksia saisi olla."
Joonas Hirvelä, 27, on asunut Kallion seudulla vuoden ja pääkaupunkiseudulla koko ikänsä. "Minusta Kallio ei ole muuttunut paljon. Helsinginkadulla on edelleen paljon sekavaa porukkaa. Olisi hyvä, jos kaikilla olisi koti. Hienoa, että alueelle on tullut vihdoin festareita, mutta enemmän harrastusmahdollisuuksia saisi olla."

Pekka Torvinen HS
Kallio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat