Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiivis rakentaminen laskee asumistyytyväisyyttä

Ihmiset eivät ole yhtä tyytyväisiä asumiseensa tiiviisti rakennetuilla alueilla

Kaupunki
 

Helsingin seudulla ihmisten arvot ja asenteet eivät ole muuttuneet aiempaa urbaanimmiksi, selviää sosiologi Jukka Matias Tuomisen viime vuoden asumistyytyväisyystutkimuksesta.

Ihmiset viihtyvät kehyskuntien pientaloalueilla selvästi parhaiten, kun taas tiiviillä kaupunkialueella viihdytään huonommin.

Tutkimukseen viittasi kaupunkisosiologian professori Matti Kortteinen eilen lauantaina Helsingin Sanomien kaupunkisivuilla julkaistussa Kallion keskiluokkaistumista käsittelevässä uutisessa.

Tuomisen tutkimusaineistona olivat 8 500 Helsingin seudulla ja kehyskunnissa asuvan ihmisen kyselyvastaukset vuodelta 2012. Yhtä laajaa kyselytutkimusta ei ole tehty aiemmin.

Kehyskuntien pientaloissa asuvat ihmiset ovat asumiseensa selvästi tyytyväisempiä kuin Helsingin keskustassa tai esikaupunkialueilla asuvat. Viihtyvyyteen kielteisesti vaikuttaa muun muassa se, että Helsingin kantakaupungissa ja lähiöissä asutaan kehyskuntia useammin hyvin tiiviisti, korkeissa kerrostaloissa ja vuokralla.

Tilastollisissa analyyseissä selvisi, että tyytymättömyys asumiseen liittyy alueen asukkaiden alhaiseen tulotasoon ja koulutukseen, vuokra-asumiseen, tiiviiseen kerrostaloasumiseen sekä ympäristön rauhattomuuteen, turvattomuuteen ja järjestyshäiriöihin.

Myös vastaajien vähäiset sosiaaliset suhteet naapureihin selittävät asumistyytymättömyyttä.

Tiivis vuorovaikutus naapureiden kanssa puolestaan lisäsi asumistyytyväisyyttä.

Muutoinkin yhteisöllisyys selitti tyytyväisyyttä asumiseen enemmän kuin asumismuoto vuokra- tai omistusasunnossa tai asuminen omakoti- tai kerrostalossa.

Tuominen arvioi, että seudullisen kaupunkisuunnittelun näkökulmasta asukkaiden tyytyväisyys asuinympäristöihinsä on pääosin hyvä, mutta on alueita, joilla tarvittaisiin lisätoimia viihtyvyyden parantamiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat