Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Citykanien määrä kasvaa jälleen Helsingissä

Kanikanta on vahvistunut parissa vuodessa. Villikanit piinaavat siirtolapuutarha-alueita ja hautausmaita.

Kaupunki
 
Markus Jokela HS
Citykani pysähtyi hetkeksi mökin viereen Ruskeasuon siirtolapuutarhassa kesällä 2015. Kanit tekevät suuria vahinkoja Helsingin puistojen ja puutarhojen istutuksille.
Citykani pysähtyi hetkeksi mökin viereen Ruskeasuon siirtolapuutarhassa kesällä 2015. Kanit tekevät suuria vahinkoja Helsingin puistojen ja puutarhojen istutuksille. Kuva: Markus Jokela HS

Helsingin citykaneja on nyt enemmän kuin muutamaan vuoteen. Vahvoja kanikantoja on muun muassa Haagassa, Pikku Huopalahdessa, Ruskeasuolla, Vallilassa ja Arabianrannassa.

Staran projektipäällikkö Antti Rautiainen arvioi, että koko kaupungin kanikanta on kasvanut viime vuodesta. Muun muassa viime talven leutous helpotti kanien eloa.

Fakta

Lehtikaali ja daaliat maistuvat

 Citykaneille maistuu kesäisin lähes kaikki kasvit puutarhassa, esimerkiksi lehtikaalit, valkosipulit ja daaliat.

 Talvisin kanit aiheuttavat suuria vahinkoja puistoissa ja puutarhoissa syömällä pensaiden ja puiden tyvet kuorettomiksi. Niille maistuvat myös juuret, neulaset, silmut ja oksien päät.

 Puuvartisista kasveista kanit pitävät erityisesti omena-, kirsikka- ja luumupuista sekä ruusuista, orapihlajista, angervoista, vuorimännyistä, tuijista, vaahteroista, pihlajista, jalavista, marjakuusista, pajuista ja vadelmista.

 Mitä nuorempi kasvi on, sitä paremmin se kaneille maistuu.

Eläinten määrät ovat tosin edelleen vähäisiä verrattuna huippuvuosiin 2008–2010. Kanien määrää on saatu vähennettyä huippuvuosista tehokkaalla pyynnillä. Myös aiemmat ankarat talvet ovat vähentäneett kanien määrää.

Kesällä kanien metsästäminen on kielletty, koska ne ovat rauhoitettuja huhtikuun alusta elokuun loppuun.

Syksyistä kanijahtia valmistellaan jo. Pääkaupungin puistojen hoidosta vastaavan Staran työntekijät kartoittavat elokuun aikana kanien määrät eri puolilla kaupunkia. Kanikartoitus tehdään öiseen aikaan, kun eläimet ovat liikkeellä.

Kanien pyynti aloitetaan heti syyskuun alussa verkoilla, kertoo Rautiainen.

Verkkoja käytetään, kunnes maa jäätyy ja lumi tulee. Kaneja pyydetään myös loukkuihin. Marras–joulukuusta alkaen kanijahtiin osallistuvat myös kesyhillerit eli fretit.

Siirtolapuutarhoissa kaneja aletaan ampua jousilla lokakuussa, kun mökkiläiset palaavat koteihinsa, Rautiainen arvioi.

Hietaniemen hautausmaalla kaneja aiotaan pyytää loukuilla kuten ennenkin, kertoo puistopuutarhuri Michael Degerlund.

Hietaniemessä kaneja näkee hyppimässä hautojen välissä erityisesti aamuisin ja iltaisin. Viime metsästyskaudella Hietaniemestä pyydettiin satakunta kania.

"Hautoja koristavat kesäkukat maistuvat niille aamu- ja iltapaloiksi sekä lounaaksi", Degerlund kertoo.

"Citykanit eivät ole meille vielä maanvaiva. Viime vuonna niistä oli muutama havainto, tänä vuonna niitä on näkynyt enemmän", arvioi Malmin hautausmaan puistopuutarhuri Heikki Nyman.

"Minulla on mökki Itä-Pakilan siirtolapuutarha-alueella, ja siellä kaneja on todella runsaasti."

Itä-Pakilassa kaneille on kelvannut ruuaksi lähes mikä tahansa, mutta Nymanin sisarelta ja hänen naapureiltaan kanit söivät kaikki lehtikaalit Länsi-Pakilan Elontien viljelypalstoilta.

Aapo Huhta HS
Talin siirtolapuutarhassa elävä kani rapsutti itseään takajalalla.
Talin siirtolapuutarhassa elävä kani rapsutti itseään takajalalla.

Kanit tekevät tuhoja erityisesti siirtolapuutarha-alueilla.

"Ne söivät kaikki daaliani kesäkuussa", kertoo Herttoniemen siirtolapuutarhassa mökkeilevä Maija Väisänen tappioistaan.

Fakta

Verkot, loukut ja jouset

 Kanien syöntituhoja voi minimoida suojaamalla arvokkaat puuvartiset kasvit erilaisilla metalliverkoilla ja runkosuojilla.

 Kani määritellään metsästyslaissa riistaeläimeksi, jonka rauhoitusaika alkaa huhtikuun alussa ja päättyy elokuun lopussa.

 Helsingissä syyskuun alussa aloitettavassa pyynnissä käytetään verkkoja, loukkuja ja metsästysjousia sekä kesyjä hillereitä eli frettejä.

 Kanien luonnolliset viholliset ketut, huuhkajat ja kanahaukat saalistavat kaneja.

 Kanikantaa vähentävät myös pöllöt, kärpät sekä varpus- ja hiirihaukat, jotka pyytävät kanien poikasia.

Herttoniemen ohella kaneja on runsaasti Talissa.

"Joka kerta kun pyöräilen alueen läpi, näen vähintään seitsemän kania loikkimassa syrjään pyörän alta", kertoo Talissa mökin omistava Helena Kinnunen.

"Viime talvena kaneja metsästettiin, siis tapettiin noin 150. Asialla olivat jousiampujat, ja muutama eläin pyydystettiin luukkuun. Määrä on mitätön." Kinnusen mökkipalstalta koira löysi pensaan juurelta kaninkolon.

"Naapurin mökin ja terassin alle niitä puikkelehtii jatkuvasti. Oma mökkini seisoo betoniseinäisen kellarin päällä, joten sen alle ei ole asiaa, mutta puutarhavaja vaatisi verkkoa suojakseen."

Kaupungin puistoissa arvokkaat puut ja pensaat on nykyisin suojattu metalliverkoilla ja runkosuojuksilla. Siirtolapuutarhamökkiläisistä osa on tehnyt erilaisia suojauksia.

"Moni on jo rakentanut verkkoja kaiken ympärille, ja tämä ajaa eläimet tietenkin sinne, minne ne pääsevät vapaasti. Verkosta huolimatta eräs naapurini menetti puolet lupaavasti kasvaneista valkosipuleistaan. Heidän nuori omenapuunsa oli popsittu talvella", Kinnunen kertoo.

Tänä kesänä Kinnunen ei viljele mitään.

"Vadelmani selvisivät talven yli, mutta jopa veitsenterävän piikikästä New Dawn -ruusua oli järsitty", hän kuvailee tuhoja.

Kinnusen rentoakankaalit oli hävitetty juurineen. Samoin sormustinkukat ja kirjopikarililjat katosivat. Niiden tilalle ilmestyi syviä kuoppia.

"Omenapuut ovat säilyneet, koska ovat niin vanhoja. Moni täällä manailee jo panevansa mökkinsä myyntiin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat