Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"On luksusta, kun voin hakea pinaatit pastaan omalta parvekkeelta"

Kaupunki
 
Aapo Huhta HS
Riitta Säteri on täyttänyt Sörnäisissä sijaitsevan asuntonsa parvekkeen syötävillä kasveilla ja kukilla. "Joskus toivon, että voisin vetää puutarhaletkun kylpyhuoneesta parvekkeelle."
Riitta Säteri on täyttänyt Sörnäisissä sijaitsevan asuntonsa parvekkeen syötävillä kasveilla ja kukilla. "Joskus toivon, että voisin vetää puutarhaletkun kylpyhuoneesta parvekkeelle." Kuva: Aapo Huhta HS

"Joskus toivon, että voisin vetää puutarhaletkun kylpyhuoneesta parvekkeelle", naureskelee Helsingin Sörnäisissä asuva Riitta Säteri, 36.

Säterin cityparveke katselee kohti etelää. Kuumina kesinä parvekekasveja saa kastella parikin kertaa päivässä.

Kasteltavaa riittää. Säteri on jättänyt tilaa kahdelle aurinkotuolille, mutta muu parveke on täytetty kekseliäästi erilaisin kasviviritelmin.

Yhden seinustan täyttää ulkokäyttöön tarkoitettu viljelylaatikko, johon Säteri on rakentanut pohjan. Laatikko lepää raskastekoisella pöydällä. Siinä kasvaa erilaisia kukkia.

Yhteensä parvekkeella on noin parikymmentä erilaista syötävää kasvia ja kukkaa, kuten samettiruusuja, petunioita, minttua ja paprikaa.

Kukkalaatikoista riippuu pieniä lasipurkkeja, joiden mullassa kytee uusien taimien mahdollisuus. Katossa olevasta koukusta luikertelee yksinäinen rautalanka, jonka ympärille köynnösmäinen ruusupapu voi kietoutua.

"On luksusta, kun voin hakea pinaatit pastaan omalta parvekkeelta", Säteri sanoo.

"Jos parvekkeellani olisi lasitus, haluaisin kasvattaa täällä jotain eksoottisempaakin."

Säterin parvekkeen kaide on avonainen, joten kasvit saavat valoa myös sen vieressä. Täällä, vehreyden keskellä, Säteri piti ystävilleen metallimusiikkiin erikoistuneen Tuska-festivaalin etkot alkukesästä.

"Jotkut kaverinikin ovat innostuneet parvekeviljelystä", Säteri kertoo.

"Tosin moni kaupunkilainen haluaa viljelmiltä sadon, ei hoitamista."

Eikä kaikilta onnistu viljely yhtä luontevasti kuin jo vuosia parvekepuutarhaa pitäneeltä Säteriltä.

"Kaverini osti alkukesästä parvekkeelleen japaninvaahteran ja lähti sitten kolmeksi ja puoleksi viikoksi lomalle", Säteri sanoo nauraen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat