Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"En enää edes haaveile omasta pihasta"

Kaupunki
 
Laura Mendelin HS
Nata Juvonen on testannut parvekeviljelyä tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Kasvit ovat vieneet tilan jopa tuoleilta.
Nata Juvonen on testannut parvekeviljelyä tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Kasvit ovat vieneet tilan jopa tuoleilta. Kuva: Laura Mendelin HS

Parvekelaatikoissa ei ole pelargoneja, vaan mansikkaa ja porkkanaa. Helsingin Malmilla asuvan Nata Juvosen, 30, parvekkeella ei kesäkukkia juuri näy, sillä tila on omistettu syötäville kasveille.

Vesimeloni, kurkku, tomaatti ja kesäkurpitsa ovat vieneet tilan jopa tuoleilta.

"Oli tarkoitus laittaa vain pari kasvia, mutta homma lähti vähän lapasesta", Juvonen kertoo. Tänä vuonna hän kokeili parvekeviljelyä ensimmäistä kertaa.

"Olen haaveillut puutarhasta, enkä ymmärtänyt, että parvekkeellakin voi kasvattaa vaikka mitä. Nyt en enää edes haaveile omasta pihasta."

Juvonen on istuttanut melkein kaikki kasvit siemenistä, jotka hän laittoi multaan huhtikuun puolivälissä. Monet kasvit kurottelevat nyt aurinkoa kohti muoviämpäreissä, joihin Juvonen on tehnyt reiän pohjaan.

"Monet kasvit tarvitsevat juurilleen tilaa, ja ämpärit ovat edullinen vaihtoehto ruukuille."

Parvekepuutarhaan on uponnut rahaa muutama satanen, mutta ensi vuonna rahaa ei kulu läheskään yhtä paljon, kun moni asia on jo valmiina.

Kädessään Juvonen heiluttelee pientä sivellintä. Sillä hän töpöttelee esimerkiksi kesäkurpitsan kukkia varmistaakseen niiden pölytyksen, koska mehiläisiä ei parvekkeella ole vieraillut montakaan.

Juvosella on lasittamattomalla parvekkeellaan muovipressulla päällystetty hyllykkö, joka toimii pienenä kasvihuoneena. Siellä kasvavat lämmöstä pitävät paprikat.

Parvekkeen katosta roikkuu vanhoja cd-levyjä, joiden kimmellyksen on tarkoitus karkottaa lokit ja varikset.

"Ensimmäiset kypsät mansikat menivät nimittäin varisten suihin."

Harmistus on vaihtunut hymyksi, sillä tähän mennessä Juvonen on saanut nauttia jo melkein litran oman parvekkeen mansikkaa.

"Hyviä ovat olleet."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat