Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sato kypsyy nyt parvekkeilla – HS esittelee kolme upeaa parvekepuutarhaa

Parvekkeella voi kasvattaa melkein mitä tahansa. Kolme intohimoista helsinkiläistä parvekeviljelijää avasi ovensa HS:lle.

Kaupunki
 
Laura Mendelin HS
Malmilla asuva Nata Juvonen töpöttelee siveltimellä kasvien kukkia varmistaakseen niiden pölytyksen.
Malmilla asuva Nata Juvonen töpöttelee siveltimellä kasvien kukkia varmistaakseen niiden pölytyksen. Kuva: Laura Mendelin HS

Viljelypalstoista käydään pääkaupunkiseudulla taistelua vuosittain, mutta helpompi tie tuoreisiin kasviksiin voi käydä oman parvekkeen kautta.

Pienellekin parvekkeelle voi saada mahtumaan paljon, kun istuttaa kasveja eri kerroksiin. Lasitettu parveke taas on erityisen hyvä sellaisina kesinä kuin nyt: lasitus suojaa kasveja sateelta ja koleudelta.

"Tärkein asia parvekeviljelijän kannalta on se, paljonko parvekkeelle tulee valoa", sanoo Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Taina Laaksoharju.

Itä- tai länsiparveke eli aamu- tai iltapäiväaurinko on usein kasvien kannalta paras. Jos parveke on etelään ja vielä lasitettu, pitää huolehtia riittävästä tuuletuksesta, sillä joillekin kasveille kuumuus on kohtalokasta. Salaatit ja kaalikasvit alkavat usein kärsiä kirvoista tai muista tuholaisista liiallisessa lämmössä.

Laaksoharju kehottaa satsaamaan kunnollisiin istutusastioihin. Juurikasvit, kuten maa-artisokat, vaativat syvän ruukun, mutta rucola, pinaatti ja salaatit pärjäävät matalammassakin.

Ruukuissa olisi hyvä olla reikä, mutta jos sitä ei ole, kasveja pitää kastella harvemmin.

Eri kasvilajikkeita kannattaa olla useita, jolloin satoa tulee jatkuvasti. Samaan ruukkuun voi istuttaa useampaa kasvia: vaikka keskelle tomaattia ja lehtikaalia ja reunalle yrttejä.

Laaksoharju suosittelee parvekeviljelijöille esimerkiksi perunan istuttamista, sillä kasvi on kaunis ja satoisa.

Perunaa voi viljellä esimerkiksi kätevässä istutussäkissä. Myös ruohosipuli on suositeltava, sillä se talvehtii parvekkeella.

Lasitetulla parvekkeella voi kokeilla monivuotisia kasveja. Talvehtimista auttaa, jos mullan sekaan laittaa styroksimurua. Se ilmavoittaa multaa ja estää jäätymisen.

 
"Kunpa galapagoslainen villichilini tekisi joskus hedelmää"

Laura Mendelin HS
Paloheinässä asuvalla Kaijus Ervastilla on kasvihuonemainen parveke, jolla kasvaa noin 20 eri chililajiketta. Kädessä Starfish-chili.
Paloheinässä asuvalla Kaijus Ervastilla on kasvihuonemainen parveke, jolla kasvaa noin 20 eri chililajiketta. Kädessä Starfish-chili.

Kaijus Ervasti , 50, tutkii työkseen Helsingin yliopistolla lakien vaikutuksia ja konfliktien ratkaisua, mutta nyt hänen kädellään lepää rauhallisesti tummanpurppurainen Pimenta da Neyde -chili. Ervastin kasvihuonemaisella parvekkeella Helsingin Paloheinässä kasvaa lähes kaksikymmentä eri chililajiketta, joista osa vasta kukkii.

Ervasti on kasvattanut useimmat chileistään siemenestä. Joukossa on esimerkiksi Naga Morich-, Starfish ja Fatalii Gourmet Jigsaw -lajikkeet. Scotch Bonnet -chilin siemenet Ervasti sai lahjaksi muusikkotutultaan, joka toi ne Jamaikalta. Siemeniä saa silti kiitettävästi myös Suomesta.

"Kunpa galapagolaislainen villichilini tekisi joskus hedelmää", Ervasti sanoo ja hypistelee siron kasvin lehtiä.

Valokuvaajalle Ervasti tarjoaa palan etikkaan säilöttyä tulista Congo Yellow -lajiketta. Seuraavat hetket kuvaaja viettää Ervastin kehotuksesta jogurttia lusikoiden ja maitoa juoden.

"Parhaiten chilin polte katoaa suusta, kun juo raakaa viinaa", Ervasti vinkkaa. Alkoholi liuottaa kapsaisiinin, joka aiheuttaa chileille ominaisen polttavan tunteen. Myös jogurtti, maito ja leipä auttavat.

Ervasti kiinnostui chileistä viitisen vuotta sitten. Nyt hän kuuluu Suomen chiliyhdistykseen.

Työhuoneen pöydällä chilien kaipuuta lievittää viehkeä Chocolate Scorpion -lajike. Kotona on chilejä lpurkeittain kuivattuna ja säilöttynä.

Chilit ovat kauniita kasveja ilman tuttuja punaisia palkojakin. Ervasti kasvattaa parvekkeellaan myös esimerkiksi lehtikaalia, tomaatteja ja yrttejä.

"On vuoden kohokohta, kun Hyötykasviyhdistyksen siemenluettelo kolahtaa postiluukusta", hän nauraa. "Olo on kuin lapsella jouluna, kun voi ruksia luettelosta kaikki tilattavat siemenet."

 
"En enää edes haaveile omasta pihasta"

Laura Mendelin HS
Nata Juvonen on testannut parvekeviljelyä tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Kasvit ovat vieneet tilan jopa tuoleilta.
Nata Juvonen on testannut parvekeviljelyä tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Kasvit ovat vieneet tilan jopa tuoleilta.

Parvekelaatikoissa ei ole pelargoneja, vaan mansikkaa ja porkkanaa. Helsingin Malmilla asuvan Nata Juvosen, 30, parvekkeella ei kesäkukkia juuri näy, sillä tila on omistettu syötäville kasveille.

Vesimeloni, kurkku, tomaatti ja kesäkurpitsa ovat vieneet tilan jopa tuoleilta.

"Oli tarkoitus laittaa vain pari kasvia, mutta homma lähti vähän lapasesta", Juvonen kertoo. Tänä vuonna hän kokeili parvekeviljelyä ensimmäistä kertaa.

"Olen haaveillut puutarhasta, enkä ymmärtänyt, että parvekkeellakin voi kasvattaa vaikka mitä. Nyt en enää edes haaveile omasta pihasta."

Juvonen on istuttanut melkein kaikki kasvit siemenistä, jotka hän laittoi multaan huhtikuun puolivälissä. Monet kasvit kurottelevat nyt aurinkoa kohti muoviämpäreissä, joihin Juvonen on tehnyt reiän pohjaan.

"Monet kasvit tarvitsevat juurilleen tilaa, ja ämpärit ovat edullinen vaihtoehto ruukuille."

Parvekepuutarhaan on uponnut rahaa muutama satanen, mutta ensi vuonna rahaa ei kulu läheskään yhtä paljon, kun moni asia on jo valmiina.

Kädessään Juvonen heiluttelee pientä sivellintä. Sillä hän töpöttelee esimerkiksi kesäkurpitsan kukkia varmistaakseen niiden pölytyksen, koska mehiläisiä ei parvekkeella ole vieraillut montakaan.

Juvosella on lasittamattomalla parvekkeellaan muovipressulla päällystetty hyllykkö, joka toimii pienenä kasvihuoneena. Siellä kasvavat lämmöstä pitävät paprikat.

Parvekkeen katosta roikkuu vanhoja cd-levyjä, joiden kimmellyksen on tarkoitus karkottaa lokit ja varikset.

"Ensimmäiset kypsät mansikat menivät nimittäin varisten suihin."

Harmistus on vaihtunut hymyksi, sillä tähän mennessä Juvonen on saanut nauttia jo melkein litran oman parvekkeen mansikkaa.

"Hyviä ovat olleet."

 
"On luksusta, kun voin hakea pinaatit pastaan omalta parvekkeelta"

Aapo Huhta HS
Riitta Säteri on täyttänyt Sörnäisissä sijaitsevan asuntonsa parvekkeen syötävillä kasveilla ja kukilla. "Joskus toivon, että voisin vetää puutarhaletkun kylpyhuoneesta parvekkeelle."
Riitta Säteri on täyttänyt Sörnäisissä sijaitsevan asuntonsa parvekkeen syötävillä kasveilla ja kukilla. "Joskus toivon, että voisin vetää puutarhaletkun kylpyhuoneesta parvekkeelle."

"Joskus toivon, että voisin vetää puutarhaletkun kylpyhuoneesta parvekkeelle", naureskelee Helsingin Sörnäisissä asuva Riitta Säteri, 36.

Säterin cityparveke katselee kohti etelää. Kuumina kesinä parvekekasveja saa kastella parikin kertaa päivässä.

Kasteltavaa riittää. Säteri on jättänyt tilaa kahdelle aurinkotuolille, mutta muu parveke on täytetty kekseliäästi erilaisin kasviviritelmin.

Yhden seinustan täyttää ulkokäyttöön tarkoitettu viljelylaatikko, johon Säteri on rakentanut pohjan. Laatikko lepää raskastekoisella pöydällä. Siinä kasvaa erilaisia kukkia.

Yhteensä parvekkeella on noin parikymmentä erilaista syötävää kasvia ja kukkaa, kuten samettiruusuja, petunioita, minttua ja paprikaa.

Kukkalaatikoista riippuu pieniä lasipurkkeja, joiden mullassa kytee uusien taimien mahdollisuus. Katossa olevasta koukusta luikertelee yksinäinen rautalanka, jonka ympärille köynnösmäinen ruusupapu voi kietoutua.

"On luksusta, kun voin hakea pinaatit pastaan omalta parvekkeelta", Säteri sanoo.

"Jos parvekkeellani olisi lasitus, haluaisin kasvattaa täällä jotain eksoottisempaakin."

Säterin parvekkeen kaide on avonainen, joten kasvit saavat valoa myös sen vieressä. Täällä, vehreyden keskellä, Säteri piti ystävilleen metallimusiikkiin erikoistuneen Tuska-festivaalin etkot alkukesästä.

"Jotkut kaverinikin ovat innostuneet parvekeviljelystä", Säteri kertoo.

"Tosin moni kaupunkilainen haluaa viljelmiltä sadon, ei hoitamista."

Eikä kaikilta onnistu viljely yhtä luontevasti kuin jo vuosia parvekepuutarhaa pitäneeltä Säteriltä.

"Kaverini osti alkukesästä parvekkeelleen japaninvaahteran ja lähti sitten kolmeksi ja puoleksi viikoksi lomalle", Säteri sanoo nauraen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat