Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Kunpa galapagoslainen villichilini tekisi joskus hedelmää"

Kaupunki
 
Laura Mendelin HS
Paloheinässä asuvalla Kaijus Ervastilla on kasvihuonemainen parveke, jolla kasvaa noin 20 eri chililajiketta. Kädessä Starfish-chili.
Paloheinässä asuvalla Kaijus Ervastilla on kasvihuonemainen parveke, jolla kasvaa noin 20 eri chililajiketta. Kädessä Starfish-chili. Kuva: Laura Mendelin HS

Kaijus Ervasti, 50, tutkii työkseen Helsingin yliopistolla lakien vaikutuksia ja konfliktien ratkaisua, mutta nyt hänen kädellään lepää rauhallisesti tummanpurppurainen Pimenta da Neyde -chili. Ervastin kasvihuonemaisella parvekkeella Helsingin Paloheinässä kasvaa lähes kaksikymmentä eri chililajiketta, joista osa vasta kukkii.

Ervasti on kasvattanut useimmat chileistään siemenestä. Joukossa on esimerkiksi Naga Morich-, Starfish ja Fatalii Gourmet Jigsaw -lajikkeet. Scotch Bonnet -chilin siemenet Ervasti sai lahjaksi muusikkotutultaan, joka toi ne Jamaikalta. Siemeniä saa silti kiitettävästi myös Suomesta.

"Kunpa galapagolaislainen villichilini tekisi joskus hedelmää", Ervasti sanoo ja hypistelee siron kasvin lehtiä.

Valokuvaajalle Ervasti tarjoaa palan etikkaan säilöttyä tulista Congo Yellow -lajiketta. Seuraavat hetket kuvaaja viettää Ervastin kehotuksesta jogurttia lusikoiden ja maitoa juoden.

"Parhaiten chilin polte katoaa suusta, kun juo raakaa viinaa", Ervasti vinkkaa. Alkoholi liuottaa kapsaisiinin, joka aiheuttaa chileille ominaisen polttavan tunteen. Myös jogurtti, maito ja leipä auttavat.

Ervasti kiinnostui chileistä viitisen vuotta sitten. Nyt hän kuuluu Suomen chiliyhdistykseen.

Työhuoneen pöydällä chilien kaipuuta lievittää viehkeä Chocolate Scorpion -lajike. Kotona on chilejä lpurkeittain kuivattuna ja säilöttynä.

Chilit ovat kauniita kasveja ilman tuttuja punaisia palkojakin. Ervasti kasvattaa parvekkeellaan myös esimerkiksi lehtikaalia, tomaatteja ja yrttejä.

"On vuoden kohokohta, kun Hyötykasviyhdistyksen siemenluettelo kolahtaa postiluukusta", hän nauraa. "Olo on kuin lapsella jouluna, kun voi ruksia luettelosta kaikki tilattavat siemenet."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat