Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asunnoton Mikko Dahl muutti perintörahoilla hotelliin

Viranomaisten mukaan sosiaalitoimen asiakas ei voi vaatia liikoja

Kaupunki
 
Mikko Dahl jäi ilman asuntoa ja muutti hotelliin
Mikko Dahl jäi ilman asuntoa ja muutti hotelliin
Vantaalaismies tuskastui esteettömien asuntojen puutteeseen ja muutti pyörätuoleinensa hotelliin. Toimittaja: Melissa Heikkilä, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen

Ihmiset ravaavat käytävällä rinkkojen ja vedettävien matkalaukkujen kanssa. Vantaan Best Western -ketjun lentokenttähotelli Pilotin aulassa haisee tupakkapaikan savu. Automaatista saa kurkkupastilleja ja nenäliinoja sekä jäätelöä. Eurolla irtoaa automaattikahvi.

Tämä on ollut keväästä asti 64-vuotiaan Mikko Dahlin koti.

Pyörätuolissa olevan Dahlin huone on hotellin ensimmäisessä kerroksessa. Yöpöydällä on tulitikkuja ja suklaapatukka, työpöydällä vesipulloja ja suolakurkkupurkki, ja hänen vaatteensa lepäävät nojatuolissa muovipusseissa. Pieneen vessaan hän joutuu kiipeämään pyörätuolista.

Dahl joutui kodittomaksi viime vuoden lopulla vuokrarästien takia.

Ennen hotellia Dahl asui Tikkurilan lähellä Koisorannan asumisyksikössä, joka on tarkoitettu asunnottomille vantaalaisille päihdeongelmaisille. Asumispäivystykseen pääsevät myös muut kiireellisen majoittumisen tarpeessa olevat.

Koisonrantaan viedään myös muita, jotka ovat kiireellisen asunnon tarpeessa.

Sinne hän päätyi viime jouluna. Aattona Dahl jäi lumihankeen jumiin, ja soitti itse poliisit häntä hakemaan. Yön hän vietti putkassa.

"Poliisi puhallutti nollan. Alkoholilla ei ollut osuutta asiaan", Dahl vakuuttaa.

Joulupäivänä Dahl sai yöpaikan Koisonrannasta.

"Kaikki kylän juopot tulivat aina sinne, kun olivat dokailleet koko päivän. Ne lähtivät aina aamusta ja tulivat yöksi nukkumaan ja syömään. Kuivalla puolella oltiin aina selvin päin", Dahl muistelee.

Kun Dahlin vanhemmilta saadut perintörahat ilmestyivät tilille, jatkuvan juopottelun keskellä eläminen sai riittää. Maaliskuun lopussa Dahl pakkasi tavaransa ja kirjautui hotelli Pilottiin.

Dahl ehti asua hotellissa koko kevään, ennen kuin hänen huolestunut ystävänsä otti yhteyttä Vantaan Apuraide ry:n Jarno Eskeliseen. Yhdistyksen tehtävänä on auttaa tukea tarvitsevia vantaalaisia esimerkiksi löytämällä heille kohtuuhintaisia asuntoja "Ilmoitin heti sosiaalitoimistoon Mikosta. Olen soitellut viikoittain perään ja kiirehtinyt asiaa, sillä Mikolta loppuvat pian rahat", Eskelinen kertoo.

Aapo Huhta HS
64-vuotias pyörätuolimies Mikko Dahl on joutunut asunnottomaksi ja on elänyt perintörahoillaan hotellissa koko kevään.
64-vuotias pyörätuolimies Mikko Dahl on joutunut asunnottomaksi ja on elänyt perintörahoillaan hotellissa koko kevään.

Koisorannassa työntekijä on tehnyt Dahlin puolesta anomuksia uutta asuntoa varten. Myös Dahlin poika on yrittänyt etsiä isälleen asuntoja, mutta tuloksetta. Yksityisiltä markkinoilta on vaikeaa löytää esteetöntä asuntoa luottotiedottomalle. Useimmilla vuokrakoteja listaavilla sivustoilla ei voi edes rajata hakua vain esteettömiin vaihtoehtoihin. Dahl ei ole itse ilmoittanut sosiaaliviranomaisille tilanteestaan.

"Mikko on saanut käsityksen, että homma olisi hoidossa. Hän on työskennellyt pitkään Espanjassa eikä ole koskaan joutunut olemaan tekemisissä sosiaalipalveluiden kanssa. Kai hän on kokenut, että sinne on liian korkea kynnys ottaa yhteyttä", Eskelinen sanoo.

Vantaan kaupungilla Dahlin tilannetta ihmetellään.

"Jos ihminen ei ole käyttänyt tai pyytänyt palveluja, niin miten kunnallinen järjestelmä pystyy reagoimaan? Meidän pitää kunnioittaa ihmisten itsemääräämisoikeutta ja yksilönvapautta. Ei kukaan kulje aikuisten ihmisten perässä kyselemässä, että saattaisitkohan sinä tarvita apua. Se on ihmisen oma ja lähiyhteisön tehtävä", kertoo Vantaan aikuissosiaalityön vastaava palvelupäällikkö Hilkka Linderborg.

Etenkin vuokrarästien takia saadut häädöt harmittavat. Linderborg muistuttaa, että ennen häätöä kannattaa aina olla sosiaaliviranomaisiin yhteydessä. Silloin pyritään löytämään ratkaisu asiakkaan hätään, esimerkiksi auttamalla vuokrarästeissä, vakuussummissa tai tarjoamalla asumisen ohjausta.

"Ei Vantaan kaupunki edellytä, että asutaan hotellissa."

Pilotin ravintolassa Mikko pyöräyttää tottuneesti vakiopaikalleen oven viereisen pöydän päähän, ja vitsailee tuttavallisesti baarimikon kanssa. Dahl tuntuu viihtyvän väliaikaisessa kodissaan. Se on rauhallinen yöpymispaikka, jossa on sopivasti yksityisyyttä. Hotellissa myös tapaa paljon uusia ihmisiä.

"Täällä saksalaisten, japanilaisten ja englantilaisten kanssa on otettu kaljaa", Dahl kertoo.

Kun Dahlin vierailu venyi yli kuukauden, henkilökunta alkoi huolestua.

"Kyselimme aika ajoin mikä hänen tilanteensa on. Hän on vaikuttanut olevan täysissä mielen ja sielun voimissaan, joten emme ole lähteneet hänen henkilökohtaisia asioitaan hoitamaan. Hotellialalla on kultainen sääntö, että kunnioitamme asiakkaiden yksityisyyttä emmekä tungettele heidän asioihin", kertoo Pilotin vastaanottopäällikkö Petteri Turunen.

Hotellin mukavuudesta saa tosin maksaa kovan hinnan. Hotelleissa hinnat perustuvat puhtaasti kysynnän vaihteluihin, ja Dahl on asunut Pilotissa kiireisimmän kevätsesongin aikana. Sesongin huipulla hinnat ovat olleet jopa tuplasti keskimääräistä korkeampia. Joinakin öinä Dahl on joutunut maksamaan yli 130 euroa. Koko kevään ja kesän aikana kertyneeseen loppusummaan on huvennut jo puolet perinnöstä.

"Asuntolat mielletään usein vain päihdeongelmaisille, vaikka ne ovat kaikille asunnottomille. Pääkaupunkiseudulla yksityiset vuokranantajat tekevät bisnestä, ja he saavat valita vuokralaisensa. Ei se ole mitään hyväntekeväisyyttä", Linderborg sanoo.

Kaupungin tehtävänä on tarjota sellaisia palveluja, että heikommassakin asemassa olevat voisivat elää inhimillistä elämää.

"Tietenkään asiakasta ei jätetä kadulle, mutta hän ei voi lähteä asettamaan, että minkä tasoista palvelua hän vaatii. Tämä on kuitenkin veronmaksajien varoilla tuotettua minimipalvelua. Jos on varaa viihtyä hotellissa, niin ei kukaan sitä kiellä", Linderborg sanoo.

"Kaupungilla pitäisi olla matalan kynnyksen neuvontapisteitä, joihin kuka tahansa voi helposti tulla juttelemaan, esimerkiksi Jumbossa. Kaupungin vaihteesta tai sosiaali- ja terveyskeskuksissa osataan yhdistää oikealle henkilölle."

Eskelisen sinnikäs soittelu on tuottanut tulosta. Sosiaalityöntekijä on juuri vieraillut Dahlin luona, ja yrittää järjestää hänet pois hotellista johonkin väliaikaiseen asuntoon. Tilanne vaikuttaa jo lupaavammalta. Jos raha-asiat saataisiin järjestykseen, Dahl haluaisi takaisin Espanjaan.

"Nyt tuntuu vähän paremmalta", Dahl sanoo.

Melissa Heikkilä HS
Pakkala

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat