Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyöräilijöiden kova vauhti poikii valituksia poliisille – muoti suosii nyt nopeita pyöriä

Työmatkapyöräilijä etsii vuosi vuodelta sporttisempaa ja nopeampaa peliä

Kaupunki
 
Jukka Gröndahl HS
Vilma Saikku (edessä) ajaa päivittäin pyörällä Helsingin keskustassa. Hän varoo ajaessaan kävelijöitä, toisia kovempaa ajavia pyöräilijöitä ja läheltä kurvaavia autoja.
Vilma Saikku (edessä) ajaa päivittäin pyörällä Helsingin keskustassa. Hän varoo ajaessaan kävelijöitä, toisia kovempaa ajavia pyöräilijöitä ja läheltä kurvaavia autoja. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Lomakauden loppu sekoittaa tahtilajin kevyessä liikenteessä. Lomalaiset maleksivat vielä väylillä jäätelöineen, kun sekaan palaavat määrätietoiset työmatkapyöräilijät. Yhä useampi hakee pyörän selästä kadonnutta rantakuntoa tai uusia aikaennätyksiä työmatkaan.

"Trikoo-ohjusten" liian kovat tilannenopeudet poikivat jalankulkijoilta palautetta sekä liikennesuunnittelijoille että poliisille.

Tausta

Neljä maltin paikkaa pyöräilijälle

Bulevardin pyörätiet. Jalankulkija voi tupsahtaa pyörätielle pysäkiltä tai kahvilasta. Yksisuuntaiset pyörätiet kulkevat ihan niiden vierestä.

Radanvarsi kaupunkia lähestyttäessä. Mitä lähemmäs keskustaa kevyen liikenteen väylä etenee, sitä enemmän sinne ilmestyy hitaita pyöräilijöitä ja jalkamiehiä.

Kauppatorin lähistö. Jalankulkijat tulevat kärkkäästi pyörätielle odottamaan liikennevalojen vaihtumista.

Hämeentie. Koska pyöräilijä ei uskalla autojen sekaan, on hänellä kiusaus nousta jalkakäytävälle ja ajaa siellä kovaa.

"Vauhdin ei tarvitse olla edes kova, kun puun takaa ilmestyvästä jalankulkijasta tuntuu, että pyörä menee liian kovaa", sanoo ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisilaitokselta. "Kyse ei ole ylinopeudesta vaan tilanteeseen nähden liian kovasta vauhdista. Kaupunkialueelle tullessaan pyöräilijän pitäisi laskea nopeutta aivan samalla tavoin kuin autoilijan liukkaalla", Höök muistuttaa.

Katajanokalla asuva Vilma Saikku, 23, kulkee päivittäin pyörällä töihin ja kouluun. HS pysäytti hänet Kauppatorin kulmalla matkalla kuntosalille.

"Tässä kohdassa on oltava varovainen, koska on turisteja niin paljon", Saikku kertoo.

Osa ihmisistä seisoo pyörätiellä odottaessaan jalankulkijoiden valon vaihtumista vihreäksi.

Saikku varoo pyöräillessään toisia pyöräilijöitä ja autoja. Kävelijöille hänellä on yksi toive.

"He voisivat kunnioittaa pyörätietä. Espallakin sitä pitkin kävellään, vaikka kävelytie olisi tyhjä."

Vaikka pyöräilijöiden kovat tilannenopeudet huolestuttavat, poliisi ei ole mittaillut nopeuksia pyöräilijöiden sakottamisesta puhumattakaan.

"Tilannenopeus on vähän sellainen asia, että kuka sen määrittelee. Siihen puututaan, jos se nähdään selkeänä vaaran aiheuttamisena", sanoo ylikomisario Höök.

Helsingin liikennesuunnittelussa pyöräilijöiden erilaisia vauhteja pidetään luonnollisena. "On pyöräliikenteen ominaispiirre, että nopeudet vaihtelevat enemmän kuin autoliikenteessä. Ne on pyöräliikenteelle yhtä ominaisia kuin se, että bussiliikenne pysähtyy pysäkeillä", sanoo liikenneinsinööri Niko Palo kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Koska Helsinki haluaa suosia niin hidasta kuin nopeaakin pyöräilyä, se pyrkii lisäämään turvallisuutta väyliä parantamalla. Yksi keino on rakentaa jalkakäytävän ja pyörätien välille reunakivi, kuten Kööpenhaminassa tehdään.

"Tasoero hillitsee myös tilannenopeutta", Palo uskoo.

"Koska nopea pyöräilijä mieluummin ohittaa kuin jarruttaa, niin korkeusero varmistaa, että nopea pysyy ohittaessaankin pyörätien puolella. Näissä ratkaisuissa kiistaton voittaja on jalankulkija."

Kööpenhaminalaistyylisiä pyöräteitä on jo paikoin Jätkäsaaressa, ja suunnitteluputkessa on sellaisten rakentaminen Mannerheimintielle, Runeberginkadulle, Helsinginkadulle ja Sturenkadulle.

"Olisi kaikkien etu, että pyöräteiden liitoskohdat olisi mietitty", tällä kertaa jalan poikiensa Armaan ja Aatoksen kanssa liikkeellä ollut Noora Dadu sanoo ja mainitsee Hämeentien hankalaksi fillarilla liikkujalle.

"Jos lapset polkevat jalkakäytävällä, saanko minäkin mennä?", hän päivittelee.

Työmatkapyöräilijöiden nopeuksista kertoo jotain se, millaisilla vehkeillä he polkevat.

"Suuntaus on yhä nopeampaa ja sporttisempaa", luonnehtii ketjumyyntipäällikkö Tomi Kaarela Suomen polkupyörätukusta. Kun työmatkapyöräilijä vielä nelisen vuotta sitten osti yleensä kuusivaihteisen jalkajarrupyörän, on nykyinen suosikki hybridipyörä.

"Cyclocrossit yleistyvät, ja yhä useampi ostaa työmatkapyöräksi jopa maantiekilpapyörän."

Liikennepsykologian dosentti Sirkku Laapotti Turun yliopistosta uskoo, että laitehifistely ja fyysisten suoritusten mittaaminen lisäävät pyöräilijöiden vauhtia.

Ristiriitoja syntyy, jos ihmiset eivät astu toistensa asemaan.

"Nopea pyöräilijä ei välttämättä tiedä, millaista on liikkua lasten ja koirien kanssa. Jalankulkija taas ei aina hahmota sitä, että kiitäjä on liikkeellä myös kuntoilutarkoituksessa, tekemässä omaa ennätystään."

Vaikka pyöräily lisääntyy vuosi vuodelta, jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikennekuolemat sekä loukkaantuneiden määrät ovat kymmenen vuoden aikana laskeneet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat