Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kontulasta löytyi ruiskuinstallaatio

Idän psykiatria- ja päihdekeskuksen päällikön mukaan paikasta tehdään asukaspuisto

Kaupunki
 
Kontulassa päihderiippuvaisten suosimassa puistikossa puunkanto on isketty täyteen käytettyjä huumeruiskuja.
Kontulassa päihderiippuvaisten suosimassa puistikossa puunkanto on isketty täyteen käytettyjä huumeruiskuja.

Helsingin Sanomien toimitukseen tullut, nimettömänä pysyttelevän lukijan kuva on harvinaisen synkkä ikkuna narkomaanien arkeen: kuvaan on ikuistettu Kontulan ostoskeskuksen takana olevassa, päihderiippuvaisten suosimassa puistikossa oleva puunkanto, joka on isketty täyteen käytettyjä huumeruiskuja.

"Mäyräbaarina" paikallisten tuntema alue sijaitsee kallion kupeessa, Kontulan ostoskeskuksen takana ja uimahallin vieressä. Aluetta ympäröivät kerrostalot.

Kuvan ottaja, Mellunmäessä asuva mies, halusi kuvata alueen herättääkseen kaupungin päättäjien huomion.

"Kaikki tällä alueella tietävät Mäyräbaarin maineen. Alueelta löytyy aina käytettyjä huumeruiskuja, ja se on huolestuttavaa. Tulee mieleen, kun tuollaista ruiskukantoa katsoo, että onko tämä joku neulojen kierrätyspaikka", hän sanoo.

Mäyräbaarin tilanne ei tule yllätyksenä idän psykiatria- ja päihdekeskuksen päällikölle Mari Aallolle.

"Alue on ollut päihdeongelmaisten oleskelupaikka jo 1990-luvulta", hän toteaa.

"Paikan kuntoon on kiinnitetty huomiota, ja olemme käyneet tapaamassa siellä aikaansa viettäviä ihmisiä sekä putsailemassa ruiskuja pois. Alueella on ollut myös ruiskuroskikset."

Aallon mukaan paikka tulee lähiaikoina uudistumaan täysin, ja siitä tulee asukaspuisto. Tästä tietävät myös Mäyräbaarin vakituiset kävijät.

"Olemme kertoneet, että heidän majapaikkansa puretaan. Ihmiset totesivat siirtyvänsä lähellä olevan Mikaelinkirkon liepeille, jossa he ovat hengailleet aiemminkin."

Aalto oli siinä uskossa, että Mäyräbaarin alue on jo siistitty. Toista mieltä on valokuvan ottaja, joka toteaa, että entiselle Mäyräbaarin istuskelualueelle on tullut muutama kukkaruukku, ja narkomaanit ovat siirtyneet hiukan sivummalle.

Aallon mukaan Mäyräbaarilla aikaansa viettävistä moni on myös Kontulan ostoskeskuksella sijaitsevan Symppis-päivätoimintakeskuksen asiakas. Keskuksessa tarjotaan esimerkiksi ruokaa ja puhtaita vaatteita päihderiippuvaisille ja syrjäytyneille.

"Symppis perustettiin, koska sille oli olemassa alueella tarve. Nyt jotkut tosin sanovat, että juuri Symppis tuo ostoskeskukselle häiriökäyttäytymistä", Aalto sanoo.

Hänen mielestään väite ei pidä paikkaansa.

"Kannattaa ottaa huomioon, että ostoskeskuksessa on 25 baaria."

Vielä 1990-luvulla päihderiippuvaisten ajanviettopaikkoihin rakennettiin Aallon mukaan bajamajoja ja grillejä. Vähitellen ne on kuitenkin purettu pois.

"Nämä ovat hankalia asioita. Toisaalta ajatellaan, että päihderiippuvaisille pitäisi olla oma paikka, jotta he eivät aiheuta häiriötä esimerkiksi juuri ostoskeskuksissa. Toisaalta tällaiset paikat saattavat kerätä päihderiippuvaisia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat