Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kukaan ei ole saanut hiv-tartuntaa maastoon jääneestä huumeneulasta

Kukaan ei ole saanut varmistettua hiv-tartuntaa maastoon jätetystä käytetystä huumeneulasta

Kaupunki
 
Olli Häkämies
Käytetyn huumeruiskun poistamisessa kannattaa varoa ihon rikkoutumista.
Käytetyn huumeruiskun poistamisessa kannattaa varoa ihon rikkoutumista. Kuva: Olli Häkämies

Maastossa pyörivät huumeneulat eivät ole niin vaarallisia kuin luullaan. Kukaan ei ole koskaan saanut varmistettua hiv-tartuntaa maastoon jääneestä huumeneulasta.

Asiaa tutkineessa kansainvälisessä kirjallisuudessa ei ole kuvattu tai todettu yhtään tapausta, jossa puistoneulasta olisi saatu hi-virustartunta, sanoo Husin infektiosairauksien klinikan osastonylilääkäri Matti Ristola.

Artikkeliin liittyvät

Suomessa tartuntariskiä vähentää entisestään hiv:n 1–2 prosentin esiintyvyys ruiskuhuumeiden käyttäjissä. Kansainvälisesti vertaillen taso on erittäin matala, Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen uusimmassa Huumetilanne Suomessa -raportissa sanotaan.

Myös B- ja C-hepatiittien tartuntariski maastoon jääneestä neulasta on "minimaalinen, mutta ei olematon", Ristola sanoo.
Suurin vaara huumeneulasta vahingossa saadussa pistoksessa on B-hepatiitti. Sen kantajia on Suomen suonensisäisten huumeiden käyttäjissä Ristolan mukaan kuitenkin suhteellisen vähän, noin 40 prosenttia. Lisäksi suonensisäisiä huumeita käyttävät saavat B-hepatiittirokotuksen ilmaiseksi useissa neulanvaihtopisteissä.

Neulanvaihtopisteet ovat Ristolan mukaan kaikkien etu.

"Se on hyvä, että neuloista on tullut vähän niin kuin oravannahkoja. Vanhat neulat ja ruiskut vaihdetaan uusiin, mikä vähentää maastoon jäävien ruiskujen määrää."

Samalla myös huumeiden käyttäjien tartuntariski pienenee.

Käytettyihin huumeneuloihin kannattaa pienestä tartuntariskistä huolimatta suhtautua varovaisuudella.

"Tietenkin viisainta on olla astumatta ja turhaan koskemattakaan neulaan. Jos sellaisen haluaa poistaa vaikka leikkipaikalta, kannattaa etukäteen miettiä, miten sen tekee, ettei pistä itseään", Ristola sanoo.

Lisäksi neulan hävittäminen kannattaa tehdä laittamalla se erilliseen astiaan, jottei esimerkiksi roskiksia tyhjentävä ihminen joudu turhaan vaaraan.

Mahdollinen tartunta huumeneulasta vaatii aina ihon lävistävän vamman. Jos sellaisen saa, Ristola neuvoo ottamaan yhteyttä omaan terveysasemaan, jossa arvioidaan tilanne ja päätetään mahdollisista jatkotoimista.

Mutta miten voi olla mahdollista, että hi-virus ei ole koskaan tarttunut maastoon jääneestä neulasta?

Hiv-tukikeskuksen mukaan virus tuhoutuu hapen vaikutuksesta nopeasti ontossa neulassa. Lisäksi hi-virusta on paljon vähemmän suhteessa verimäärään kuin hepatiittia, jos henkilö kantaa näitä viruksia, sanoo infektiolääkäri Ristola.

"Tämä tiedetään terveydenhuollossa tapahtuneista vahinkopistoksista tehdyistä epidemiologisista tutkimuksista. Hepatiitti tarttuu ylivoimaisesti herkimmin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat