Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turistikausi toi ammattivarkaat Helsinkiin – HSTV: Perheenäiti taltutti taskuvarkaan

Turistisesonki tuo myös taskuvarkaat Helsinkiin. Usein ulkomailta tulevat vorot toimivat ammattimaisesti.

Kaupunki
 
Perheenäiti taltutti taskuvarkaan
Perheenäiti taltutti taskuvarkaan
Vihtiläinen Satu Mali ei miettinyt hetkeäkään, mitä tehdä, kun hänen miehensä lompakko varastettiin housujen taskusta Helsingin keskustassa. Videolla pariskunta kertoo lisäksi, mitä taskuvarkaan uhriksi joutuminen heille opetti. (Toimittaja: Heidi Lämsä HS, kuvaus ja editointi: Leif Rosas)

Turistisesonki on taskuvarkaan työaikaa. Yhä useammin Helsingin keskustassa tapahtuva taskuvarkaus on niitä ammatikseen tehtailevan ulkomailta tulleen liigan tekosia.

Taskuvarkauksien kohteena ovat niin suomalaiset kuin turistitkin.

Turistit houkuttelevat taskuvarkaita, koska heillä on usein mukanaan paljon käteistä rahaa, luottokortit ja arvokasta elektroniikkaa, kuten kameroita ja tablettitietokoneita.

Kauppatorin läpi rennosti kävelevä uruguaylainen Gianina Miguez ei varkaita pelkää. Olkalaukku keikkuu Miguezin selkäpuolella.

"Luulen, että asenne välittyy taskuvarkaille: he eivät iske, jos olen itsevarma ja näytän siltä, että tiedän mihin olen menossa", Miguez sanoo.

Senaatintorilla vaimonsa hetkeksi kadottanut kanadalainen Bob Alsip on toista mieltä.

"Varokaa, taskuvarkaita on aina! Älkää tehkö hommaa heille helpoksi. Vaimonikin pitää käsilaukkuaan aina edessään sen jälkeen, kun laukku Perussa viillettiin auki ja kaikki vietiin", jo kuudessakymmenessä maassa matkustanut Alsip kehottaa.

Helsingin poliisi sai hiljattain kiinni taskuvarkauksiin erikoistuneen porukan johtajan apureineen. Varasporukan pomolla oli varkauksista aiempi kahden vuoden tuomio Ruotsista.

"Sen kärsittyään hän siirtyi Suomeen", kertoo ylikomisario Tuomo Lotta Helsingin poliisista.

Leif Rosas
"Yritän kiertää maailmaa ilman pelkoa", sanoo uruguaylainen Gianina Miguez. Hän antaa laukkunsa roikkua rennosti selkäpuolella mahdollisista varkaista piittaamatta. "Minua ei ole koskaan ryöstetty", kahdessakymmenessä maassa käynyt Miguez kertoo.
"Yritän kiertää maailmaa ilman pelkoa", sanoo uruguaylainen Gianina Miguez. Hän antaa laukkunsa roikkua rennosti selkäpuolella mahdollisista varkaista piittaamatta. "Minua ei ole koskaan ryöstetty", kahdessakymmenessä maassa käynyt Miguez kertoo.

Porukka ehti ennen kiinnijäämistään tehtailla kymmeniä rikoksia.

Päiväsaikaan he veivät ihmisiltä rahaa ja tavaraa ihmisvilinässä, kuten ruuhkaratikassa tai Kauppatorilla. Illalla ja yöllä varkaat lyöttäytyivät laittoman tienestin toivossa ihmisten seuraan esimerkiksi ravintolajonossa.

"Yksi ammatikseen taskuvarkauksia tekevä porukka vei päivisin elektroniikkaa ja yöllä urkki pin-koodeja", Lotta kuvailee kiinnijääneiden varkaiden toimintaa. "Eräs pin-koodin urkkija sai toistakymmentä tuhatta euroa."

Kun yhdet tekijät saadaan kiinni, uusia saapuu kaupunkiin.

"Se on organisoitua toimintaa. Heitä tulee Suomen ulkopuolelta väärillä henkilötiedoilla. Joka kerta voi olla eri henkilöllisyys ja osa on ollut maahantulokiellossa", ylikomisario kertoo.

Jokavuotinen ilmiö ovat myös hotellien aamiaisilla tapahtuvat varkaudet.

"Kyllä se tuttua valitettavasti on ja aamiainen on se paikka, missä se näkyy. Mekin saatoimme poliisin tietoon alkukesästä yhden parivaljakon", kertoo hotelliketju Scandicin Etelä-Suomen aluejohtaja Christer Skjäl.

"Meillä on hotelleissa pieni kyltti aamiaispöydissä, jossa muistutetaan, ettei tavaroita jätettäisi yksin", Skjäl sanoo.

Leif Rosas
Itävaltalainen Martin Heindl tarjosi Havis Amandalla tablettikonettaan taskuvarkaille kuin tarjottimella. Hänellä oli kädet täynnä, koska hän söi kalaa.
Itävaltalainen Martin Heindl tarjosi Havis Amandalla tablettikonettaan taskuvarkaille kuin tarjottimella. Hänellä oli kädet täynnä, koska hän söi kalaa.

Sokos Hotel Vaakunan palvelupäällikkö Harri Sinisalo sanoo, että ilmiö on varmaan kaikille alalla työskenteleville tuttu.

"Meillä varastaminen on vaikeampaa, koska aamiaishuone ei ole katutasolta saavutettavissa ja on vielä avainohjatun hissin päässä."

Poliisi on tehostanut valvontaa ja jalkautuu vilkkaimmille paikoille siviiliasussa. Poliisi tekee taskuvarkauksien ehkäisemiseksi koko ajan yhteistyötä tullin, rajavartiolaitoksen sekä Ruotsin ja Viron poliisien kanssa.

Tiistaina esitettiin vangittavaksi taskuvarkauksia tehnyttä pariskuntaa, joka oli jäänyt poliisin haaviin.

Valvonta tuottaa tulosta. Helsingin poliisin tilastojen mukaan taskuvarkauksia tapahtui tammi–kesäkuussa 3 207. Se on 220 ilmoitusta vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna.

Satu Pajuriutta HS
Heidi Lämsä HS
Kaartinkaupunki, Kluuvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat