Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaan tuntemattomaksi jääneessä kaupunginosassa asunnon saa halvalla, jos ei pelkää lentomelua

Pääkaupunkiseudun halvimmat asuinneliöt sijaitsevat harvojen tuntemalla alueella. Mikä ihme on Vantaanpuisto?

Kaupunki
 
Mikä Vantaanpuisto? Tältä siellä näyttää
Mikä Vantaanpuisto? Tältä siellä näyttää
HSTV tutustui Vantaanpuistoon - alueeseen, jota harva tuntee. Asuntomessualueen lähellä oleva pieni lähiö on asukkailleen rakas. Siellä on myös halpaa, joten kannattaisiko sinne muuttaa? Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus: Jani Viskari HS, editointi: Arttu Luhtala HS & Esa Juntunen HS, grafiikka: Boris Stefanov HS.
Mesta-jutut kertovat kaupunkilaisten elämästä ruohonjuuritasolla. Lähetä juttuvinkki (hs.kaupunki@hs.fi, facebook.com/hskaupunki) tai lähetä kuva numeroon 17181.

Siltä ei voi välttyä, ei edes sisätiloissa. Moottorien jyly täyttää ilman parin minuutin välein, kun Finnairin koneet kohoavat 1960-luvun kerrostalojen takaa.

Mikäli asunnonostaja sulkee korvansa koneilta, hän huomaa tulleensa paratiisiin: Vantaanpuistoon.

Häh, siis minne?

Nyt ollaan paikassa, jossa on pääkaupunkiseudun halvimmat neliöhinnat: noin 1 850 euroa per neliö.

"Tämä on tämmöinen 60-luvun ihanuus, kuten ulkomuoto näyttää. Täällä olisi varsinkin opiskelijoille loistavia mahdollisuuksia", kuvailee aluetta kampaamoliike Hiuspisteen omistaja Sanna Räty.

Loistava junarata. Se on syy, miksi joku voisi harkita muuttoa Vantaanpuistoon, sanoo Hiuspisteen omistaja Sanna Räty. Kehärata avattiin tänä kesänä, ja Vehkalan pysäkki on lähellä.
Loistava junarata. Se on syy, miksi joku voisi harkita muuttoa Vantaanpuistoon, sanoo Hiuspisteen omistaja Sanna Räty. Kehärata avattiin tänä kesänä, ja Vehkalan pysäkki on lähellä.

Liike sijaitsee Vantaanpuiston ostoskeskuksessa. Ostari ympäröivine taloineen on puolestaan osa Piispankylää, liki unohdettua kaupunginosaa Länsi-Vantaalla.

"Asunnoissa on älyttömän hyvät pohjat. Isot ikkunat ja isot parvekkeet", jatkaa kampaaja Leena Villgren.

Ostarin vieressä asuva Pentti Pelkonen tulee parkkipaikalla juttusille. "Poliisikin sanoi, että hiljaista on. Ei täällä tapahdu mitään [rikoksia]."

Sen sijaan puheenaihe on, että ostarin kioski teki myyntiennätyksen. 113 pullaa päivässä, vahvistaa kauppias Marja-Leena Valkeapää, paikallisille "Malla".

Järki sanoo, että tänne kannattaa muuttaa. Missä on koira haudattuna?

Vantaanpuistosta piti tulla Luoteis-Vantaan keskus. Alueen suunnitteli 1960-luvulla arkkitehti Aarne Ervi, jonka käsialaa on myös Espoon Tapiola.

Vantaanpuisto oli urbaani unelma. Kehätietä asvaltoitiin kivenheiton päässä.

Sitten aika pysähtyi. Valtio kielsi lisärakentamisen Helsinki-Vantaan lentoaseman kasvavan lentoliikenteen takia. Vain muutama omakotitalo nousi poikkeusluvalla.

"Minä olen tottunut meluun, vaikka ensimmäiset [koneet] menevät aamukuudelta. Se on hyvä herätys", veistelee alueella viisi vuotta asunut Matti Hokkanen.

Hän on sukulaispoikansa kanssa hienossa leikkipuistossa, jonka kaupunki maksoi. Suurempaan alueremonttiin kaupunki ei voi eikä saa ryhtyä.

Sen sinetöi vuonna 2002 valmistunut kolmas kiitotie, joka osoittaa suoraan päin Vantaanpuistoa ja täkäläistä hevostilaa. Ratsut eivät ole moksiskaan ylitse kaartavista suihkukoneista.

"Pitäisiköhän myydä lentokonebongareille pääsylippuja parvekkeelleni", Hokkanen myhäilee.

Jani Viskari HS
Matti Hokkanen, mitä sanoisit Vantaanpuistoon muuttoa harkitsevalle? "Tervetuloa vaan, hauskaa täällä on", viisi vuotta alueella asunut linja-autonkuljettaja vastaa. Leikkipuistossa oli mukana vaimon tyttärenpoika Egert Laanjõe.
Matti Hokkanen, mitä sanoisit Vantaanpuistoon muuttoa harkitsevalle? "Tervetuloa vaan, hauskaa täällä on", viisi vuotta alueella asunut linja-autonkuljettaja vastaa. Leikkipuistossa oli mukana vaimon tyttärenpoika Egert Laanjõe.

Konemelu on huonoa mainosta asuntokaupoilla. Järkiostajan pitää punnita muutkin miinukset.

Osa asunnoista on putki- tai ulkoasuremontissa. Taksitolppa katosi, ja julkisen liikenteen yhteydet ovat puutteelliset.

"Täällä on ihan kuollutta", muuan ohikulkija kommentoi alueen viihdetarjontaa.

Ei ole kysyntää, sillä asukkaita on noin 850.

Ei ajauduta alakuloon. Pullaostoksilla ja parturissa on alkanut käydä uusia kasvoja, sillä asuntomessut ovat vähän matkan päässä. Kehäradan Vehkalan pysäkki on myös lähellä. Onko muutos ovella?

"Hirveän vaikea katsoa kristallipalloon", pohtii kaavoituspäällikkö Lea Varpanen.

Pitkällä tähtäimellä seudun pitäisi olla työpaikka-aluetta. Kaupunki ei ole kuitenkaan usuttamassa asukkaita evakkoon.

No, mietitäänpä järkevästi. Vantaanpuistosta löytyisi siis melua pelkäämättömälle ja autolla sukkuloivalle ihmiselle uusi koti.

Nimbyilyä ei tarvitse pelätä, sillä eihän tänne saa rakentaa käytännössä mitään.

Esa Juntunen HS
Piispankylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat