Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin keskustan Akateeminen valmistautuu uusien isäntien saapumiseen

Bonnierin toimitusjohtaja: "Tähtäämme siihen, että kauppa toteutuu 1. lokakuuta mennessä"

Kaupunki
 
Katarina Sällylä HS
Tapio Hase käy ahkerasti ostoksilla Akateemisessa kirjakaupassa. Häntä harmittaa suomalaisen ja perinteikkään kirjakaupan menettäminen.
Tapio Hase käy ahkerasti ostoksilla Akateemisessa kirjakaupassa. Häntä harmittaa suomalaisen ja perinteikkään kirjakaupan menettäminen. Kuva: Katarina Sällylä HS

Akateemisessa kirjakaupassa kävi keskiviikkona kuhina, kun asiakkaat hyörivät alehyllyjen välissä. Maanantaina alkaneessa 80 prosentin alennusmyynnissä myydään kirjoja Duudsoneista Tervoon ja Bernhardiin.

Alennusmyynti liittyy Akateemisen kirjakaupan tulevaan omistajanvaihdokseen. Stockmann ilmoitti juhannuksen alla myyvänsä Akateemiset kirjakaupan myymälät ruotsalaiselle mediajätille Bonnierille.

"Kaikki kirjat eivät ole tulossa alennusmyyntiin, mutta ale on kyllä nyt normaalia laajempi. Sitä, mihin asti alennusmyynti jatkuu, ei vielä tarkalleen tiedetä", kertoi Keskuskadun Akateemisen kirjakaupan osastopäällikkö Aki Järvinen.

Akateemisen kirjakaupan työntekijöiden on tiedotettu siirtyvän omistajanvaihdoksen yhteydessä vanhoina työntekijöinä Bonnierille.

Holger Eklund LEHTIKUVA
Kino-Palatsin talo Keskuskadun ja Pohjoisesplanadin kulmassa purettiin Kirjatalon tieltä. Kuva otettu vuonna 1965.
Kino-Palatsin talo Keskuskadun ja Pohjoisesplanadin kulmassa purettiin Kirjatalon tieltä. Kuva otettu vuonna 1965.

"Tosi positiivisella mielellä täällä porukka on. Bonnierilla on kova kirjaosaaminen." Bonnierin toimitusjohtajan Timo Julkusen mukaan Helsingin Akateemisen kirjakaupan siirtyy Bonnier Books Finland -yhtiölle syyskuun aikana. Kirjakauppa pysyy auki omistajavaihdoksesta huolimatta.

"Muutos tapahtuu lennossa, ja ovet pysyvät auki koko ajan", Julkunen arvioi.

Myymälätoimintojen ja henkilöstön lisäksi Stockmannin ja Bonnierin väliseen kauppaan sisältyvät verkkokauppa, suorat tukitoiminnot sekä liiketoimintaan liittyvät varat ja henkilöstö.

Kauppahintaa ei ole julkistettu. Akateemisen kirjakaupan liikevaihto vuonna 2014 oli 40,6 miljoonaa euroa, eikä sitä ole pidetty erityisen kannattavana.

Lomien vuoksi kaupasta seuraavien muutosten tarkat yksityiskohdat ovat vielä sopimatta, mutta Julkusen mukaan ne selviävät elokuun puolivälissä.

"Tähtäämme siihen, että kauppa toteutuu 1. lokakuuta mennessä, eikä nyt näytä siltä, että se myöhästyisi", hän totesi.

Bonnier Books Finland vuokraa Alvar Aallon suunnittelemasta valkoisesta marmorirakennuksesta Keskuskadulla ja muista Akateemisista kirjakaupoista 5000 neliötä. Rakennuksen toisessa kerroksessa sijaitseva Aalto-kahvila ja Starbucks-kahvila jäänevät myös rakennukseen, koska nekin ovat vuokralaisia, Julkunen arvioi.

Keskiviikkona Akateemisessa kirjakaupassa kirjaostoksilla ollutta Tapio Hasea Akateemisen myynti ei ilahduttanut.

Jarmo Matilainen HS
Stockmannin Kirjataloa rakennettiin Keskuskadulle kesäkuussa 1969.
Stockmannin Kirjataloa rakennettiin Keskuskadulle kesäkuussa 1969.

"Minä paheksun tätä kyllä. Suomalainen ja perinteikäs kirjakauppa menetetään. Ei hyvä", sanoo eläkkeelle jäänyt Helsingin yliopiston kemian professori Hase.

Ahkerasti Akateemisessa käyvän Hasen mukaan tarttui tiistaina Johanna Catanin kirjoittama ravintolahistoriikki Syömään vai drinkille ja amerikkalaiskirjailija George Saundersin novellikokoelma Tenth of December.

Helsingin Akateemisen kirjakaupan nykyinen koti, Keskuskadun ja Pohjoisesplanadin kulmassa sijaitseva Kirjataloksi nimetty rakennus valmistui vuonna 1969, ja se on suojeltu asemakaavassa, kertoo Alvar Aalto -säätiön johtaja Tommi Lindh.

Asemakaavassa suojellun talon muuttaminen edellyttää aina rakennuslupaa, jota varten tarvitaan lausunnot eri viranomaisilta, kuten rakennusvalvonnasta ja Helsingin kaupunginmuseosta. Asemakaavassa on suojeltu rakennuksen ulkopuolen ohella myös osa sisäpuolesta, jota monet pitävät erityisen onnistuneena Aallon työnä.

"Meitä säätiössä myös kuullaan, kun muutoksia halutaan", Lindh kertoo. "On mielenkiintoista, miten Bonnier selviää suomalaisesta viranomaistoiminnasta. Toivottavasti he ottavat meihin ajoissa yhteyttä, ettei tule intressien yhteentörmäyksiä."

Bonnier Books Finlandiin kuuluvat WSOY-, Tammi- ja Readme-kustantamot. Lisäksi yhtiö omistaa Adlibris-verkkokirjakaupan. Yhtiö on osa ruotsalaista Bonnier-mediakonsernia.

Akateemisella on seitsemän myymälää, joista neljä on pääkaupunkiseudulla ja loput Turussa, Tampereella ja Oulussa. Oulun kirjakauppa sulkeutuu vuoden lopussa.

Johanna Mannila HS
Lari Malmberg HS
Kluuvi

Korjaus 30.7.: Uutisen aiemmassa versiossa kerrottiin virheellisesti, että Bonnier Books vuokraa Stockmannilta 50000 neliötä Helsingin kirjatalosta. Tosiasiassa se vuokraa yhteensä 5000 neliötä, josta Kirjatalon osuus on vajaa puolet ja loput tiloista sijaitsevat muissa Akateemisissa kirjakaupoissa. Lisäksi Oulun Akateeminen kirjakauppa sulkeutuu jo tämän vuoden lopussa, ei 2017.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat