Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

30 hakemusta yhtä asuntoa kohden – pääkaupunkiseudun vuokramarkkinat yhtä toivottomat kuin aiemmin

Yksiöiden vuokrat nousevat nyt pääkaupunkiseudun lähiöissä nopeammin kuin keskustassa

Kaupunki
 
Jukka Gröndahl HS
Hannu Lehmuskoski etsii vuokralaista omistamaansa yksiöön Vantaan Martinlaaksossa. Taustalla istuva 19-vuotias Emmi Vahvelainen täytti keskiviikkona vuokranhakukaavaketta, ja hänen äitinsä seurasi tilannetta vieressä.
Hannu Lehmuskoski etsii vuokralaista omistamaansa yksiöön Vantaan Martinlaaksossa. Taustalla istuva 19-vuotias Emmi Vahvelainen täytti keskiviikkona vuokranhakukaavaketta, ja hänen äitinsä seurasi tilannetta vieressä. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Heinä–elokuu on vuokra-asuntomarkkinoilla vuoden vilkkainta aikaa. Pääkaupunkiseudulla tilanne on aivan yhtä toivoton kuin muutamana edellisenä vuonna.

"Meillä on yhtä pääkaupunkiseudulla vapautuvaa asuntoa kohden 30 aktiivista hakemusta", sanoo VVO:n asiakkuusjohtaja Juha Heino. VVO on Suomen suurin markkinaehtoinen ja yksityinen vuokranantaja.

Artikkeliin liittyvät

Aktiivisella hakemuksella VVO tarkoittaa hakemusta, joka on jätetty korkeintaan kolme kuukautta sitten. Muualla maassa tällaisia hakemuksia on Heinon mukaan vapautuvaa asuntoa kohden 15–16, eli hakemusten määrällä mitaten vuokra-asunnoille on pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kysyntää kuin muualla.

Vuokra-asuntojen kysyntä painottuu voimakkaasti pieniin asuntoihin.

VVO:n hakemuksissa yksiön tai kaksion mainitsee Heinon mukaan 75 prosenttia hakijoista. Yli 60 prosentissa hakemuksista hintaluokka on asetettu alle 900 euroon kuukaudessa.

Helsingin seudulla on parin vuoden ajan näkynyt, että kantakaupungin niukka tarjonta ja korkeat vuokrat ajavat pieniä asuntoja etsiviä ihmisiä entistä pidemmälle ratojen varsille.

"Monelle tämä ei ole oma valinta, vaan pakko. Asumisen hinnannousu on painottunut lähelle keskustaa," sanoo Heino.

Samalla vuokrat ovat alkaneet nousta nopeammin Pohjois- ja Itä-Helsingissä kuin Etelä-Helsingissä. Vuonna 2014 vapaarahoitteisten yksiöiden vuokrat nousivat Tilastokeskuksen mukaan eteläisessä Helsingissä 4,4 prosenttia, mutta kauimmaisissa lähiöissä 7,5 prosenttia.

Etelä-Helsingissä yksiöiden vuokrat ovat keskimäärin 23,3 euroa neliöltä, mutta pohjoisessa ja idässä 17,1 euroa.

VVO saa tavallisena kuukautena pääkaupunkiseudulla noin 3 000 uutta hakemusta. Samalla vapautuu noin 300 asuntoa.

Heinä–elokuussa hakijamäärät kuitenkin räjähtävät, kun syksyllä aloittavat opiskelijat saavat varmistuksen opintopaikasta. Nyt aktiivisia hakemuksia pääkaupunkiseudulla on Heinon mukaan noin 9 500.

"Siitä voi harrastaa matematiikkaa, kun tilanne on pienten asuntojen osalta tosi vaikea tavallisenakin kuukautena", Heino sanoo.

Hän suosittelee kaikkia nuoria opiskelijoita harkitsemaan kimppakämppäratkaisua kavereiden kanssa.

"Yksiöitä ei missään tapauksessa riitä kaikille."

Samaa sanoo vuokralaisten edunvalvojan Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

"Suosittelemme kimppa-asuntoa, jos tiedossa on hyvä kaveri- tai sisarusporukka."

Yhteisasumista suositellaan, koska isompien asuntojen kysyntä ei ole lähellekään yhtä suurta kuin pienten. Lisäksi neliövuokra on yksiötä pienempi ja usein kohtuullinen jopa kantakaupungissa.

Muualta Suomesta pääkaupunkiseudulle muuttavan opiskelijan pelastus on useimmiten Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas, jonka ykkösprioriteetteja ulkopaikkakuntalaiset ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat.

"Valitettavasti kaikille ulkopaikkakuntalaisillekaan ei pystytä takamaan asuntotarjousta", sanoo Hoasin asiakkuus- ja viestintäpäällikkö Liina Länsiluoto.

Heinäkuun viimeisellä viikolla Hoasin asuntoihin oli 5 300 hakijaa. Hoasin asuntoihin muuttaa elo–lokakuussa noin 2 500 asukasta.

"Näistä iso osa on jo saanut asuntotarjouksen. Jäljellä oleville yli 5 000 hakijalle tarjotaan vielä satoja asuntoja, mutta lähellekään kaikille ei valitettavasti pystytä tarjousta tekemään.

Hoasilla ensimmäisen vuoden opiskelija ei edes voi saada yksiötä, vaan tarjotut asunnot ovat aina soluja.

Opiskelija-asuntojen vuokraustilanne muuttuu Länsiluodon mukaan tavallisen vuokra-asuntomarkkinan mukana.

"Jos on tiukka tilanne tavallisella puolella, on paljon hakijoita myös opiskelija-asuntopuolella."

Tilanne ei kuitenkaan ole nyt yhtä paha kuin vuonna 2011, jolloin hakijoita oli tähän aikaan lähes 7 000.

Pula pienistä vuokra-asunnoista jatkuu pääkaupunkiseudulla niin kauan, kun kaavat ja muut rakentamisen säädökset pakottavat rakentamaan nykyisenkaltaista tuotantoa, arvioi VVO:n Juha Heino.

"Ongelma on perustavanlaatuinen kysynnän ja tarjonnan epäsuhta. Kysyntä painottuu niin voimakkaasti pienasuntoihin, että ongelmaa ei pystytä nykysäädöksillä hirveästi helpottamaan."

Helsingin seudulla pitäisi Heinon mukaan pystyä tekemään "hirveän paljon enemmän yksiöitä ja tehokkaita, pieniä kaksioita". VVO:lla on rakenteilla yhteensä yli 1 300 asuntoa, mutta niiden keskipinta-ala on noin 50 neliötä.

"Kaavamääräykset ja rakentamisen säädökset ohjaavat keskipinta-alaa niin, että loppujen lopuksi uudistuotannossa on aika vähän pieniä yksiöitä tai kaksioita, koska muuten jouduttaisiin tekemään vastapainoksi niin isoja asuntoja, ettei niille olisi ottajia ollenkaan", Heino sanoo.

Samalla Helsingin kantakaupungin vetovoima on suuri. Hoasilla opiskelijoita kehotetaan katsomaan HSL:n reittioppaasta, mikä on todellinen matka-aika kampukselle. Vaikka se ei kauempaa sijaitsevasta asunnosta olisi kovin pitkä, "keskusta-alueen tarjoukset hyväksytään selvästi suuremmalla todennäköisyydellä", sanoo Hoasin Länsiluoto.

"Kauempaa tarjottuja asuntoja ei välttämättä oteta vastaan ollenkaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat