Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suhteita Bahrainiin on rakennettu huolellisesti

Kaupunki
 
Morten Haagensen Wikimedia Commons
Kööpenhaminan ensimmäinen moskeijaksi valmistunut rakennus maksoi noin 26 miljoonaa euroa. Moskeija avattiin viime kesänä.
Kööpenhaminan ensimmäinen moskeijaksi valmistunut rakennus maksoi noin 26 miljoonaa euroa. Moskeija avattiin viime kesänä. Kuva: Morten Haagensen Wikimedia Commons

Bahrainilaisia ei juuri asu Suomessa: viime vuonna heitä oli Tilastokeskuksen mukaan neljä. Miksi Bahrainin sunnilainen kuningashuone haluaa tukea jopa yli sadan miljoonan euron moskeijan ja konferenssikeskuksen rakentamista Helsinkiin?

Hanketta ajavat Ilari Rantakari ja Pia Jardi ovat rakentaneet Bahrain-suhteita aktiivisesti ainakin marraskuusta 2013. Silloin Helsingissä pidettiin Islam-expo.

Muslimitapahtumaan osallistui Bahrainista suuri valtuuskunta, jossa oli ministeriöiden, järjestöjen ja säätiöiden edustajia sekä kaupallisia toimijoita.

Rantakari oli entisenä diplomaattina ja ulkoministeriön virkamiehenä alusta asti tärkeässä asemassa. Hän on myös Suomi–Bahrain-seuran perustaja.

"Lähtökohtana ovat olleet yksilöt, jotka ovat vierailleet Bahrainissa", Rantakari kuvaa.

Bahrainissa vieraina ovat käyneet juuri Rantakari ja Jardi. Kokenut ulkomaantoimittaja ja tietokirjailija Liisa Liimatainen tuntee yhteistyön taustat: "Sain Rantakarin kautta kutsun uskontodialogikonferenssiin Bahrainiin keväällä 2014."

Liimatainen kuvaa, kuinka vierailun isännät suhtautuivat epäluuloisesti Liimataisen haluun toimittajana tavata myös maan shiiaenemmistön edustajia.

"Paikalla oli yksittäisiä shiialaisia, kuten yliopisto-opettajia, mutta he pelkäsivät kommunikoida kanssani julkisesti."

Vierailuihin on Liimataisen mukaan kuulunut asumista kalleissa hotelleissa ja vierailuja sunnijohtajien kodeissa.

Yksi mahdollisista rahoittajista on Bahrainin naapurimaa Saudi-Arabia. Se auttoi keväällä 2011 Bahrainin sunnijohtoa tukahduttamaan shiiojen kansannousun.

"Tontin myöntäminen Bahrainin tukemalle moskeijalle ei olisi neutraali päätös", Liimatainen sanoo.

Poikkeukselliseksi Bahrainin roolin tekisi rahan suuri määrä. Yli sadan miljoonan euron rahoitus on varsin mittava verrattuna esimerkiksi ensimmäiseen Tanskaan viime vuonna valmistuneeseen suurmoskeijaan. Moskeijan rahoitti Qatar, ja se valmistui noin 26 miljoonalla eurolla.

Tähän asti Helsingissä on muutettu jo olemassa olleita tiloja moskeijoiksi. Esimerkiksi toiseksi vanhin moskeija, Suomen islamilaisen yhdyskunnan tilat Kampissa, sai yhdyskunnan puheenjohtajan Mohammed Hussein Omerin mukaan Kuwaitista 160 000 euroa.

Shiialaisten Resalat-moskeija Mellunkylässä sai yhdyskunnan kulttuurisihteerin Madjid Bahmanpourin mukaan Iranista 150 000 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat