Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläispoliitikko ehdottaa makasiinien rauniosta tapahtumalavaa

HS:n makasiinikyselyssä suurin osa kannattaa yleisen saunan rakentamista

Kaupunki
 
Laura Mendelin HS
VR:n vanhat makasiinit tuhoutuivat tulipalossa vuonna 2006.
VR:n vanhat makasiinit tuhoutuivat tulipalossa vuonna 2006. Kuva: Laura Mendelin HS

VR:n makasiinien jäänteiden käytöstä tulee uusia ehdotuksia, vaikka kaupunki varautuu jo raunion purkamiseen.

Helsingin kaupunginvaltuutettu Hannu Oskala (vihr) ehdottaa, että makasiineista tehtäisiin ulkoilmalava Esplanadin lavan tyyliin. Lava olisi erilaisten tilaisuuksien ja kesäkonserttien käytössä.

Idean Oskala sai tiistaina, kun Kansalaistorille kokoontui poliisin arvion mukaan ainakin 15 000 ihmistä rasismin vastaiseen Meillä on unelma -mielenosoitukseen.

Samalla kun aukio kerää väkeä sekä arkisin että erilaisten tempauksien aikaan, viereisten VR:n makasiinien rauniot rapistuvat pressujen ja suoja-aitojen takana. Kaupungissa kasvaa sukupolvi, joka ei edes muista, mitä pressujen alla on joskus ollut.

Keisarinaikaiset makasiinit tuhoutuivat tulipalossa vuonna 2006. Koska tyhjänä seisoville makasiineille ei ole keksitty järkevää käyttöä, Helsingin kaupungin rakennusvirasto on julistanut tarjouskilpailun Töölönlahden eteläosan peruskorjausprojektista. Siinä haetaan ehdotuksia alueen kehittämiseksi joko niin, että rauniot puretaan tai niin, että ne säästetään.

Tällä hetkellä raunio on suojeltu asemakaavassa.

Kansalaistorilla järjestetty mielenosoitus näytti Oskalan mielestä sen, että aukio on lunastanut paikkansa erilaisten tapahtumien areenana. Hänen mukaansa ulkoilmalavasta hyötyisivät niin kaupunkilaiset kuin Musiikkitalon toimijat ja uusi Keskuskirjasto.

Ehdotuksen mukaan lavaa voisivat hoitaa esimerkiksi Musiikkitalo, Nuorisoasiankeskus tai Kulttuurikeskus Savoy-teatterin organisaation kautta, joka hoitaa myös Espan lavaa.

Jos makasiinien lavaa pyöritettäisiin Espan lavan tapaan siviilipalvelustyövoimin, sen kustannukset pysyisivät kohtuullisina.

"Itse pidän kovasti ajatuksesta, että valtakunnan paraatipaikalla olisi lava, jossa voisi esittää jotain muutakin musiikkia kuin Sibeliusta. Historiansa kautta se olisi samalla myös kunnianosoitus helsinkiläiselle kansalaisaktiivisuudelle ja kaupunkikulttuurille", Oskala kirjoittaa Facebook-sivuillaan.

Jos rauniot halutaan säilyttää pelkkänä muistumana makasiineista, Oskala ehdottaa, että rakennuksen alkuperäisestä kattorakenteesta voisi luopua ja korvata sen lasikatolla, joka jatkuisi yleisötilan puolelle. Myös Sanomatalon puoleisen irtoseinän voisi purkaa, Oskala maalailee.

Tässä voit äänestää, mitä omasta mielestä makasiinien raunioille pitäisi tehdä.

Torstai-iltana suurin osa kyselyyn vastanneista kannatti yleisen saunan rakentamista makasiinien raunioille. Makasiinien säilyttämistä ennallaan kannatti vain yksi prosentti vastanneista.

Melissa Heikkilä HS
Töölönlahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat