Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustakirjaston rakennustyömaa tukkii kohta osan bussiliikenteestä – päätepysäkit Elielinaukiolta Meilahteen

Työmaa vie käytöstä bussien pysäköintipaikan. Kolme HSL:n seutulinjaa ajaa jatkossa vain Meilahteen.

Kaupunki
 
Laura Mendelin HS
Tilausbusseja ja HSL:n busseja seisoi perjantaina Töölönlahdenkadun viereisellä asfalttikentällä, joka poistuu käytöstä keskustakirjaston työmaan tieltä.
Tilausbusseja ja HSL:n busseja seisoi perjantaina Töölönlahdenkadun viereisellä asfalttikentällä, joka poistuu käytöstä keskustakirjaston työmaan tieltä. Kuva: Laura Mendelin HS

Tänä syksynä maansiirtokoneet, kuorma-autot, traktorit sekä kaivin- ja paalutuskoneet saapuvat Töölönlahdenkadun viereiselle asfalttikentälle, kun keskustakirjaston rakentaminen alkaa maanrakennustöillä ja kirjaston kellarin rakentamisella.

Kenttä toimii parhaillaan useiden kymmenien bussien lyhytaikaisena pysäköintipaikkana.

Tuleva rakennustyömaa vaikuttaa helsinkiläisten ja espoolaisten bussikyyteihin, kertoo Helsingin seudun liikenteen HSL:n ryhmäpäällikkö Ville Uusi-Rauva.

Rakennustöiden vuoksi kuuden HSL:n bussilinjan päätepysäkin paikka muuttuu.

Muutos tapahtuu maanantaina 10. elokuuta.

"Tiivistämme Elielinaukion käyttöä, ja kolmen bussilinjan päätepysäkki siirtyy Kamppiin ja kolmen Meilahteen", Uusi-Rauva sanoo.

Linjojen 194, 195 ja 69 päätepysäkit siirtyvät Kampin linja-autoaseman maanpäälliselle tasolle. Meilahteen siirtyvät linjat 206, 212 ja 213.

"Niiden päätepysäkit tulevat Haartmaninkadulle Naistenklinikan eteen, eli nykyisiä pysäkkejä pidennetään."

"Kyseessä on meille HSL:ssä vuoden kestävä hankala siirtymäaika, sillä länsimetron valmistuttua pysäköintipaikkoja saadaan Kampin bussiterminaaliin", Uusi-Rauva arvioi.

Länsimetron valmistuttua Kamppiin ei tule yhtään bussia Espoosta päiväsaikaan.

Linja-autoyrittäjä Julle Tuuliaista rakennustyöt sapettavat, sillä niiden vuoksi tilausbussien lyhytaikaiset pysäköintipaikat häviävät keskustasta.

Tilausbussit odottavat pysäköintipaikoilla yleensä muutaman tunnin sillä aikaa, kun ryhmät kiertävät keskustan kohteissa. Helsingin kaupunginsuunnitteluvirastossa ongelma on tiedossa.

"Keskustassa taistellaan tilasta, ja meillä on asiasta selvitystyö käynnissä. Keskustakirjaston vuoksi tilausbussien pysäköintipaikka on Mäntymäen kentällä Töölössä.

"Busseille on tilaa luvassa ensi vuonna, kun länsimetro aloittaa liikennöinnin ja Kampin bussiterminaaliin tulee tilaa myös tilausbusseille", kertoo liikennesuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen.

Mäntymäen kenttä on Tuuliaisen mielestä aivan liian kaukana keskustasta.

"Olemme suunnitelleet muiden bussiyrittäjien kanssa sitä, että jätämme kaikki japanilaiset, kiinalaiset ja amerikkalaiset turistit Mäntymäen kentälle, josta he voivat tulla sitten raitiovaunuilla matkalaukkujensa kanssa keskustaan. Ehkä se auttaa löytämään busseille pysäköintipaikkoja."

Mäntymäen kentällä ei ole myöskään aina tilaa.

"Kun Töölön pallokentillä tai stadionilla on suuria tapahtumia, on Mäntymäkikin ihan tukossa", Tuuliainen sanoo.

Pysäköintipaikkojen puute johtaa myös siihen, että kuljettajat joutuvat etsimään niitä Haagasta, Lauttasaaresta tai Jakomäestä. Tuuliaisen mielestä tällainen bussiralli edestakaisin on järjetöntä.

Matkustajien ottaminen ja jättäminen tilausbusseista on myös erittäin vaikeaa.

"Mikonkadulla on kaksi paikkaa ja Kiasman edessä kolme. Eiväthän ne riitä mihinkään", Tuuliainen arvostelee Helsingin liikenneratkaisuja.

Lähes jokaisella suomalaisella bussiyhtiöllä on tilausbussiajoja, kertoo Linja-autoliiton liikennepäällikkö Mikko Saavola. Bussiyhtiöitä on tuhatkunta.

Vilkkaimpina päivinä Helsingissä saattaa olla ajossa useita satoja tilausbusseja, jotka tuovat ryhmiä ja luokkaretkeläisiä pääkaupunkiin maakunnista.

Tilausbussit huolehtivat myös risteilyturistien kuljettamisesta Katajanokalta, Hernesaaresta ja Länsisatamasta keskustaan.

Keskustassa tilausbusseille on vain kolme pysäköintipaikkaa Vilhonkadulla sekä toistakymmentä Autotalon lähellä Kampissa. Nämä paikat ovat lähinnä Temppeliaukion kirkkoon tulevia turistibusseja varten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat