Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Purkukuopasta tuli tapahtumamonttu

Myyrmäki-liikkeen aktiivit ideoivat tapahtuma-areenan

Kaupunki
 
Myyrmäki
Katarina Sällylä HS
Tapahtumamontun rinteille voi mahtua jopa toistatuhatta ihmistä. Myyrmäki-liikkeen aktiivit Petteri Niskanen (vas.), Allan Buss, Jenni Väisänen ja Klaus Kojo pohtivat tapahtumamontun lavan sijoittelua.
Tapahtumamontun rinteille voi mahtua jopa toistatuhatta ihmistä. Myyrmäki-liikkeen aktiivit Petteri Niskanen (vas.), Allan Buss, Jenni Väisänen ja Klaus Kojo pohtivat tapahtumamontun lavan sijoittelua. Kuva: Katarina Sällylä HS

Neljä metriä katutason alapuolella, vehreän montun pohjalla on suorastaan lämmintä. Vastaleikattu nurmi tuoksuu kesäiselle. Sateinen sää on saanut siirtonurmikon niin villiin kasvuun, että se muistuttaa patjaa.

Myyrmäki-liikkeen väki silmäilee kaupunginosan uutta tapahtumamonttua tyytyväisenä.

Artikkeliin liittyvät

Viikonloppuna avautuva juhlien ja muiden tapahtuminen pitopaikka kauppakeskus Myyrmannin kupeessa alkaa olla toimintakunnossa, vaikka merikontteja vielä haetaan. Konteista tehdään esiintymislava, pop up -kahvila ja varasto.

"Viimeiset päivät on odotettu nurmikon juurtumista. Jos työt olisi saatu tehtyä huhti–toukokuussa, meillä olisi jo monttu käytössä", sanoo Petteri Niskanen Myyrmäki-liikkeestä.

Myyrmäkeläiset voivat kuitenkin olla tyytyväisiä, sillä terveysaseman purkukuoppa on saatu siistittyä ja järjelliseen käyttöön.

Vantaan kaupunki purki terveysaseman Myyrmannin laajennuksen tieltä kaksi vuotta sitten. Kun HOK-Elanto vetäytyi hankkeesta eikä Prisma toteutunutkaan, tontti jäi käyttämättä. Alueen kaavoitus on nyt mietinnässä.

"Meille on sanottu, että tapahtumamonttu voisi toimia viitisen vuotta", sanoo Klaus Kojo Myyrmäki-liikkeestä.

Miljoonalaajennuksen vaihtuminen noin 50 000 euron tapahtumamontuksi kävi lopulta ketterästi.

Idea väliaikaisesta tapahtumapaikasta syntyi Myyrmäki-liikkeessä keväällä. Kaupunki tilasi maansiirtokoneen juhannuksen tienoilla tasoittamaan ja vahvistamaan montun reunoja. Siirtonurmi tuli heinäkuussa.

Montun toimintamallia on haettu Helsingin Kalasataman konttiaukiosta, joka neljän vuoden ajan tarjosi asukkaille ilmaisen tapahtumakentän.

Vaikka molemmissa tapauksissa on kyse väliaikaisuudesta ja kansalaisten aktivoimisesta, Helsingin ja Vantaan ero näkyy rahallisessa panostuksessa.

Helsingin kulttuuriasiainkeskus osoittaa Kalasatamaan tänäkin vuonna 40 000 euroa kansalaisten omaehtoista toimintaa varten. Raha on osa siitä taidepotista, johon rakennuttajat osallistuvat maksamalla 10 euroa jokaisesta rakentamastaan kerrosneliöstä. Potista riittää jaettavaa seuraavat 20 vuotta.

Vantaalla toiminta pyörii talkoovoimalla.

Eroa on myös kaupunkien reaktionopeuksissa. Helsingin kulttuurijohtaja Stuba Nikula sanoo ihailevansa Vantaan suoraviivaista toimintaa.

"Kannattaa muistaa, että näitä väliaikaisia tapahtumapaikkoja on turha rakentaa virkamiestyönä. Jos ei ole paikallista aktiivisuutta, sitä ei voi virkamies ämpärillä kantaa."

Myös Helsingissä on vireillä ideoita enemmän tai vähemmän väliaikaisista tapahtumapaikoista muun muassa Kannelmäessä ja Itäkeskuksen Stoan liepeillä.

"Parasta, mitä virkamies kansalaisten ideoimille hankkeille voi tehdä, on jäädä toimistoonsa. Kyllä yksikin nillittävä paloviranomainen tai ympäristökeskuksen meluntarkastaja kykenee vaikeuttamaan juttuja olennaisesti", Nikula sanoo.

Myyrmäessä paikalliset aktiivit pitävät kauppakeskuksen läheisyyttä siunattuna asiana.

"Tapahtumajärjestäjät saavat sähkön ja veden ihan läheltä", myhäilee Petteri Niskanen.

Stuba Nikula arvioi, että kiitollisuuden virta menee kyllä toiseen suuntaan.

"Kauppakeskukset maksavat miljoonia euroja konsulteille, jotka miettivät, miten ne voisi muuntaa elämyksellisiksi kohtauspaikoiksi. Kun katsoo, miten Pasilan ja Kalasataman uusia keskuksia suunnitellaan ja Myyrmanni saa tämän ilmaiseksi, onnitella täytyy."

Myyrmäen tapahtumamonttua varten on avattu julkinen varauskalenteri verkossa.

Myyrmäki-liike ei aio toimia portinvartijana. Ainoat ehdot ovat, että tapahtumat ovat kaikille avoimia ja ilmaisia.

Elokuussa on luvassa muun muassa paikallisten bändien keikkoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat