Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakennuttajat: Nykysäädöksillä Helsingin pienasuntopula jatkuu

75 neliön keskikokoohjeistuksesta luopuminen ei ole auttanut asuntopulaa

Kaupunki
 
laura mendelin hs
Saton investointipäällikkö Miikka Karjaluoto esitteli 15,5 neliön konttitaloa kesäkuussa. Sato on suunnittellut konttitaloja helpottamaan pienasuntopulaa.
Saton investointipäällikkö Miikka Karjaluoto esitteli 15,5 neliön konttitaloa kesäkuussa. Sato on suunnittellut konttitaloja helpottamaan pienasuntopulaa. Kuva: laura mendelin hs

Helsingin pienasuntopulaan ei pystytä vastaamaan nykysäädöksillä, sanovat rakennusyhtiö NCC:n kiinteistökehityspäällikkö Antti Pirhonen ja SRV:n Suomen liiketoiminnan johtaja Juha Toimela.

"Ymmärrämme, että myös isoja perheasuntoja pitää rakentaa, vaikka niille ei ole tällä hetkellä tarpeeksi kysyntää. Asunnot jäävät rakennusyhtiön taseeseen, mikä taas vaikeuttaa uusien projektien toteuttamista", sanoo NCC:n Pirhonen.

Tästä on kyse

 Helsingin Sanomat kertoi pääkaupunkiseudun vaikeasta vuokra-asuntotilanteesta torstaina.

 Esimerkiksi VVO:lla yhtä vapautuvaa asuntoa kohden on keskimäärin 30 hakemusta.

 Yksiöistä on ollut pula vuosikausia.

Helsinki luopui uusien asuntojen 75 neliön keskikoko-ohjeistuksesta 2,5 vuotta sitten. Tilalle tuli ohje, jonka mukaan puolet uudisrakennuksen asunnoista pitää olla vähintään 80-neliöisiä. Joka toinen asunto saa puolestaan olla vaikka 20-neliöinen, mikä on uuden asunnon vähimmäiskoko Helsingissä.

Uusi ohje mahdollistaa jopa 50 prosentin lisäyksen asuntojen määrään uudisrakennuksissa. Kysyntä painottuu SRV:n Toimelan mukaan kuitenkin niin vahvasti yksiöihin ja pieniin kaksioihin, että uusi ohjeistus on lähes yhtä ongelmallinen kuin vanhakin: pieniä asuntoja ei tehdä tarpeeksi, sillä samalla rakennettavat isot asunnot eivät käy kaupaksi.

"Helsingissä olisi paljon enemmän kysyntää pienille asunnoille kuin tällä hetkellä pystymme tekemään. Vantaalla ja Espoossa saamme määrittää asuntojen koot vapaasti, ja siellä syntyykin nyt enemmän pienempää asuntoa", Toimela sanoo.

Krooniseksi muuttuneen pienasuntopulan ja rakennusyhtiöiden käsiin jäävien isojen asuntojen ongelman korjaamiseksi uusia perheasuntoja voisi pilkkoa väliaikaisesti, ehdottaa NCC:n Pirhonen.

"Kaupungin kanssa on keskusteltu, voisiko perheasuntoja muuttaa joustavasti esimerkiksi yksiöksi ja kolmioksi. Asunto voitaisiin yhdistää takaisin isoksi sitten, kun sellaiselle on jälleen kysyntää."

Helsingin rakennusvalvonta on suhtautunut ehdotukseen positiivisesti, mutta kaupunkisuunnitteluvirastoa asia Pirhosen mukaan edelleen mietityttää.

"Ymmärrän hyvin kaupungin periaatteen, että perheitä halutaan kaikille alueille. Mutta jos perheet ostavat nykytilanteessa pieniä asuntoja tai vaihtoehtoisesti muuttavat kauemmas, jotain joustoa ohjeisiin tarvitaan", Pirhonen sanoo.

SRV ei ole ehdottanut isojen asuntojen pilkkomista, mutta Toimela pitää ideaa hyvänä. Yhtiöjärjestyksen kirjoittaminen vaatisi miettimistä, jos asunnot on alusta asti suunniteltu niin, että ne voidaan tulevaisuudessa yhdistää, mutta Toimelan mielestä "aivan selkeä kysyntä tällaiselle olisi".

Menettelytapa on kaupungille Pirhosen mukaan uusi, eikä ole edes varmaa, tarvitaanko asuntojen väliaikaiseen pilkkomiseen poikkeuslupaa. Asiaa selvitetään parhaillaan.

"Kaikkein hankalinta rakennusliikkeelle on, kun asunnot jäävät myymättä. Se on este uusien projektien hankinnalle ja aloittamiselle."

Tämän kehän katkaiseminen olisi asuntotuotannolle Pirhosen mukaan ylipäätään elintärkeää.

Toinen iso este kysyntää vastaavalle asuntotuotannolle Helsingissä on autopaikkanormi, jonka väljentämistä rakennuttajat poikkeuksetta toivovat. Helsingin kaupunki on syksyllä mahdollisesti vastaamassa toiveisiin ainakin täydennysrakentamisessa.

Kolmas este on SRV:n Toimelan mielestä vaatimus esteettömyydestä. 20 neliön yksiöitä ei käytännössä rakenneta, koska esteettömässä talossa kylpyhuoneista tulee suhteettoman suuria asunnon kokoon nähden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat