Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Torikahveilla käytiin jo 1800-luvulla

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Signe Brander
Kauppatori vuonna 1909.
Kauppatori vuonna 1909. Kuva: Signe Brander

Kauppatorin historia ulottuu 1800-luvun alkuun. Suomi oli tuolloin suuriruhtinaskunta ja Kauppatori voimakkaasti kasvavan Helsingin sydän: kaupunkilaiset hoitivat torilla päivittäiset ruokaostoksensa, ja alueella riitti kuhinaa. Palveluitakin löytyi. Torilla ryntäili nuoria poikia, jotka olivat valmiita auttamaan kauppakorien kantamisessa pientä palkkiota vastaan.

Kojuissa myytiin torin ensi hetkistä lähtien rinkeleitä ja kahvia, joten helsinkiläisten hellimä torikahvien perinne on osa historiallista jatkumoa.

Sata vuotta sitten moni asia oli Kauppatorilla samoin kuin nykyään. Myynnissä oli lähiviljelijöiden tuotteita, kuten vihanneksia, perunaa ja kalaa.

Suomesta ulkomaille suuntaava liikenne tapahtui pitkälti Eteläsatamasta, joten vaikka turisteista ei tuolloin puhuttu, Kauppatorin ympäristö oli täynnä matkalaisia.

Erojakin oli. Torilla myytiin kausituotteita ympäri vuoden, ja talvisaikaan se tarkoitti hyytäviä ostosreissuja. Koko Kauppatori oli varattu ruokakojuille. Autoparkin paikalla pidettiin hevosia.

Nykyisenkaltaista, basaarimaista myyntiä oli lähinnä Silakkamarkkinoiden aikaan.

Kauppatorin ympärillä asui paljon ihmisiä, kun nykyään alueella on lähinnä liiketiloja. Suomenlinnaan matkustivat turistien sijaan linnakesaaren venäläiset varuskunnan asukkaat.

 

Lähde: Historiantutkija Samu Nyström

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat