Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppatorin kohtalo: säilyttää, uudistaa tai remontoida kokonaan?

Myyjät ja turistit ovat tyytyväisiä Kauppatoriin nykyisellään. Toisten mukaan sitä pitäisi uudistaa. Arkkitehti remontoisi koko torin.

Kaupunki
 
12 tuntia Kauppatorin elämää puolessatoista minuutissa
12 tuntia Kauppatorin elämää puolessatoista minuutissa
HS kuvasi Kauppatorin päivän torin pystyttämisestä sen purkamiseen.

Aurinkoisena keskiviikkoaamuna Helsingin kauppatorin kulmalla vastaan ponnahtelevat vanhan haitarin kolhuiset sävelet. Musikantti kerää kolikoita alumiiniseen viiden desilitran mittakuppiin.

Sivummalla sipoolaiset torikauppiaat myyvät savukalaa ja perunoita veneistään. Torikahviloiden pöydät ovat täynnä, ja munkkisormet tahmailevat muovisia pöytäliinoja.

Kaksi kolmasosaa torista täyttävät tavarakojut: Finland – Lapland -paitoja, Nalle Puh -avaimenperiä ja huopahattuja. Myyjät huutelevat perään englanniksi.

Tässä tämä nyt on: Kauppatori. Toisten mielestä se on Helsingin helmi, joka edustaa ennen kaikkea perinteitä. Sitten on niitä, kuten Yhdysvaltojen entinen Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck, joiden mielestä Kauppatori kaipaisi kipeästi uudistamista.

Leif Rosas
Ancelikh Kaspinen (vas.) ja Anneli Björkvist harmittelevat, että helsinkiläiset jaksavat mollata Kauppatoria.
Ancelikh Kaspinen (vas.) ja Anneli Björkvist harmittelevat, että helsinkiläiset jaksavat mollata Kauppatoria.

Pitäisikö Kauppatori säilyttää nykytilassaan, uudistaa se vai pistää tori täysin uuteen uskoon? Kysymykseen vastasivat Kauppatorin myyjät, asiakkaat, ruokakulttuurin- ja kaupunkisuunnittelun asiantuntijat ja arkkitehti.

1 Kauppatori tulisi pitää nykyisellään – "Tämä on kaupungin sydän"

Kauppatorilla vuosikausia marjoja ja vihanneksia myynyttä Ancelikh Kaspista kismittää.

"Suomalaiset jaksavat papattaa, että ennen vanhaan täällä torilla oli sitä ja tätä, mutta turistit kiittelevät aina tarjontaa ja tunnelmaa", hän sanoo. "Kauppatori on kaupungin sydän. Ärsyttää, kun kaupunkilaiset valittavat tuoreen kalan puutteesta. Eivät he osta kalaansa täältä."

Kaspinen ja hänen kollegansa Anneli Björkvist tosin toivovat, että torialueelle saisi yleisökäymälän ja pankkiautomaatin.

Poron-, minkin- ja ketuntaljoja sekä puukkoja myyvän kojun myyjä Milla Ihalainen on sitä mieltä, että Kauppatori on loistava kauppapaikka.

"Kuukausivuokra kojusta tulee paljon edullisemmaksi kuin liike Pohjoisesplanadilla", hän sanoo. "Meillä käy paljon turisteja, ja päivän myynti voi nousta jopa 7 000 euroon."

Ihalaisen mukaan turistit ilahtuvat usein siitä, että torilla myydään myös hyvää tavaraa ja suomalaista designia.

Etelä-Ruotsin Helsingborgissa asuvalle Vappu Nilssonille, 67, vierailu Kauppatorilla on perinne.

"Käyn täällä joka kesä syömässä muikut", hän kertoo.

"Ne ovat vain niin kertakaikkisen hyviä."

Kari Pullinen
Englantilaiset Edith ja Philip Leason pitävät Kauppatorista, koska heidän mielestään siellä on paljon erilaisia tavaroita, paikallisia käsitöitä ja herkullista ruokaa. "Jos toria aletaan voimakkaasti kehittää, saattaa olla, että menetetään jotakin perinteisen torin hengestä."
Englantilaiset Edith ja Philip Leason pitävät Kauppatorista, koska heidän mielestään siellä on paljon erilaisia tavaroita, paikallisia käsitöitä ja herkullista ruokaa. "Jos toria aletaan voimakkaasti kehittää, saattaa olla, että menetetään jotakin perinteisen torin hengestä."

2 Kauppatori tulisi uudistaa – "Kauppatori on hukattu mahdollisuus"

Helsingin entinen ruokakulttuuristrategi Ville Relander ihmettelee, kuinka harvoin Helsingissä pääsee meren äärelle nauttimaan drinkistä tai ruoasta.

"Kauppatori hiljenee iltapäivällä. Alue kaipaisi paikkoja, jotka houkuttelisivat istumaan iltaa", hän sanoo.

"Esimerkiksi Vanhan kauppahallin musiikkia ja ruokaa yhdistävä Hip hop & burgers -klubi on vetänyt ihmisiä todella hyvin."

Relanderin mielestä Kauppatorin ja Katajanokan ranta-alueita pitäisi saada yhdistettyä, jolloin alue houkuttelisi paikallisia ja turisteja.

Mikko Särelässä (vihr) Kauppatori herättää ristiriitaisia ajatuksia. Särelä on Aalto-yliopiston ihmislähtöisiä elinympäristöjä tutkivan ohjelman Living+:n projektipäällikkö ja kaupunkisuunnittelulautakunnan varajäsen. "Kauppatori on upealla paikalla hukattu mahdollisuus", hän sanoo. "Meri on piilotettu torin parkissa olevien autojen taakse, eikä alueella ole mitään vihreää."

Särelä sanoo, että Kauppatorilta Esplanadille kävellessä edessä on "kauhea liikennesumppu". Istumapaikkoja ei ole, ja myyntikojut voisi laittaa kiertoon.

"Torilla myydään kauheaa turistikrääsää. Pitäisi painottaa myyjiä, jotka tekevät jotain mielenkiintoista."

Leif Rosas
Porontaljoja myyvän Milla Ihalaisen mukaan kauppa käy Kauppatorilla loistavasti.
Porontaljoja myyvän Milla Ihalaisen mukaan kauppa käy Kauppatorilla loistavasti.

3 Kauppatorille täysremontti – "Tori on liian täynnä ja nuhruinen"

"Kauppatorissa on paljon potentiaalia, mutta se on punavuorelaisen kannalta vastenmielinen", sanoo ALA Arkkitehdit yrityksen osakas Juho Grönholm.

"Torilla on liikaa lokkeja, muikkuja ja feikkimeininkiä. Se epäonnistuu olemaan autenttinen tai viihtyisä."

Grönholm on Bruce Oreckin kanssa samoilla linjoilla. Hän moittii Kauppatoria sotkuiseksi ja keskeneräiseksi.

"Pitäisi miettiä, missä myydään savumuikkuja, missä ovat perinteiset torikojut ja missä lokit. Tori on nyt liian täynnä ja todella nuhruisen näköinen."

Grönholm olisi valmis laittamaan Kauppatorin täysin uuteen uskoon. Alla olevassa infografiikassa on Grönholmin ehdotus uudeksi torialueeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat