Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lahjaton laulaja kosti kuorolaisille

Takavuosina Helsingin koulujen musiikintunneilla oli aivan eri meininki kuin tänään: laulukokeet pelottivat. Onneksi traumasta voi päästä yli.

Kaupunki
 
päikki prihan kotialbumi
Ilmakitarabändi Los Heartkillers keikalla Tyttönorssin ja Ressun yhteisissä bileissä vuonna 1964. Biisinä soi Teddy & The Tigersin Number One. Bändissä vasemmalta Mervi Manninen (os. Liinpää), Päikki Priha (os. Palosuo) ja Sirkka Vuorio.
Ilmakitarabändi Los Heartkillers keikalla Tyttönorssin ja Ressun yhteisissä bileissä vuonna 1964. Biisinä soi Teddy & The Tigersin Number One. Bändissä vasemmalta Mervi Manninen (os. Liinpää), Päikki Priha (os. Palosuo) ja Sirkka Vuorio. Kuva: päikki prihan kotialbumi

"Lähes 40 yhdeksänvuotiasta tyttöä istui riveissä vieri vieressä pulpeteissaan ja lauloi. Pitkä, laiha, ankara opettaja käveli editsemme, välillä kumartuen kuuntelemaan tarkemmin. Kohdallani hän kumartui, kuunteli ja mutisi itsekseen: Ei se vieläkään ole oppinut", muistelee Jaana Salminen kouluaikojaan.

Kysyimme lukijoilta, mitä he muistavat Helsingin musiikinopetuksesta menneiltä vuosikymmeniltä. Saimme noin kahdeksankymmentä vastausta. Pieni osa kertoi kunnianhimoisista opettajista – suurista persoonista, joiden tunnit olivat oppilaille suuri ilo.

Artikkeliin liittyvät

Ehdottomasti yleisin muisto kyselyssämme oli kuitenkin samanlainen kuin Salmisella: häpeä, nöyryytys ja pelko. Etenkin koko luokan edessä laulettuja tai ainakin arvosteltuja laulukokeita inhosi osa hyvistäkin laulajista.

"Osallistuimme kavereiden kanssa kuorotoimintaan tehdäksemme tyttöihin lähempää tuttavuutta. Laulukokeessa opettaja epäili luokan edessä, että äänihuulissani olisi kyhmyjä ja antoi ymmärtää, että taitoni saattaisivat soveltua paremmin veistoon. Sen jälkeen en ole laulanut edes kännissä, vaikka väliin kovastikin laulattaisi", raportoi nimimerkki "Rujo, silloin 10" Punavuoren ala-asteelta 90-luvulta.

Hakasalmen huvilassa on parhaillaan laajasti musiikkiin keskittyvä näyttely. Sitä varten kerätty muistitieto kouluista noudattaa samaa linjaa kuin HS:n saamat viestit. Museossa ei ihmetellä, miksi koemuistot ovat ihmisten mielessä päällimmäisenä.

"On vaikeaa antaa palautetta jostain näin henkilökohtaisesta, että sinulla on ruma ääni", toteaa Helsingin kaupunginmuseon tutkija Jere Jäppinen.

Epävarmoilla laulajilla oli useita selviytymiskeinoja. Yksi mylvi mahdollisimman kovaa saadakseen pisteitä reippaudesta. Toinen piipitti hiljaa, ettei opettaja kuulisi virheitä säestyksen alta. Jos opettaja oli kiinnostuneempi ahkeruudesta kuin laulutaidosta, kokeesta saattoi saada vähän pisteitä lausumalla sanat läpi.

50- ja 60-luvuilla Lauttasaaressa koulunsa käyneen Timo Pakkasen kuutoset loppuivat hyvään neuvoon.

"Kaksi vuotta minua vanhempi Jukka -veljeni neuvoi minua laulamaan vielä entistäkin huonommin – jos se nyt oli mahdollista – saadakseni todistukseen numeron sijaan pelkän viivan. Sitä kun ei laskettu keskiarvoon."

Toiset opettajat pyrkivät tukemaan ujoja oppilaita esimerkiksi pitämällä kokeet kahden kesken tai laulattamalla oppilaita kokeissakin isommalla porukalla. Toiset rankaisivat soraäänistä sitäkin kovemmalla kädellä.

Yhdessä musiikinluokassa vääristä sävelistä tai tarkkaamattomuudesta tuli karttakepistä sormille. Toinen opettaja järjesti oppilaat koko kouluajaksi istumajärjestykseen ensimmäisen laulukokeen perusteella, huonoimmat laulajat kauimmas hänen omista herkistä korvistaan. Arja Melajärvi heitettiin peräti pihalle luokasta joka ainoan musiikintunnin alussa.

"Sain istua hämärän käytävän rappusilla ihan yksin. Pelkäsikö oppikouluni laulunopettaja minun tartuttavan laulutaidottomuuteni muihin oppilaisiin vai miksi en saanut olla luokassa?"

Gunilla Toivanen muistaa päässeensä sentään kostamaan laulukokeessa häntä pilkanneille hyville laulajille.

"Luokkajuhlassa esiintyi luokan kuoro, johon kaikki kuuluivat. Meidät lahjattomat komennettiin takariviin ja ohjeistettiin: Auotte vain suutanne, mutta ääntä ei saa kuulua. Mutta mehän karjuimme täyttä kurkkua, vaikka kuoron johtaja yritti epätoivoisena sormi suun edessä sihisemällä saada takariviä hiljaiseksi."

Laulutunneilla kouluissa on läpi vuosisatojen ollut laajempi tarkoitus kuin musiikinopiskelu. Tunneilla on haluttu kasvattaa kunkin ajan ihanteiden mukaisia kunnon kansalaisia. Siksi isänmaalliset ja uskonnolliset laulut ovat kouluissa olleet niin pitkään niitä pakollisia lauluja. Esimerkiksi Riikka Lindström muistelee lämmöllä maakuntalauluja.

"Edelleenkin osaan monta niistä ulkoa. Nälkämaan laulu, Miss' laaja aukee pohjanmaa, Uudenmaan laulu, Männikkömetsät ja rantojen raidat, Karjalaisten laulu alkavat soida päässä."

Toisille taas nimenomaan ylevät laulut olivat kauhistus. 80-luvulta lähtien ihanteet joka tapauksessa muuttuivat. Laulukirjoihin hiipi ensin kansainvälisyys ja vähitellen myös populaarimusiikki.

Vähitellen painotus tunneilla siirtyi pänttäämisestä itse tekemiseen. Koulusoittimia on hankittu pikku hiljaa 50-luvulta saakka. Tosin paikoin nekin annettiin vain hyvien laulajien käsiin.

"Koulussa osaaville annettiin käteen triangeli, kulkusilla varustettu helistin tai jollekin oikein suosikille jopa tamburiini", kertoo Pihlajamäessä koulua käynyt nimimerkki "Mikael Isaksson". Itse hän ei suosikkeihin kuulunut, mutta siinä vaiheessa jo kitaraan ja bluesiin rakastunut nuori mies piti muutenkin koulumusisointia lähinnä huvittavana.

Antti Kukkonen muistelee ylpeänä koulun musiikkikisoja Tehtaankadun koulussa 60-luvulla.

"Minä sain ensimmäisen palkinnon mandoliinin soitosta ja kyllä jännitti paljon, kun rehtori kuulutti nimeni. Tätä suurta hetkeä 12-vuotiaalle pojalle laimensi kyllä se, että rehtori mainitsi, että olin ainoa osallistuja mandoliinin soitossa."

Klassisin koulusoitin oli tietysti läpi vuosien nokkahuilu. Sitä saivat sentään yleensä tasapuolisesti soittaa kaikki.

"Ala-asteella soitimme nokkahuiluilla vuodesta toiseen My Heart Will Go On -kappaletta lähes joka tunnilla. Se lienee myös pätevä syy siihen, miksi en ole ikinä halunnut katsoa Titanic-elokuvaa", muistelee nimimerkki "Kaarina" menoa Aleksis Kiven koulussa. Toinen muistelija sanoo, että nokkahuiluista päällimmäinen muisto on kuivuneen syljen haju.

Jukka Salminen uskoo, että kokeiluilla koulun kitaroilla ja rummuilla oli suuri vaikutus. Samoin sillä, että opettaja Pohjois-Helsingin yhteiskoulussa todella halusi tutustuttaa oppilaansa moniin musiikinlajeihin ennakkoluulottomasti.

"Siksi kuuntelen musiikkia Cagestä speedmetalliin ja Piirpaukesta kurkkulauluun – ja kaikkea siltä väliltä."

Mitä musiikintunneista sitten jäi käteen, laulunsanojen lisäksi?

Työstään innostuneen opettajan saaneet onnekkaat kertovat esiintymiskokemuksesta, matkoista, elämyksistä. Epämusikaalisiksi tuomituilla kuitenkin on toivoa.

Oma ääni on myöhemmin löytynyt kuorosta tai karaokebaarista tai vähintään musiikin kuuntelusta on tullut tärkeä osa elämää monille.

"Minulla on kaksi lasta ja neljä lastenlasta, joille jokaiselle olen laulanut lauluja, joissa he ovat itse sankareita heidän ollessaan pieniä. "Sävelet" ja sanoitukset ovat omiani", sanoo esimerkiksi Tuulia Lukkonen, entinen laulutaidoton.

Kaisaniemessä kansakoulunsa 50-luvulla käynyt Kari Toivonen sanoo olleensa vuosikymmeniä laulamatta julkisesti.

"Nyt eläkkeellä ollessa on tapahtunut ihme: koko ajan laulattaa, kun elämä pieniä kremppoja lukuun ottamatta tuntuu niin mukavalta. Varsinkin virret ovat mielimusiikkia. Tosin vaimo vieläkin toppuuttelee", Toivonen raportoi.

Else Lehto sanoo opetelleensa laulamaan 45-vuotiaana. Siinä iässä hän vasta uskaltautui laulutunneille ja huomasi yllätyksekseen olevansa sittenkin hyvä laulaja.

"Kouluissa pitää opettaa eikä arvostella", Lehto sanoo nyt. Nykyisin näin onneksi tehdään.

Mervi Leivo kävi koulunsa Töölössä 70- ja 80-luvuilla. Hän pääsi ensimmäisistä laulukoetraumoista yli jo koulussa, kun opettajaksi vaihtui kannustava Hilkka Lydecken, joka perusti kuoron kaikille laulutaidoista riippumatta. Laulaminen ei Leivolle edelleenkään ole helppoa, mutta elämänpituinen harrastus siitä on hänelle silti tullut.

"Täydellinen en ole, mutta vähemmän vajaa."

lehtikuva
Maunulan yhteiskoulun oppilaat kuuntelevat vakavina jazzia. Vuosi on 1963.
Maunulan yhteiskoulun oppilaat kuuntelevat vakavina jazzia. Vuosi on 1963.
HS
Vesalan yläasteella tamburiininsoittaja vaikuttaa hieman hajamieliseltä vuonna 1989.
Vesalan yläasteella tamburiininsoittaja vaikuttaa hieman hajamieliseltä vuonna 1989.
Heikki Kotilainen HS
Senegalista saapuneet muusikot tutustuttivat oppilaita rumpuihin ja maailmanmusiikkiin Pukinmäessä 90-luvulla.
Senegalista saapuneet muusikot tutustuttivat oppilaita rumpuihin ja maailmanmusiikkiin Pukinmäessä 90-luvulla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat