Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin päättäjät, Hämeentien pyörätietä voisi kokeilla lähes ilmaiseksi

Kaupunki
 
Kalle Silfverberg Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kaupunkitoimituksen esimies.

Helsingistä löytyi viikonloppuna upea julkinen tila. Aiemmin tuntematon tapahtumapaikka täyttyi Kallio Block Partyn aikana tuhansista leppoisista ihmisistä.

Paikka oli Sörnäisten kurvi. Meluisa, likainen ja liikenteen riivaama risteys olikin yhtäkkiä viihtyisi, pitkänomainen tori. Musiikki soi, aurinko paistoi ja väkeä makoili ratikkakiskoilla kuka mistäkin syystä. Juhlat jatkuivat Hämeentiellä Hakaniemen suuntaan.

Kaupunki muuttui kerralla kivemmaksi ilman miljoonien eurojen hanketta. Tiedotus ja muutama järjestysmies piti huolen siitä, ettei autoja eksynyt juhlapaikalle. Ruuhkiakaan ei tiettävästi syntynyt, olihan kesälauantai.

Jos Helsingistä halutaan viihtyisämpi – kuten johtavat päättäjät haluavat – muutoksen on tapahduttava pienin askelin. Näin jo siksi, että julkinen raha on tiukassa vielä kauan.

Kokeilemisen kulttuurista puhutaan nyt paljon liike-elämässä mutta myös kaupunkisuunnittelussa. Helsingissä se on alkutekijöissään.

Kurvin lähellä Vaasankadulla kokeiltiin kävelykatua toissa kesänä. Kokeilu toimi kuten sen pitikin. Kävelykadun kannattajatkin myönsivät, ettei homma eri syistä toiminut. Kävelykatu on joko tehtävä eri tavalla tai sitten ajatuksesta on luovuttava.

Kun Mannerheimintien toista puoliskoa ehdotettiin kävelyalueeksi täksi kesäksi, kokeilu ei enää kelvannutkaan päättäjien enemmistölle. Helsinki päätti jäädä odottamaan laajempaa selvitystä keskustan kehittämisestä.

Jälkikäteen on vaikea keksiä, miksi kokeilua ei olisi kannattanut tehdä.

Nyt Helsingin liikennesuunnittelijat miettivät, miten Hämeentielle saataisiin pyöräkaistat. Yksi mahdollisuus on, että henkilöautojen läpiajo pohjoisesta Hakaniemeen kielletään.

Tässä kaupungille ilmainen ehdotus halvasta toteutuksesta: maalatkaa pyörän kuvat katuun ja ohjatkaa henkilöautot toisaalle. Sen jälkeen seurataan tilannetta esimerkiksi vuoden ajan. Käyttäjien palautteen perusteella päätetään, miten pyöräkaistat lopulta tehdään – jos tehdään.

Ja jos autoliikenne vähenee, muistetaan luoda Kurviin pysyvää tilaa elämälle.

Kalle Silfverberg kalle.silfverberg@hs.fi
Twitter: KSilfverberg
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimituksen esimies

Korjaus 4.8.2015 klo 8.59: Kallio Block Partyn nimi korjattu oikeaan muotoon. Alun perin tekstissä luki Block Fest.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat