Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konduktöörin rasisminvastainen puhe junassa yllätti VR:n

"Älkää antako pelon voittaa", Sameli Muurimäki kuulutti viimeisenä työpäivänään

Kaupunki
 
Trond H. Trosdahl
Otsikoihin noussut entinen konduktööri Sameli Muurimäki Helsingin Mikonkadulla viime heinäkuussa.
Otsikoihin noussut entinen konduktööri Sameli Muurimäki Helsingin Mikonkadulla viime heinäkuussa. Kuva: Trond H. Trosdahl

Sunnuntai-iltana R-junassa Riihimäeltä Helsinkiin kuultiin hieman erikoisempi kuulutus.

Tässä katkelma:

"Ottakaa hyvät ihmiset toiset ihmisen vastaan ihmisinä, keskustelkaa. Älkää kuitenkaan antako pelon voittaa, sillä Suomi on näin isossa kuvassa tarkasteltuna vauras ja sen kansa on hyvin koulutettua. Kyllä me pärjätään, jos uskallamme luottaa toisiimme ja pidämme heikoimmistamme huolta. Minun mielestäni rasismi kumpuaa vähäosaisuuden kokemuksesta, työttömyydestä, yksinäisyydestä ja väärästä tiedosta. Ne ovat asioita joita vastaan on taisteltava, jos jotain vastaan on taisteltava."

Kuulutuksesta kertoi ensimmäisenä Yle.

Kuulutuksen piti työpaikastaan irtisanoutunut konduktööri Sameli Muurimäki viimeisen VR:n työpäivänsä päätteeksi.

Puhe syntyi reaktiona Olli Immosen Facebook-päivitykseen ja sen jälkeen alkaneeseen monikulttuurisuuskeskusteluun.

"Se oli viimeinen junani ja olin päättänyt muutenkin kuuluttaa jotain. Päätin sitten laittaa nämä ajatukseni yhteen ja samaan viimeiseen kuulutukseen", kertoo Muurimäki. "En nähnyt, että minulla oli mitään menetettävää. Se oli tehtävä."

Kuulutuksen jälkeen Muurimäki kuuli matkustamon puolelta aplodeja. Rautatieaseman asemalaiturilla nuori pariskunta jäi odottamaan Muurimäkeä, jakiittivät häntä erikseen kuulutuksesta.

VR:n viestintäpäällikkö Mika Heijarin mukaan yhtiö ei ota kantaa Muurimäen puheeseen ja korostaa, että puhe oli yksittäisen ihmisen mielipide.

Heijarin mukaan henkilökuntaa on ohjeistettu siitä, ettei omia näkemyksiä tuoda töissä julki.

"Konduktöörin kuuluu opastaa ja neuvoa matkustajia. Kyseessä on asiakaspalvelutilanne eikä siihen kuulu kannanotto, oli se minkä tahansa asian puolesta. Että siinä mielessä tämä yllätti meidät", Heijari sanoo. Hän ei muista urallaan yhtäkään vastaavaa tapausta.

"Onhan meillä konduktöörejä, jotka joskus lauleskelevat, toivottavat hyvää päivää tai muistuttavat matkustajia, etteivät he unohtaisi sateenvarjojaan. Mutta sitten kun aletaan ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, niin se ei enää kuulu konduktöörin työtehtäviin."

Muurimäki kertoo, ettei ole saanut entiseltä työnantajaltaan sen kummempia kommentteja.

"Esimiehet olivat kuulleet katkelman, lukeneet uutisen ja sanoneet, että hieno homma ja toivottivat kaikkea hyvää minulle", hän sanoo.

"Eivät he tuntuneet olevan pahoillaan, ja toisaalta miksi olisivat. Pitäisikö heidän olla pahoillaan, että heidän entinen työntekijänsä vastustaa rasismia? Se on kuitenkin sellainen arvo, jonka pitäisi olla itsestäänselvyys."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat