Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömyys pahenee suurissa kaupungeissa

Pitkäaikaistyöttömyys kasvoi yli viidenneksen koko maassa

Kaupunki
 

Pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut yli viidenneksellä vuoden aikana, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön tuorein työnvälitystilasto. Kesäkuun lopussa Suomessa oli suunnilleen 110 000 pitkäaikaistyötöntä, kun vuotta aiemmin pitkäaikaistyöttömiä oli noin 90 000.

Viidessä vuodessa pitkäaikaistyöttömien määrä on kaksinkertaistunut. Kesäkuussa 30 prosenttia kaikista työttömistä oli ollut yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä, kun vuotta aiemmin luku oli alle 27 prosenttia.

Työttömiä oli tämän vuoden kesäkuussa yhteensä lähes 370 000, mikä on työ- ja elinkeinoministeriön mukaan yli 30 000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömyys kasvaakin nyt työttömyyden pitkittymisen vuoksi.

"Kun työttömäksi jäädään, työllistyminen mihin tahansa työsuhteeseen, määräaikaiseen tai vakituiseen, on nyt aiempaa vaikeampaa", sanoo neuvotteleva virkamies Petri Syvänen työ- ja elinkeinoministeriön tieto-osastolta.

Pitkäaikaistyöttömien määrän kasvusta yli puolet selittyy kuuden suurimman kaupungin eli Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan, Oulun ja Turun pitkäaikaistyöttömyyden kasvulla. Näistä vain Tampereella pitkäaikaistyöttömyys pysyi ennallaan, kun muissa suurimmissa kaupungeissa se kasvoi.

Syväsen mukaan pitkäaikaistyöttömyyden pysyminen ennallaan Tampereella ei kerro, että työllisyystilanne olisi kohenemassa.

"Pirkanmaalla pitkäaikaistyöttömiä on jo ennestään ollut paljon", Syvänen sanoo.

Pitkäaikaistyöttömyys kasvaa melkein kaikilla aloilla. Esimerkiksi ravintola- ja suurtaloustyöntekijöiden pitkäaikaistyöttömyys kasvoi lähes kolmanneksen.

"Palvelualojen työttömyyden kasvu näkyy suurissa kaupungeissa."

Pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut selvästi vuoden aikana myös terveydenhuollon työntekijöiden, lähihoitajien ja kodinhoitajien keskuudessa. Syväsen mielestä tämä selittyy sillä, että näissä ammateissa työttömyyden kasvu on alkanut myöhemmin kuin monilla muilla aloilla.

Suurimman pitkäaikaistyöttömien ryhmän muodostavat ne, joilla ei ole ammattia. Heillä pitkäaikaistyöttömyys kasvoi yli kolmanneksen. Joukkoon kuului kesäkuussa yli 10 000 pitkäaikaistyötöntä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat