Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannabiksen käyttö Helsingin puistoissa aiempaa yleisempää

Poliisi kertoo kannabiksen yleistymisen vuoksi lisänneensä valvontaa Helsingin Kalliossa

Kaupunki
 

Kesäisen Helsingin kaduilla kulkiessa kannabiksen makea savu löyhähtää sieraimiin niin usein, että se alkaa tuntua jo tavanomaiselta. Helsingin huumepoliisi ja nuorisotutkija myöntävät kannabiksen käytön yleistyneen, mutta poliisin mukaan tämä ei ole johtanut aiempaa löyhempään valvontaan.

Helsingin puistoissa sauhuttelu on ilmeisesti jo niin yleistä, ettei se enää kiinnitä puistoja huoltavien ihmisten huomiota.

"Pilven polttelu on nykyään niin arkipäivää, että työntekijämme eivät edes nosta asiaa esiin keskusteluissa", sanoo puistojen kunnosta vastaavan Staran tuotantopäällikkö Sami-Petteri Mäkinen.

"Enemmän heitä huolettavat huumepiikit, koska niistä voi aiheutua vaaraa."

Kannabiksen käyttö on Suomessa laitonta.

Nuorisotutkija Mikko Salasuo kertoo, että 25–30-vuotiaista miehistä noin puolet on joskus kokeillut kannabista. Kokeilijoiden määrä on kasvanut tasaisesti 1990-luvulta lähtien, ja Salasvuon näkemyksen mukaan asenteet kannabista kohtaan ovat samalla lieventyneet.

"Suomessa on nyt saavutettu kannabiksen polttelun suhteen eurooppalainen keskitaso. Vaikka kokeilut ovat yleistyneet, käyttö kuukausitasolla ei ole kovin yleistä", Salasuo sanoo.

Esimerkiksi New Yorkissa ja Australiassa kannabista käytetään hänen mukaansa valtavasti Suomeen verrattuna.

Vaikka makeat höyryt leijailevat nykyään vastaan harva se päivä kadulla kulkiessa, eivät tutkimukset osoita, että kannabiksen julkinen polttelu olisi lisääntynyt.

"Ehkä ihmisistä tuntuu, että polttelu on lisääntynyt, koska he tunnistavat sen entistä paremmin", Salasuo pohtii.

Hänen mielestään olennainen kysymys kannabiksen polttelusta on se, kuinka suuresta asiasta lopulta on kyse.

"Jos Kallio Block Partyssa haisee kannabis, se vertautuu rikosoikeudellisesti ylinopeutta ajamiseen. Mielestäni asiasta ei kannata huolestua, eikä poliisin kannata laittaa toiminnan kitkemiseen lisää resursseja."

Rikoskomisario Lasse Jortikka Helsingin poliisin huumerikosyksiköstä kertoo, että Helsingin Kalliossa on viime aikoina lisätty näkyvää ja näkymätöntä valvontaa lisääntyneen kannabiksen käytön vuoksi.

"Kalliossa kannabiksen polttaminen on keskimääräistä yleisempää ja melko julkista", hän kertoo.

Jortikan mukaan kannabiksen kotikasvatuksesta tulee huumerikosyksikköön ilmoituksia viikoittain.

"Usein ilmoituksen tekijä on naapuri, joka tunnistaa kannabiksen hajun. Kotikasvattajia löytyy ympäri Helsinkiä, etenkin lähiöistä."

Mikko Salasuo muistuttaa, että julkinen kannabiksen polttelu saattaa olla tietoista provosointia sellaisten ihmisten taholta, jotka kannattavat kannabiksen laillistamista. Hänen mukaansa on myös mahdollista, että poliisin tiukentunut kannabiskontrolli tapahtuu lähinnä puheiden tasolla.

"Eivät heitä yksittäiset pössyttelijät kiinnosta, ja miksi kiinnostaisivat, kun kyse on rikosoikeudellisesti pienestä asiasta."

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Karoliina Karjalainen huomauttaa, että kannabiksen polttelusta aiheutuu enemmän haittaa kuin kuvitellaan.

"Kannabiksen runsas käyttö on erityisen haitallista nuorille, sillä se voi vaikuttaa haitallisesti aivojen kehitykseen ja mielenterveyteen. Tästä on paljon tutkimustuloksia", hän toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat