Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Flow-festivaalilla on ongelma: mistä tilaa?

Festivaalin kävijämäärä on kasvanut äärirajoille

Kaupunki
 
Laura Oja / HS
Flow-festivaalin yleisöä vuonna 2014.
Flow-festivaalin yleisöä vuonna 2014. Kuva: Laura Oja / HS

Helsingin Suvilahdessa ensi viikon lopulla järjestettävällä Flow-festivaalilla on tulevaisuudessa ratkaistavanaan ongelma: mistä tilaa?

Vuodesta 2007 festivaali on järjestetty Suvilahdessa. Tapahtumassa käy päivää kohden noin 20 000 ihmistä, eivätkä Suvilahden kulttuurikeskuksen tarjoamat tilat enää siksi oikein riitä. Vain 40 prosenttia tapahtuma-alueesta on enää ollut kulttuurikeskuksen hallinnoimaa, ja 60 prosenttia on vuokrattu ulkopuolisilta.

Festivaalin käytössä ollut entinen satama-alue on kaavoitettu asunto- ja toimistorakentamiselle. Eteläpuolisen Helsingin Energian hallinnoiman alueen tulevaisuus on avoin. Kaupunginvaltuuston on määrä päättää Suvilahden voimalan tulevaisuudesta vielä tänä vuonna.

Joka tapauksessa festivaali on menettämässä yli puolet nykyisestä alueestaan tai alueen tulevaisuus on hämärän peitossa.

Festivaali joutuu jo vuoden 2017 jälkeen luopumaan ratkaisevasta, 5 000 henkeä vetävästä, niin kutsutusta Blue Tentin alueesta. Myöhempinä vuosina alue tulee Helsingin nykyisen kaavoituksen valossa supistumaan lisää.

Mitä Flow'lle sen jälkeen tapahtuu? Onko festivaalin pienentäminen edessä, ja jos on, onko se sen jälkeen taloudellisesti kannattava? Vai onko festivaali siroteltava laajemmalle alueelle pitkin kaupunkia? Vai siirretäänkö urbaaniksi syntynyt ja kasvanut festivaali kaupungin ulkopuolelle pellolle?

Flow'n levittäytyminen eri puolille kaupunkia esimerkiksi Juhlaviikkojen tapaan ei festivaalin taiteellisen johtajan Tuomas Kallion mukaan ole mielekäs vaihtoehto.

"Jos Flow jonnekin levittäytyy, se levittäytyy eri puolille maailmaa", Kallio pamauttaa.

Flow'n konseptissa urbaani, jälkiteollinen ympäristö ja festivaali yhdistyvät Kallion mukaan tavalla, joka ei ole mielin määrin siirreltävissä.

"Kaikki tiet vievät sinne yhteen suuntaan: keskeinen sijainti, iso yleisö, joka mieluusti tulee kävellen tai pyörällä läheltä. Flow on uudenlainen urbaani tapahtuma, ei sitä voi siirtää kauas tai pirstoa, se ei ole sen idea."

Flow-festivaalin tuotantoryhmä on kehitellyt ajatusta erityisestä ympäristöstä, jolla olisi omaa vetovoimaa esiintymisalueena ja jossa voi järjestää isoja tapahtumia.

"Me nähdään, että Helsingin kaupungilla on ongelma elävän musiikin esittämisen kanssa. Helsinki ei nykyisellään ole kansainvälisesti kiitollinen alue", Kallio sanoo.

"Rehellisesti sanoen kaupungin sisätilat eivät ole kummoisia. Eikä vanha stadion ole kansainvälinen vetovoimatekijä."

Flow'n järjestäjiltä valmistuu Kallion mukaan oma aloite syksyllä. Se pitää sisällään ajatuksen erityisestä alueesta, jolla voitaisiin järjestää kansainvälisesti mielenkiintoisia, vetovoimaisia suuria tapahtumia. Alue voisi sijaita myös Suvilahdessa.

"Nykyisessä asemakaavaehdotuksessa on muutama aika hölmö toimistorakennus, joiden kansainvälinen vetovoima ei ole kovin kummoinen. Kaavaa kannattaisi vielä miettiä uudestaan", Kallio sanoo.

"Suvilahti ja suunniteltu puistoalue [niin kutsuttu Kaasukellonpuisto] voitaisiin rakentaa niin, että ne olisivat tarpeen tullen yhdistettävissä festivaalien tarkoitukseen, ei ainoastaan musiikkifestivaaleille, vaan monenlaisille tapahtumille."

Helsingin kulttuurijohtaja Stuba Nikula toivoo lisää tilaa Suvilahdessa sijaitsevista entisistä kaasukelloista. Tiilirakenteita on tyrkytetty Elävän musiikin yhdistykselle Elmulle muun muassa harjoitustiloiksi ja nuorisoasiainkeskuksen Glorialle. Teräsrankaisesta kaasukellosta puolestaan on piirrelty Elmulle klubitilaa.

"Sinne mahtuisi 3 000 henkeä", Nikula totesi tiistaina.

Toinen mahdollisuus saattaa avautua, kun valtuusto päättää Suvilahden voimalasta. "Jos voimala päätetään lopettaa, nykyisiltä suojaetäisyyksiltä ja pihoilta löytyisi Flow'lle tilaa."

Kimmo Oksanen HS
Suvilahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat