Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli kilometrin tunneli alittaa Helsingin keskuspuiston – HS koeajoi bussien uuden oikotien

Uusi poikittaislinja 560 yhdistää ensi viikolla Itä-Helsingin Vantaan Myyrmäkeen

Kaupunki
 
Uusi bussilinja yhdistää Itä-Helsingin Vantaan Myyrmäkeen
Uusi bussilinja yhdistää Itä-Helsingin Vantaan Myyrmäkeen
Runkolinja 550 eli Jokeribussi saa kilpailijan, kun uusi poikittainen seutubussi 560 lähtee matkaan elokuun 10. päivänä. Linja kulkee viiden itähelsinkiläisen metroaseman kautta Malmin ja Myyrmäen rautatieasemille. Bussireitti alittaa Helsingin Keskuspuiston omassa kilometrin pituisessa tunnelissaan Paloheinässä. Yksityisautoja tunneliin ei päästetä. Toimittaja: Marja Salomaa, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala, grafiikka: Boris Stefanov.

Malmin paahteisella asemalla asentajat häärivät tiistaina bussikentän viimeistelytöissä.

Ensi maanantaista lähtien paraatipaikalle pystytetty uudenkarhea bussipysäkki palvelee poikittaislinjaa 560, joka yhdistää Itä-Helsingin Vantaan Myyrmäkeen.

Juuri ennen liikenteen alkua linjauudistus herättää ristiriitaisia tunteita Malmin bussimatkustajissa. Kuten aina isoissa muutoksissa, osa voittaa ja osa häviää.

"Lapsi osallistuu Iceheartsin treeneihin, joten suora yhteys Myyrmäen urheilupuistoon on todella hyvä. Loppuu se iänikuinen vaihtaminen Huopalahden asemalta bussiin ja toisinpäin", kiittää Jenna Niskanen.

Kivikossa asuvan Kirsi Salosen mielestä 560-linja vain hankaloittaa elämää.

"Nykyinen bussi 78 kulkee enää ruuhka-aikoina. Kyllä Kivikosta on melkoinen kävely Kehä I:n varteen, missä 560 kulkee", Salonen protestoi.

Itähelsinkiläisten ja länsivantaalaisten välistä poikittaisyhteyttä on selvitelty eri liikennemallien avulla jo vuosia.

Silti uuden runkolinjan suosio Malmin ja Myyrmäen välisellä osuudella on pienoinen jännityksen aihe, koska nyt välillä ei ole yhtään vaihdotonta yhteyttä.

"Tulevat matkustajat ovat hajautuneena muuhun joukkoliikenteeseen", luonnehtii Helsingin seudun liikenteen (HSL) ryhmäpäällikkö Arttu Kuukankorpi.

Anni Koponen
Kerttu Sihvosen (oik.), Kirsi Salosen ja Elvira Rautiolan käyttämä linja 78 muuttuu uutta runkolinjaa täydentäväksi bussiyhteydeksi ensi maanantaina.
Kerttu Sihvosen (oik.), Kirsi Salosen ja Elvira Rautiolan käyttämä linja 78 muuttuu uutta runkolinjaa täydentäväksi bussiyhteydeksi ensi maanantaina.

Linjan itäisen osuuden matkustajamääriä on arvioitu Vuosaaren sataman ja Malmin välillä kulkevan bussi 78:n matkustajamääristä. Tosin 560 ei kulje Vuosaaren satamaan, vaan sen kyydistä on vaihdettava toiseen bussiin Vuosaaren metroasemalla.

Silti HSL ennakoi, että 560:lla on yhtä paljon matkustajia kuin sen esikuvalla eli linjalla 550 Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Westendinasemalle.

Runkolinjaa 550 käyttää päivittäin 40 000 matkustajaa.

Matkustaja-arvio perustuu siihen, että 560:n reitti on olennaisesti pitempi kuin linjan 550.

HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi uskoo, että eri taajamien välisille runkolinjoille on tarvetta.

"Tietysti ottaa oman aikansa ennen kuin matkustajat löytävät uuden yhteyden. Niin kävi myös linjan 550 kanssa."

Linja 560 on vasta toinen poikittainen runkolinja Helsingin seudun liikenteessä, vaikka poikittaisliikenteen puutteet ovat olleet pitkään tiedossa.

Artikkeliin liittyvät

Runkolinjalla tarkoitetaan bussireittiä, joka kulkee liki metromaisella tiheydellä selkeästi merkittyä reittiä ja jonka kyydistä matkustaja pääsee sujuvasti vaihtamaan muihin kulkuneuvoihin.

Bussi 560 kulkee viiden metroaseman ja kahden rautatieaseman kautta. Reitti ylittää Lahdenväylän, Tuusulanväylän ja Hämeenlinnanväylän, jolloin matkustajat voivat vaihtaa esimerkiksi Porvoon, Tuusulan tai Nurmijärven busseista 560:n kyytiin.

Linjaa 560 nopeuttamaan on rakennettu Paloheinään 1,2 kilometrin pituinen tunneli. Matkustusaika linjan päästä päähän on 50 minuuttia. Ruuhka-aikoina lähtöjä on kahdeksan minuutin välein. Liikennöintiaika on arkisin ja viikonloppuisin aamuviidestä puoleenyöhön.

Ensimmäisen runkolinjan eli vanhan jokeribussin aloituksesta on ennättänyt kulua jo kymmenkunta vuotta.

HKL:n toimitusjohtajan Ville Lehmuskosken mielestä runkolinjat voisivat toteutua hieman rivakammin.

Suunniteltavana on niin sanottu runkolinja 0, joka seuraa Helsingin bussilinjan 58 reittiä.

Tavoitteena on myös jatkaa 560:n reittiä Espoon Matinkylään, kunhan tarvittavat katuyhteydet ovat valmiit.


Arttu Luhtala / HS
Uusi linja 560 sukeltaa tunneliin Paloheinässä.
Uusi linja 560 sukeltaa tunneliin Paloheinässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat