Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitkäaikaistyöttömien määrä kaksinkertaistunut Helsingissä – Vuosia työtä etsinyt Mauri Mäkinen: "Kaikkeen työhön ei voi pakottaa"

"Tilanne on todella vakava", sanoo kaupungin työllisyyspalveluista vastaava johtaja Marja-Leena Rinkineva

Kaupunki
 
Pitkäaikaistyötön Mauri Mäkinen: Omanarvontunto on säilytettävä, kaikkeen työhön ei voi pakottaa.
Pitkäaikaistyötön Mauri Mäkinen: Omanarvontunto on säilytettävä, kaikkeen työhön ei voi pakottaa.
Korsolainen Mauri Mäkinen on ollut työttömänä vuodesta 2010. Pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvussa, pelkästään Helsingissä pitkäaikaistyöttömyys on kaksinkertaistunut kahdessa vuodessa. Mäkinen kertoo tilanteestaan Ankkalammilla. Toimittaja: Hannes Nissinen, kuvaus: Juhani Niiranen, leikkaus: Janne Järvinen, grafiikka: Boris Stefanov

Pitkäaikaistyöttömyys ja toimeentulotuella vuoden jokaisessa kuussa elävien määrä kasvavat Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla hälyttävää vauhtia. Vuoden 2013 kesäkuuhun verrattuna Helsingin pitkäaikaistyöttömyys on yli kaksinkertaistunut.

Yli 12 kuukautta työttömänä olleita oli Helsingissä kesäkuun lopussa 15 500. Vuotta aiemmin yli vuoden työttömänä olleita oli 10 700, eli vuodessa pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut 45 prosenttia. Kasvuvauhti oli Espoossa täsmälleen sama, ja Vantaallakin 36 prosenttia.

Samalla toimeentulotukea 12 kuukautta vuodessa saavien talouksien määrä kasvaa. Vuonna 2014 tällaisia kotitalouksia oli Helsingissä 14 200, kun vielä vuonna 2012 niitä oli 11 900. Kasvua on kahdessa vuodessa 19 prosenttia. Vantaalla kasvua on kahdessa vuodessa 23 ja Espoossa 39 prosenttia, mutta absoluuttiset luvut ovat Helsinkiin verrattuna pieniä.

Pääkaupunkiseudun työttömyysaste oli kesäkuun lopussa työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan 12,5 prosenttia. Helsingin työttömyysaste oli saman tilaston mukaan 13,1 prosenttia.

Työttömien määrä Helsingissä on kasvanut vuodessa 15 prosenttia ja on nyt 43 200. Edellisen kerran työttömien määrä oli näin korkea vuoden 1997 kesäkuussa.

Helsingin työllisyyspalveluista vastaavan elinkeino-osaston johtaja Marja-Leena Rinkineva on katsonut lukuja "todella apealla mielellä".

"Tilanne on todella vakava", hän sanoo.

Vakava on tilanne myös Vantaalla ja Espoossa, joissa on yli 4 500 ja yli 5 300 pitkäaikaistyötöntä. Erityisen vaikeaa on jo vuosien ajan ollut vanhemmilla työttömillä.

Esimerkiksi korsolainen Mauri Mäkinen on ollut työtön vuodesta 2010. Sitä ennen Mäkinen työskenteli 33 vuotta Tig-hitsaajana.

"Ensimmäinen työpaikka laittoi lapun luukulle, toisesta laitettiin kymmenen pihalle ja kolmas siirsi tuotantonsa Viroon."

Juhani Niiranen HS
Vantaalla on yli 4 500 pitkäaikaistyötöntä. Korsolainen Mauri Mäkinen on ollut viisi vuotta vailla töitä. Sitä ennen hän työskenteli 33 vuotta hitsaajana. "Ihmistä ei voi pakottaa mihin tahansa työhön, on säilytettävä itsemääräämisoikeus", Mäkinen sanoo.
Vantaalla on yli 4 500 pitkäaikaistyötöntä. Korsolainen Mauri Mäkinen on ollut viisi vuotta vailla töitä. Sitä ennen hän työskenteli 33 vuotta hitsaajana. "Ihmistä ei voi pakottaa mihin tahansa työhön, on säilytettävä itsemääräämisoikeus", Mäkinen sanoo.

Mäkinen kertoo etsineensä työtä aktiivisesti, mutta ongelmaksi työnhaussa on hänen mukaansa koitunut ikä. Mäkinen on 56-vuotias.

Työttömyyskorvauksen lisäksi hän kertoo pärjäävänsä vaimonsa avulla, joka on päivätöissä.

Vuoden alussa häneltä evättiin palkkatuki, koska Mäkinen oli aiempana vuonna käynyt kiinteistöhoidon kurssin.

"Kyllä se närästää. Paikka oli sovittu Korson työttömien autokuskina, mutta sitä ei myönnetty, koska olen opiskellut. En kuulemma ollut työtön."

Pitkäaikaistyöttömyys tulee kaupungeille kalliiksi niin taloudellisesti kuin sosiaalisestikin. Työmarkkinatuen kuntien maksuosuudet muuttuivat vuoden alussa niin, että valtio sakottaa pitkäaikaistyöttömistä jo 300 päivän työttömyyden jälkeen.

"Tästä on tullut hirvittävä määrä lisäkustannuksia, mutta se on vain yksi kysymys. Pitkäaikaistyöttömyyden sosiaaliset vaikutukset ovat valtavat, ja kehitys on siinäkin mielessä erittäin huolestuttavaa", Helsingin elinkeinojohtaja Rinkineva sanoo.

"Kolmantena tilanne on tietenkin inhimillisesti todella huono. Pitkäaikaistyöttömyyden kerrannaisvaikutukset voivat kestää vuosia."

Jatkuvasti kasvava työttömyys näkyy myös toimeentulotuen kustannuksissa. Vuonna 2014 Helsinki käytti toimeentulotukeen 165 miljoonaa, Vantaa 53 miljoonaa ja Espoo 51 miljoonaa euroa. Kasvua vuoteen 2013 oli Helsingissä 3,9, Vantaalla 5,5 ja Espoossa 6,0 prosenttia.

"Erityisesti uusien toimeentulotukiasiakkaiden määrän nopea kasvu huolestuttaa", sanoo Helsingin perhe- ja sosiaalipalveluiden osastopäällikkö Pia Panhelainen.

Helsinki on käyttänyt työttömyyden hoitoon Rinkinevan mukaan pitkään noin kymmenkertaisesti sen summan, mitä laki edellyttää. Erityisesti pitkäaikaistyöttömien määrä on kuitenkin kasvanut niin suureksi, että, "toimenpiteet eivät enää pure niin kuin pitäisi". Helsingin on vaikea reagoida, jos valtion työttömyyden hoitoon liittyvät määrärahat ovat loppu.

"Meillä on aloittavien yritysten määrä ollut taloudellisesta kehityksestä riippumatta kasvussa. Starttirahojen loppuminen vaikeuttaa sitäkin tilannetta", Rinkineva sanoo.

Nopeita toimenpiteitä pitkäaikaistyöttömyyden lievittämiseen on Rinkinevan mukaan vain vähän. Työttöminä on Helsingissä tällä hetkellä yli 9 600 erityisasiantuntijaa ja lähes 4 400 asiantuntijaa. Näistä moni on ollut työttömänä jo yli vuoden.

"Koulutettuja ihmisiä on nyt aivan liikaa työttömänä. He ovat niitä, jotka työllistyisivät heti, jos vienti lähtisi vetämään", Rinkineva sanoo.

Toisaalta myös palvelu- ja myyntityöntekijöitä on Helsingissä työttömänä nyt yli 6 000. Määrä on kasvanut 19 prosenttia edellisen vuoden kesäkuusta.

"Kotimarkkinatkaan eivät toimi. Ihmiset eivät uskalla kuluttaa", Rinkineva sanoo.

Yleinen nuukuus näkyy nyt kaikkialla. Rinkinevan mukaan torin tuttu kukkakauppiaskin sanoi, että ihmiset tilaavat haudoille ja häihin vaatimattomampia kukkakimppuja kuin ennen.

"Joka kohdassa näkyy, että ihmiset eivät halua tai pysty käyttämään kotimarkkinatuotteisiin rahaa niin kuin ennen. Tämä kierre pitäisi saada poikki."

Helsingin johto on vastikään asettanut työryhmän, jonka tehtävänä on selvittää, millä tavalla kaupunki voisi reagoida työttömyyden kasvuun. Keinot ovat Rinkinevan mukaan vähissä niin kauan, kun yleinen työllisyystilanne jatkuvasti heikkenee.

"Heikkoja positiivisia signaaleja kuitenkin on: sekä työpaikkoja että avoimia työpaikkoja on enemmän kuin vuosi sitten, ja tehtyjen työtuntien määrä kasvoi vuodessa kaksi prosenttia."

Absoluuttisten lukujen pieni kasvu on kuitenkin luonnollista, sillä Helsingin väkiluku kasvoi vuoden 2014 aikana 8 051 ihmisellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat