Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaj Stenvall maalasi kauhistuneen Soinin Immosen kyydissä

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Kaj Stenvall
Kaj Stenvallin maalaus Timo Soinista ja Olli Immosesta.
Kaj Stenvallin maalaus Timo Soinista ja Olli Immosesta. Kuva: Kaj Stenvall

Ankkamaalauksista tuttu taidemaalari Kaj Stenvall on viime aikoina intoutunut kommentoimaan töissään politiikkaa niin Suomessa kuin maailmalla.

Keskiviikkona hän julkaisi Twitterissä kuvan maalauksesta (Jarruta jo!), jonka inspiraation lähteenä on HS:n viime sunnuntaina julkaisema kuva 84-vuotiaasta Martti Laaksosesta Linnanmäen vuoristoradan kyydissä. Kuvan otti Aapo Huhta.

"Se ilme oli mahtava. Kuva ei vaadi minun nostamistani, koska se varmasti muistetaan ilmankin, koska se on niin hyvä. Tuli mieleen nostaa sitä kuitenkin tavallaan esiin", Stenvall sanoo.

Stenvallin maalauksessa jarrumiehenä on perussuomalaisten Olli Immonen  ja kyydissä istuu puoluejohtaja, ulkoministeri Timo Soini. Maalauksen merkitykset näkee Stenvallin mukaan helposti.

"Alas menemisen vauhti, joka tuntuu vatsassa saakka juuri kun syöksy alkaa. Soini istuu vaunussa kauhistunut ilme kasvoillaan ja lähes huutaa, Immosen ollessa jarrumiehenä."

Teos on ajankohtainen monessakin mielessä. Alkuperäinen kuva julkaistiin Helsingin Sanomissa sunnuntaina, ja viime viikot ovat täyttyneet Olli Immosen ulostulon jälkipuinnista.

"Tein maalauksen tänään. Olen 40 vuotta maalannut ja tehnyt aina töitä aika hitaasti. Päätin, että jos teen yhden työn päivässä, niin ajankohtaisuuden tavoittaa paremmin."

Ajankohtaisuuteen Stenvall kertoo pyrkineensä jo jonkin aikaa. Keskimäärin yhden maalauksen tekemiseen kuluu häneltä aikaa viikko. Ajankohtaisten asioiden kohdalla viikon työaika vaatii jo ennakointia.

"Aina se ei ole onnistunut", Stenvall tunnustaa.

Stenvall on ankkamaalausten jälkeen maalannut töihinsä jo aiemmin muiden muassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin, Saksan liittokansleri Angela Merkelin, pääministeri Juha Sipilän (kesk) sekä Timo Soinin.

"Ei tämä mikään uusi juttu ole. 1970-luvulta saakka olen tehnyt töitä, jotka eivät niinkään kuvasta päivän politiikkaa vaan ihmisten elämää sen ristipaineessa."

Venäjän viime vuosien dramaattiset toimet ovat Stenvallin mukaan tuoneet maalauksiin oman lisänsä.

"Kyllä minä tein samaa myös ankkavaiheen aikana, mutta jostain syystä sitä ei haluttu tulkita sieltä vaan kaikki niputettiin vain ankkatöiksi", taiteilija toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat