Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äiti: Tytöt potkivat poikaa ja haukkuivat neekeriksi

Poliisi ei pidä tapausta poikkeuksellisena. Nuorisotutkimusseuran mukaan syrjintää ei pidä ohittaa olankohautuksella.

Kaupunki
 

Helsingissä on tiistaina tehty rikosilmoitus kymmenvuotiaan pojan pahoinpitelystä leikkipuistossa. Pojan äidin mukaan pahoinpitelijät olivat teini-ikäisiä tyttöjä.

Poika kertoo, että tytöt potkivat häntä jalkoihin ja yksi potku osui myös vatsaan. Lisäksi tytöt nimittelivät kymmenvuotiasta neekeriksi. Tämän lisäksi lähellä olleet teini-ikäiset pojat nimittelivät nuorempaa poikaa raiskaajaksi.

Poliisi vahvistaa, että rikosilmoitus tapauksesta on tullut. Rikoskomisario Petri Juvonen ei pidä tapausta erityisen poikkeuksellisena.

"Tuollaista lasten välillä tapahtuu vähän väliä", Juvonen arvioi. Sosiaalisessa mediassa kommenttia paheksuttiin vähättelevänä.

"Kaksipiippuinen juttu. Poliisi oli varmaan oikeassa, että tämmöistä sattuu. Syrjiminen on arkista ja yleistä. Mutta se, että se on yleistä, ei tarkoita, että se on hyväksyttävää", Sami Myllyniemi Nuorisotutkimusseurasta sanoo.

"Ratkaisevaa on sekin, millä äänenpainolla asia lausutaan."

Myllyniemi on toimittanut Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan (Nuora) ja Nuorisotutkimusverkoston yhteistyönä valmistuneen Nuorisobarometrin 2014. Sen teemoja olivat muun muassa nuorison syrjintä ja syrjäytyminen.

Tutkituista nuorista noin 85 prosenttia oli havainnut syrjintää elämässään.

Pojalla ei ole näkyviä vammoja, mutta hän on tapahtumasta järkyttynyt ja valittanut kipua sääressä ja vatsassa. Lapsi tiesi tytöt ulkonäöltä, mutta ei tunne heitä muuten.

Poika kertoi äidilleen, että puistossa ei olisi ollut tapahtuma-aikaan juuri lainkaan aikuisia. Yksi pienten lasten äiti oli kymmenvuotiaan mukaan yrittänyt puuttua tilanteeseen, mutta tämä äiti ei puhunut suomea hyvin itse.

Tytöt nappasivat lopuksi pojan lippalakin mukaansa ja poistuivat puistosta pyörineen. Poika palasi kotiin, mutta ei heti kertonut äidilleen muuta kuin lakin varastamisesta. Äiti sai vasta vähitellen kuulla koko tarinan, kun hän huomasi lapsen olevan tolaltaan ja kieltäytyvän ruuasta vatsakivun vuoksi.

Äiti sanoo, että hänen tummaihoiselle lapselleen rasistisesta huutelusta on tullut aiempaa suurempi ongelma jo ennen maanantain tapahtumia. Lapsi on pari kertaa kuluneen viikon aikana kertonut vieraiden lasten tai nuorten nimitelleen häntä.

Tämä on äidin syy tuoda tapahtunut julkisuuteen. Nimittely tapahtuu usein aikuisten silmiltä piilossa, joten aikuiset eivät tajua, kuinka paljon sitä tapahtuu jopa päiväkodeissa ja kouluissa.

"Tämä on ilmiö, johon ei saa tottua kuin tämä olisi normaalia", äiti sanoo.

Äiti sanoo myös pitävänsä poikansa puolia, mutta häntä pelottaa pojan turvallisuuden puolesta.

"Maahanmuuttajaperheissä tilanne voi olla vielä paljon pahempi. Huonosti suomea puhuva vanhempi ei ehkä kehtaa nostaa asiasta tällaista älämölöä", äiti sanoo.

Nuorisobarometrin Myllyniemen mukaan syrjintää ei pidä ohittaa olan kohautuksella: semmoista nyt sattuu.

"Puheavaruus on yksi asia, johon jokainen voi osallistua – ettei 'dissaa' kokemuksia ja puhetta, koska sillä tavalla luodaan ajattelumalleja, jotka puolestaan vaikuttavat tekoihin. Mieluummin nollatoleranssi [puheessa]."

Nuorisobarometri 2014:n otsikko on Ihmisarvoinen nuoruus. Yksi arvokkaan nuoruuden tekijöistä on se, kuinka paljon nuori voi luottaa kanssaihmisiin. Tutkimustulokset kielivät luottamuspulasta.

"Heillä, jotka ovat kokeneet syrjintää, luottamus on pahasti notkolla. He voivat olla joko uhreja tai tekijöitä – tai kumpaakin", Myllyniemi sanoo.

Maija Aalto HS
Kimmo Oksanen HS
Pukinmäki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat