Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luksusveneet tukkivat Katajanokan vierassatamaa – osa on myynnissä

Helsingin suurin vierassatama on täynnä luksuspaatteja. HS vei liikuntalautakunnan johtajan katsomaan menoa.

Kaupunki
 
Anni Koponen
Katajanokan vierasvenesatamaan liittyvistä päätöksistä vastaa Helsingin liikuntalautakunta. HS kutsui lautakunnan puheenjohtajan Riku Aholan katsomaan, miten vierassatama toimii. Vierailun kuluessa Aholan tekemät havainnot saivat hänen ilmeensä kiristymään.
Katajanokan vierasvenesatamaan liittyvistä päätöksistä vastaa Helsingin liikuntalautakunta. HS kutsui lautakunnan puheenjohtajan Riku Aholan katsomaan, miten vierassatama toimii. Vierailun kuluessa Aholan tekemät havainnot saivat hänen ilmeensä kiristymään. Kuva: Anni Koponen

Katajanokan laiturissa kelluu luksusvene toisensa jälkeen. Ollaan paraatipaikalla Helsingin suurimmassa vierassatamassa, mutta turistien hyörinä puuttuu.

Vierassatama on rakennettu verovaroin matkustajien käyttöön. On kyseenalaista, onko Katajanokan satama pikemminkin pitkäaikainen ankkurointipaikka ja myytävien veneiden esittelypiste.

Satamaa vuokraa Hydrolink Oy. Sen toimitusjohtajan Mats Carlsonin liiketoimiin kuuluu kalliiden veneiden kauppa.

"Satama on isojen veneiden säilytyspaikka ja myyntinäyttely. Pysyviä kausipaikkoja on niin paljon, ettei vieraita mahdu sinne monta", sanoo Katajanokan venekerhon kommodori Raine Löv.

Kausipaikat tarkoittavat pitkäaikaisia, yleensä koko veneilykaudeksi vuokrattavia, laituripaikkoja. Kausipaikkojen vuokraus on alleviivauksin kielletty Hydrolinkin ja kaupungin välisessä vuokrasopimuksessa.

Katajanokan satama on helsinkiläisen konkaripoliitikon Osmo Soininvaaran (vihr) mukaan vierassatama vain muodollisesti.

"Tämä ei ole hyväksyttävää. Ensin on uhrattu hirvittävä määrä rahaa vierassatamaan, ja sitten se on ihan muussa käytössä", Soininvaara arvostelee.

Hydrolink voitti vuonna 2010 kilpailutuksessa satamatoiminnan kymmeneksi vuodeksi.

Satamasta vastaava liikuntavirasto tai liikuntalautakunta eivät ole puuttuneet asiaan. Liikuntaviraston merellisten palveluiden osastopäällikön sijainen Ari Maunula kertoo, ettei arvostelu ole kiirinyt heille.

"Olen tästä yllättynyt. Yrittäjät ovat vakuuttaneet, että ehdot täyttyvät ja he noudattavat sopimusta. Tätä täytyy tutkia."

Hydrolinkin tulisi sopimuksen mukaan toimittaa vuosittain tilastot venekuntien yöpymisvuorokausista sekä päiväkäynneistä.

Tilastoja on Maunulan mukaan "tullut aika nihkeästi ja asiasta on jouduttu muistuttamaan yrittäjää".

"Carlson on vakuuttanut, ettei heillä ole tänä kesänä ollut Katajanokalla yhtään myyntivenettä", Maunula kertoo.

HS kutsui liikuntalautakunnan puheenjohtajan Riku Aholan (vas) tiistai-iltapäivänä vierassatamaan.

Laiturivarauksia hoitavat käytännössä satamakahvilan työntekijät.

Kahvilan seinällä on magneettitaulu 85 laituripaikasta. Taulussa on punaisia, sinisiä ja keltaisia magneetteja.

Työntekijät selostavat, että punaiset magneetit tarkoittavat kausipaikkoja. Siniset tarkoittavat vierasvenepaikkoja ja keltaiset varauksia.

Ahola laskee punaiset magneetit: niitä on ainakin 22 yhteensä 85 paikasta. Poliitikon leukaperät kiristyvät.

Pitkien neuvottelujen jälkeen työntekijät päästävät Aholan käymään lukitulla laiturilla.

Vastaan tulee lappeenrantalainen pariskunta Janne ja Piia Mäenpää. Perheellä on suuri moottorivene, jota on säilytetty vuoroin Helsingissä ja Espoossa.

Anni Koponen
Pariskunta Piia ja Janne Mäenpää kertoo maksaneensa parina kesänä koko kauden venepaikasta. Yli kuukauden paikat kesäkaudella ovat vastoin sataman sopimusehtoja.
Pariskunta Piia ja Janne Mäenpää kertoo maksaneensa parina kesänä koko kauden venepaikasta. Yli kuukauden paikat kesäkaudella ovat vastoin sataman sopimusehtoja.

Janne Mäenpää kertoo maksaneensa Katajanokalla koko kesän paikasta viisi vuotta sitten. Kolme vuotta sitten hän sanoo maksaneensa loppukaudesta alkaen heinäkuun lopulta.

Sopimus kieltää yli kuukauden kestävät vuokraukset kesäkuun puolivälistä heinäkuun loppuun.

Liikuntalautakunnan puheenjohtaja Ahola kulkee harmaita lankkuja läpi luksusveneiden kujan. Katse osuu useaan otteeseen paperilappuihin veneiden ikkunoissa. Niissä lukee "for sale", myytävänä.

Ilme kiristyy entisestään.

"Tällä katsomalla selkenee, että koko isojen veneiden laita on kausipaikkoja. Sopimuksen mukaan niitä ei pitäisi olla. Täällä on myynnissä paljon veneitä. Niiden kaikkien yhteystiedot johtavat samaan paikkaan", Ahola tiivistää.

Yhteystiedot ovat joko Hydrolinkiin tai Princess-veneisiin, jotka kumpikin ovat osa Carlsonin liiketoimia.

"Soitan tästä heti ensi viikolla kaupungin merellisten palveluiden osastopäällikölle Turo Saariselle, kun hän tulee lomalta. Otan tämän esiin lautakunnan ensimmäisessä kokouksessa tässä kuussa."

Toimitusjohtaja Carlsonin näkemys kausipaikoista poikkeaa Mäenpään ja kahvilan työntekijöiden kertomasta.

"Vaikka kutsumme niitä kausipaikoiksi, veneilijät ovat varanneet päiviä tai viikkoja kerrallaan", Carlson sanoo.

Kausipaikkalaisia oli Carlsonin mukaan tiistaina kymmenen. Punaisten ja sinisten magneettien ero liittyy Carlsonista laskutustapoihin.

Carlson myöntää, että myyntiveneitä oli laiturissa.

"On niitä ollut muutamia. Siinä oli iso vene Virosta, josta tulli sanoi, ettei saa siirtää venettä, ennen kuin arvonlisävero on maksettu."

Myös satamakahvilasta vastaava Henri Häkkinen kiistää työntekijöidensä näkemyksen punaisista magneeteista kausipaikkojen merkkinä.

"Olemme tehneet veneilijöiden sopimuksen aina kuukaudeksi kerrallaan. Se on sopimuksen ehtojen mukaista."

Liikuntaviraston Maunula tulkitsee, että ketjutus on sopimuksen hengen vastaista.

Katja Kuokkanen HS
Katajanokka

Otsikkoa on muokattu klo 06.15: Lisätty teito, että vain osa veneistä on myynnissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat