Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kala piti espoolaiset hengissä nälkävuosina

Kaupunki
 
Espoon kaupunginmuseo
Espoon Leppävaarassa järjestettiin ruoanlaittokurssi 1920- ja 1930-lukujen vaihteessa.
Espoon Leppävaarassa järjestettiin ruoanlaittokurssi 1920- ja 1930-lukujen vaihteessa. Kuva: Espoon kaupunginmuseo

Espoosta ei tule mieleen nimikkoannosta, kysyy asiaa sitten martoilta, kaupunginmuseosta tai kadunmieheltä. Espoolainen ruokakulttuuri on vähän kuin nuori morsian: siinä on vähän uutta, vanhaa, lainattua ja sinistä.

"Talonpoikainen kulttuuri on vahvinta historiallisesti. Nykyään espoolainen ruoka on sekoitus uusmaalaista, länsisuomalaista ja vähän ulkomaista ja hieman sellainen sulatusuuni, koska tänne muuttaneet savolaiset, hämäläiset, karjalaiset ja lappalaiset ovat tuoneet tullessaan omia ruokiaan", kertoo museolehtori Nina Talvela Espoon kaupunginmuseosta.

Nopeasti kasvaneen kaupungin ruokaperinne on nojannut uusmaalaiseen suomenruotsalaiseen perinteeseen 1940-luvulle asti.

Ihmisten ja ajan mukana muuttuvat myös pöytätavat. Sotien jälkeen Espoon väkiluku on kasvanut nopeasti. Karjalan menetetyiltä alueilta Espooseen muutti paljon ihmisiä ja Porkkalasta tuli ruotsinkielisiä evakkoja.

Jaakko Kolmosen Suomen pitäjäruoat -kirjassa Espoon perinneruuiksi mainitaan turskaperunat, kalastajan silakkapannu, Annankakku ja Espoon kartanon päivällinen. Siihen kuuluu lihaliemi ja juustotangot, vasikanpaisti ja kermakastike, keitetyt perunat, umpioidut herneet, kermainen kotijäätelö ja umpioidut mansikat.

Nälkävuosina 1600-luvulla Espoon onni oli, että meri oli lähellä.

"Kalaa oli lähes aina saatavilla ja rannikon kylät pysyivät pitkälti tämän takia hengissä", Talvela kertoo.

"Laajalahdella asui vielä 1970-luvulla päätoiminen kalastaja, samoin Pentalassa ja Suvisaaristossa."

Kalan soisi myös nykyään olevan enemmän esillä, mutta on sitten kyläjuhlat Laaksolahdessa tai Matinkylässä, niin tarjolla on melko varmasti grillimakkaraa ja kahvia.

Keskiajalla kalaa vietiin Tallinnaan ja siitä eteenpäin Englantiin ja Ranskaan asti.

"Kalastuksesta saaduilla tuloilla on voitu hankkia koreita hedelmäveitsiä, saksalaisia viinikannuja, hienoja viinilaseja", kuvailee Talvela löytöjä 1500-luvulta Mankbyn kylästä Kauklahden ja Espoon kartanon kyljestä.

"Talonpojat tekivät kalakauppaa ja saivat ylellisyystuotteita ihan tavallisen talonpojan ruokapöytään."

Talomuseo Glimsissä Jorvin sairaalan kupeessa on 1700- ja 1800-luvun talonpoikaisrakennuksia ja tuvan katossa roikkuvat ruisleivät muistuttavat perinteisestä säilömistavasta eli kuivaamisesta.

"Ruis oli parempaa viljaa ja ohra arkiviljaa. Sanonta "nyt otti ohraleipä" liittyykin siihen, että virheen tehnyt virkamies alennettiin saamaan huonompaa palkkaa ja siis syömään ohraleipää rukiin sijaan."

Leivästä puheen ollen on pakko mainita yli 110-vuotias Halmeen leipomo Kauklahdessa ja varsinkin sen ruislimppu. Leipomo aloitti toimintansa 1899 maalaistalossa ja siirtyi 50-luvulla nykyiseen rakennukseensa. Toinen leipomon tiiliuuneista on ollut yhtäjaksoisesti lämpimänä vuodesta 1952!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat