Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Festarit ja Helsinki kiistelevät melurajoista

Melurajat vaikeuttavat tapahtumien aikatauluja

Kaupunki
 
Jättifestivaali kiirii pitkin Helsingin lähiöitä
Jättifestivaali kiirii pitkin Helsingin lähiöitä
Helsingin Sörnäisten rannassa pidettävän Weekend Festivalin bassot kaikuivat viime vuonna pitkin Vanhankaupunginlahtea ympäröiviä lähiöitä. Valitusten vuoksi Helsinki määräsi soiton loppumaan lauantaina jo kello 23. Järjestäjien mukaan musiikki osataan nyt ohjata entistä paremmin rajatulle tapahtuma-alueelle, mutta mitä tuumivat lähinaapurit? Toimittaja Kaisa Hakkarainen. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.

Helsingissä järjestettävät musiikkifestivaalit ovat yhdistäneet voimansa vastustaakseen kaupungin asettamia melurajoja.

Esimerkiksi Sörnäisten jättömaalla tänä viikonloppuna järjestettävä Weekend-festivaali joutuu lopettamaan musiikin perjantaina kello 24 ja lauantaina kello 23.

Tästä on kyse

Festivaalien on haettava melulupa vuosittain. Luvassa määrätään, kuinka kovaa ja pitkään musiikkia saa soittaa.

Tänään perjantaina alkavalla, Helsingin Kyläsaaressa järjestettävällä Weekend-festivaalilla soiton pitää loppua tänä vuonna toisena päivänä kello 23, toisena kello 24. Tapahtumasta tuli kaupungille vuonna 2013 yli 150 valitusta.

Weekend-festivaali harkitsee melurajojen takia siirtymistä pois Helsingistä tämän vuoden jälkeen. Myös kolme muuta isoa helsinkiläisfestivaalia ilmaisi torstaina vastustuksensa kaupungin melurajoituksille.

Melurajoja vastustavat myös Suvilahdessa järjestetty Tuska, Teurastamolla pidetty Sideways ja Messukeskuksen Summer Sound.

Järjestäjät kummastelevat kaupungin ympäristökeskuksen tiedotetta, jossa todetaan lähes kaikkien tapahtumajärjestäjien olevan tyytyväisiä soittoaikalinjauksiin.

"Ympäristökeskuksen väitteet festivaalijärjestäjien tyytyväisyydestä ovat pöyristyttäviä", Tuskan festivaalijohtaja Eeka Mäkynen toteaa festivaalien yhteisessä tiedotteessa.

Aikaisilla lopetusajoilla on järjestäjien mukaan useita käytännön vaikutuksia.

Sideways-festivaalia järjestävän Fullsteam Agencyn tiedottaja Johannes Kinnunen kertoo HS:lle, että koska päätös soittoajasta saatiin vasta kuukausi ennen tapahtumaa, artistien esiintymisaikojen sopiminen oli hankalaa.

"Lentoaikatauluja jouduttiin roikottamaan viimeiseen saakka", Kinnunen kuvailee.

Valoshow't latistuvat, kun soitto loppuu pian auringon laskettua.

"Ihmiset odottavat valoja, ja vaikka ne loistavat vain sen tunnin kaksi, niiden ripustus kannattaa", sanoo Weekend-festivaalin Sami Vepsäläinen.

Ravintolamyyntikin kärsii.

"Meillä oli 6 000 henkilöä paikalla, joten aikaisesta päättymisajasta voidaan katsoa koituvan tulonmenetyksiä", Kinnunen sanoo.

Kesäkuussa Sidewaysissa soiton piti loppua toisena päivänä kello 23, toisena kello 24. Tuska ja Summer Sound vaikenivat kymmeneltä.

Suvilahdessa ensi viikolla järjestettävä Flow sen sijaan saa jatkua yöyhteen.

"Olemme todella iloisia siitä, että Flow saa soittaa myöhään. Toivomme vain tasapuolisia, yhdenmukaisia käytäntöjä", hän sanoo.

"Helsingissä on tiukat rajat useimpiin Suomen kaupunkeihin verrattuna. Se on ikävää, koska Helsingissä on eniten kysyntää ja kävijöitä."

Turun Sanomat kertoi torstaina, että Turun kaupunki ei rajoita festareiden yöaikaan aiheuttamaa melua. Turun kaupungin vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki kertoi TS:n haastattelussa, että valituksia melusta tulee kaupungille vain vähän.

Kaisa Hakkarainen HS
Verna Vuoripuro HS
Hermanni

Terhi Liimu HS
Tomas Ihonen (vas.) ja Oskar Hänninen katselivat torstaina Weekend-festarialuetta kalliolta. He eivät ennätä tapahtumaan.
Tomas Ihonen (vas.) ja Oskar Hänninen katselivat torstaina Weekend-festarialuetta kalliolta. He eivät ennätä tapahtumaan.
Sää suosii Weekend-festivaalia perjantaina, lauantaina epävakaisempaa
Sää suosii Weekend-festivaalia perjantaina, lauantaina epävakaisempaa
Helsingin Kyläsaaressa vietetään viikonloppuna Weekend-festivaalia. HS:n meteorologi Ida-Reetta Jokela kertoo sääennusteen Weekend-festivaalille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat