Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoolainen ruoka maistuu maistuu Irakilta ja Itä-Suomelta

Nopeasti kasvaneella Espoolla ei ole omaa erityisherkkuaan. Nyt kaupungissa syödään muun muassa irakilaisia lihanyyttejä.

Kaupunki
 
Näin valmistuu irakilainen Kubba
Näin valmistuu irakilainen Kubba
Espoossa vietetään kotiseutupäiviä torstaista sunnuntaina. Ruoka on silloin tärkeässä osassa. Lukuisat eri ruokakulttuurit sekoittuvat päivien ajan tosiinsa, tarjolla on muun muassa irakilaista kubbaa. Toimittaja: Satu Pajuriutta, kuvaus ja editointi: Leif Rosas

Nauru raikaa ja iloinen puheensorina täyttää huoneen, kun Farhia Hassan, Wasan Saleh, Amira Al-Zrak ja Mia Sevonius-Male tekevät ruokaa espoolaisen kerrostalon alakerrassa.

Farhia Hassan täyttää läpinäkyviin pusseihin Amira Al-Zrakin ohjeen mukaan linssikeiton aineksia. Pussukoita ja myös valmista keittoa myydään ohjeen kera loppuviikosta Espoon kotiseutupäivillä Leppävaaran Viaporintorilla.

Wasan Saleh ja Amira Al-Zrak ovat tehneet vatiin bulgurvehnästä suurimotaikinan irakilaisia kubba-lihanyyttejä varten. Naiset pyörittelevät taikinasta sukkelaan ohutreunaisen "kupin".

He kaapaisevat lusikalla sen sisään arabialaisella mausteseoksella ja sipulilla maustettua paistettua jauhelihaa ja painelevat vedellä kostutetuin sormin kupin kiinni tasaiseksi pyöryläksi odottamaan kypsentämistä joko öljyssä tai vedessä.

Naiset tuovat oman mausteensa espoolaiseen ruokakulttuuriin, joka onkin sekoitus maakuntien ruokia ja tuliaisia ulkomailta. Espoolla ei ole omaa lörtsyä, koska kaupunki on kasvanut hyvin nopeasti 1940-luvulta 14 000 asukkaan pitäjästä 265 000 asukkaan kaupungiksi.

Espoon kaupunginmuseo
Espoon Leppävaarassa järjestettiin ruoanlaittokurssi 1920- ja 1930-lukujen vaihteessa.
Espoon Leppävaarassa järjestettiin ruoanlaittokurssi 1920- ja 1930-lukujen vaihteessa.

Tänne muuttaneet savolaiset ovat vaalineet muikkukukkoaan ja karjalaiset piirakoitaan. Synnyinseudun ruoka on helpottanut koti-ikävää. Siitä ollaan myös ylpeitä.

Myös Somaliasta tulleelle Hassanille ja Irakista lähtöisin oleville Salehille ja Al-Zrakille synnyinmaan herkut ovat tärkeitä, vaikka suomalainenkin ruoka maistuu. Kaikki naiset kertovat pitävänsä täällä kalasta.

Hassanin herkkua on oikein kermainen lohikeitto, mutta riisipuurosta hän ei ole oppinut kahdentoista Suomessa vietetyn vuoden aikana pitämään. Salehin lempiruokaa on makaronilaatikko.

Espoolaisnaiset kokoontuvat viikoittain ruuan merkeissä yhteisen pöydän ääreen Filoksenia-yhdistyksen ylläpitämässä, maahanmuuttajataustaisille suunnatussa Trapesa-olohuoneessa Espoon keskuksessa. Toimintaa rahoittaa Raha-automaattiyhdistys.

Filoksenia tarkoittaa vieraanvaraisuutta muukalaista kohtaan. Sitä täällä riittää. Suomalaiset vapaaehtoiset ovat tehneet maahanmuuttajataustaisille maisteltavaksi mummonkurkkuja ja raparperipiirakkaa. Resepteistä on tässä huoneessa juteltu liki 30 kielellä.

"Olemme erilaisia, mutta meillä on paljon jaettavaa toisillemme ja opimme toistemme tavoista", kertoo Filoksenian pääsihteeri Mia Sevonius-Male.

Hän on itse asunut useita vuosia Englannissa ja äitienpäivää juhlistettiinkin iltapäiväteen ja skotlantilaisperäisten välipalaleipien skonssien kera.

Ruuanlaiton lomassa monen maahanmuuttajan suomen kieli on kohentunut, yksinäisyys lievittynyt ja myös suomalaiset vapaaehtoiset ovat saaneet uusia ystäviä.

Kesäkuun lopulla ramadanin aikaan kristityt laittoivat muslimeille auringon laskun jälkeen nautittavan iftar-aterian.

Talo oli täynnä, kun iltayhdentoista jälkeen sai käydä pöytään.

Irakissa historianopettajana toiminut Wasan Saleh kaataa vedellä ohennettua tomaattipyrettä öljyssä kuullotettujen mangoldien, sipulien ja lanttukuutioiden päälle. Liedellä valmistuu kastike kubba-lihanyyteille.

"Koska mangoldia ei saa läheskään joka kaupasta, kasvatan sitä parvekkeella", Saleh kertoo hämmentäessään tuoksujen täyttämässä keittiössä.

"Kubbia voi valmistaa vaikka sata tai parisataa ja panna pakastimeen ja ottaa sitten nopeasti syötävää, jos tulee esimerkiksi vieraita. Niiden sisälle voi panna eri täytteitä. Nyt on naudan lihaa, mutta lammas on myös todella hyvää", huikkaa Amira Al-Zrak.

Eikä jälkiruokaakaan ole unohdettu kotiseutupäivien myyntikojusta. Makeannälkä lähtee baklavalla tai kookospalloilla. Niiden kanssa on tarjolla arabialaista kahvia tai somalialaista teetä.

 

Espoossa vietetään kotiseutupäiviä 6.-9. elokuuta. Kaikille avoimet kotiseutumarkkinat Leppävaarassa Viaporintorilla perjantaina ja lauantaina 7.-8.8. kello 10–16. Mukana on Espoon ja lähialueiden käsityöläisiä, ruokatuottajia, museoita, yhteisöjä, yhdistyksiä ja yrityksiä.

Leif Rosas
Irakilaissyntyiset Amira Al-Zrak (vas.), ja Wasan Saleh (kesk.) valmistivat irakilaista kubbaa somalialaistaustaisen Farhia Hassanin kanssa. Lihanyyttejä myydään Leppävaarassa kotiseutumarkkinoilla.
Irakilaissyntyiset Amira Al-Zrak (vas.), ja Wasan Saleh (kesk.) valmistivat irakilaista kubbaa somalialaistaustaisen Farhia Hassanin kanssa. Lihanyyttejä myydään Leppävaarassa kotiseutumarkkinoilla.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat