Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marjametsään pääsee myös seutulipulla

Mustikan satokausi on Etelä-Suomessa parhaimmillaan. Puolukka kypsyy syyskuuksi.

Kaupunki
 
Jukka Gröndahl HS
Eija Liikanen käy marjastamassa Vaakkoin ulkoilualueella Espoossa.
Eija Liikanen käy marjastamassa Vaakkoin ulkoilualueella Espoossa. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Kapea sivutie Espoossa on autio, mutta levennykselle pysäköity auto paljastaa, että täällä on joku. Pensaiden välissä syvemmälle metsään harppoo kolme naista ämpärit käsissään. Siskokset Eija Liikanen ja Päivi Lautaniemi ovat tulleet mustikkaan samalle paikalle, josta keräsivät marjoja jo lapsena äitinsä kanssa. Nyt perinne jatkuu yhdessä Eijan tyttären Lotan, 19, seurassa.

"Yritetään saada piirakkamarjat, ja jos näistä riittäisi pari rasiaa pakkaseen", Eija Liikanen kertoo kesän ensimmäisen marjaretkensä tavoitteista.

Liikaset saapuivat Vaakkoin ulkoilualueelle Helsingin Munkkiniemestä ja Lautaniemi Vantaan Askistosta. "Ei me varmaan tämän pidemmälle lähdettäisikään", Liikaset sanovat.

Vaikka Helsingin ydinkeskustaan on matkaa kolmisenkymmentä kilometriä, avaralla kankaalla mikään ei muistuta asutuksen läheisyydestä. Mättäät sinertävät, männyt punertavat ja hyttysillä on onneksi parempaa tekemistä kuin kiusata marjastajaa.

"Joku on varmaan jo käynyt täällä", Lautaniemi arvelee varpuja pöyhiessään.

Aivan mahdollista, sillä mustikan satokausi on Etelä-Suomessa parhaimmillaan ja marjaa kypsyy tänä vuonna runsaasti. Aiemmilla metsäreissuillaan Lautaniemi on nähnyt enemmän poimijoita kuin edelliskesinä. "Mutta eivät marjat täältä lopu", hän uskoo.

Ja jos loppuvakin, ruuhka-Suomessa riittää muitakin apajia, joista kerätä metsän antia. Mustikkaa, puolukkaa ja sieniä voi etsiä esimerkiksi Espoosta Nuuksion kansallispuistosta, Vantaan Petikosta Reitti 2000 –ulkoilureitin varrelta tai Itä-Helsingin Talosaaren maastosta, joihin kaikkiin pääsee HSL:n julkisella liikenteellä.

"Kallioalueilta löytyy puolukkaa, ja vähän rehevämmistä metsistä ja soilta mustikoita. Sieniä saattaa olla missä vaan, sillä eri lajit viihtyvät erilaisissa ympäristöissä", neuvoo useita retkeilyoppaita kirjoittanut Raija Hentman.

Mustikan satokausi jatkuu Luonnonvarakeskuksen mukaan yöpakkasiin saakka. Puolukka on etelässä poimintakypsää syyskuun alussa. Juuri nyt kannattaa kerätä vadelmaa ja hyödyntää alkanut sienikausi.

Pääkaupunkiseudulla ruokasieniä nousee todistettavasti ainakin Luukkaan ulkoilualueen tuntumassa Vihdintien varressa.

"Ihan hyvin ensi kerraksi", Valentina Mahhova esittelee pulskia herkkutatteja.

Tien poskessa odottavan auton luo palaavan Sergei Mahhovan saalis on enemmän kuin ihan hyvä: alle puolessa tunnissa hän on kerännyt korin täyteen tatteja ja kantarelleja. Sama uskolliseksi todettu metsä tarjoilee pariskunnalle sienisäilykkeiden tarpeet jo kuudetta vuotta.

"Meillä oli toinenkin hyvä paikka, mutta se jäi rakennustyömaan alle. Yleensä vaan pysäköidään auto johonkin ja aletaan katsella ympärillemme", Valentina Mahhova kertoo.

Espoon Lintuvaarassa asuva pariskunta sienestää lähes aina kotikaupungissaan. "Ei ole tarvetta ajaa pitkää matkaa, kun täältäkin saa näin hyvin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat