Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raide-Jokeri uhkaa viivästyä useilla vuosilla

Helsingin talouskurilla halutaan suitsia liikelaitosten investointien määrää

Kaupunki
 

Helsingin tiukka talouskuri alkaa näkyä uusissa liikennehankkeissa. Ensimmäisenä karsintalistalle on joutumassa Raide-Jokeri eli nykyisen bussilinja 550 muutos raitiotieksi.

Itäkeskuksesta Espoon Otaniemeen kaavaillun raitiotien oli määrä avautua liikenteelle vuosina 2020–2022. Jos hanke karsitaan, raitiotie saattaa siirtyä 2020-luvun loppuun.

Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) johtokunta saa investointiohjelman eteensä ensi viikon torstaina. Vuoteen 2025 ulottuvassa ohjelmassa Raide-Jokerin rakentaminen alkaisi toden teolla vasta jakson viimeisenä vuotena.

Helsingin kaupungin tiukka investointikatto ei alun perin ulottunut kaupungin liikelaitoksiin. HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskosken mukaan HKL:lle on räätälöity oma investointikatto.

Investoinnit eivät saisi ylittää 1,2 miljardia euroa seuraavien kymmenen vuoden aikana. Vielä viime keväänä investointien yhteissumma nousi 1,5 miljardiin euroon.

Kansliapäällikkö Tapio Korhosen mukaan kaupungin talousjohdon tavoitteena on, etteivät liikelaitosten investoinnit karkaa nousuun eikä Helsingin velkataakka kasva.

"Me haluamme, että myös liikelaitokset pysyvät raamissa. Nyt on näyttänyt siltä, että HKL:n investoinnit ovat kasvamassa merkittävästi. Tämä on yhteinen asia, koska HKL ei pysty maksamaan investointeja omalla tulorahoituksellaan."

Korhosen mukaan HKL:n investointibudjetti on vasta valmisteltavana, ja kaupunginkanslia odottaa, miten HKL sovittelee hankkeensa tasapainoon. Kaupunginkanslia ei ole osoittanut, miten karsinta pitäisi tehdä.

HKL:n investointibudjetista suuri osa on Lehmuskosken mukaan pakko toteuttaa.

"Me emme voi karsia uusien raitiovaunujen tai metrovaunujen hankinnasta, koska raitioverkko laajenee Ilmalaan ja Jätkäsaareen, ja länsimetro aloittaa vuoden kuluttua."

Välttämättömien töiden listalla on myös vanhojen metroasemien peruskorjauksia ja Laajasalosta keskustaan kurkottava joukkoliikenneyhteys

Ainoa liikkuva palikka oli Raide-Jokeri, joka investointina on yhteensä 300 miljoonan euron suuruinen. Kuluja ovat jakamassa Helsinki ja Espoo, mutta myös valtion osallistumista urakkaan on odotettu.

Hankesuunnitelma valmistuu vuoden lopulla, jolloin on aika tehdä rakennuspäätöksiä.

Poliitikot sekä Espoossa että Helsingissä ovat useita kertoja yrittäneet vauhdittaa Raide-Jokerin toteutusta.

"Takana lie kaupunginkanslian pyrkimys säästää HKL:n menoja, mutta Raide-Jokeri on kyllä hanke, josta päätöksiä tekevät poliitikot. Olen aivan vakuuttunut, että Helsingissä poliitikkojen enemmistö ei halua siirtää Raide-Jokeria enää yhtään myöhemmäksi", sanoo johtokunnan puheenjohtaja Tuomas Rantanen (vihr).

Rantanen arvioi, että johtokunnassa nousee esiin Raide-Jokerin merkitys kaupunkirakennetta kehittävänä ja maan arvoa nostavana investointina.

Jos johtokunta rikkoo annetut raamit, asia siirtyy ryhmien väliseen neuvotteluun kaupunginhallituksessa ja kaupunginvaltuustossa.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lasse Männistö (kok) pitää oikeudenmukaisena, että investointikatto ulottuu myös kaupungin liikelaitoksiin.

"Ei voi olla niin, että vain emokaupunki sitoutuu investointikattoon, ja liikelaitokset voivat tehdä, mitä haluavat."

Männistö odottaa, että HKL:n johtokunta asettaa rakennushankkeet järjestykseen.

Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Osku Pajamäki (sd) huomauttaa, ettei investointikattoon johtanut ryhmien välinen sopimus koske liikelaitoksia. Niiden hankkeista on joka tapauksessa neuvoteltava erikseen.

"Meidän ryhmässämme Raide-Jokeri on kyllä ollut korkealla sijalla", Pajamäki sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat