Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunginteatterin remontti käynnistyi – urakka vetää vertoja Presiden­tinlinnan korjaukselle

Kaupunki
 
Leif Rosas
Kaupunginteatterin lämpiön marmorilattia on suojattu vanerilevyillä. Messinkiset kaiteet suojataan myöhemmin, kertovat SRV:n työmaapäällikkö Juha Rissanen (vas.) ja kaupunginteatterin projektinjohtaja Keijo Koli. Rakennuksessa on paljon suojeltuja rakenteita, joita pitää varoa.
Kaupunginteatterin lämpiön marmorilattia on suojattu vanerilevyillä. Messinkiset kaiteet suojataan myöhemmin, kertovat SRV:n työmaapäällikkö Juha Rissanen (vas.) ja kaupunginteatterin projektinjohtaja Keijo Koli. Rakennuksessa on paljon suojeltuja rakenteita, joita pitää varoa. Kuva: Leif Rosas

Marmorilattiasta ja -portaista ei näy mitään Helsingin kaupunginteatterin lämpiössä, sillä kaikki pinnat on peitetty vanerilevyillä. Portaiden messinkikaiteiden suojaus on vielä kesken. Upeaa näkymää Eläintarhanlahdelle ei ole, sillä 26 000 neliön teatterirakennusta kiertää nyt työmaa-aita.

Teatterin puolitoista vuotta kestävä peruskorjaus alkoi kesäkuun alussa. Rakennusyhtiö SRV:n työmaapäällikkö Juha Rissasen ensimmäinen tehtävä kesäkuun alussa oli opetella kulkemaan Kaupunginteatterin projektijohtajan Keijo Kolin perässä teatterirakennuksen sokkeloissa.

Fakta

Esityksiä viidessä paikassa remontin aikana

 Kaupunginteatterin esitykset näytetään peruskorjauksen aikana viidessä paikassa: Studio Pasilassa, Lilla Teaternissa, Arena-näyttämöllä, Linnanmäen Peacock-teatterissa ja Pengerkadun näyttämöllä. Lisäksi Helsinki Dance Companyn tuotantoja esitetään Itäkeskuksen Stoassa.

 Suuren näyttämön avajaisteoksena on elokuussa 2017 Lasse Mårtensonin säveltämä musikaali Myrskyluodon Maija.

 Anni Blomqvistin (1909–1990) Myrskyluoto-romaanisarjaan pohjautuvan musikaalin käsikirjoittaa Seppo Parkkinen ja ohjaa Kari Rentola.

Toinen oli kilpailuttaa 10 000 neliön vaneritilaus. Vaneria kuluu, koska arkkitehti Timo Penttilän suunnittelemassa teatterirakennuksessa on suojeltuja rakenteita lähes joka paikassa.

"Rakennusmiehiä on työmaalla nyt 60, vuodenvaihteessa heitä tulee olemaan sata lisää", arvioi SRV:n projektipäällikkö Juho Varelius .
"Suojeltavien rakenteiden vuoksi tämä on lähes yhtä haastava kuin Presidentinlinnan peruskorjaus", Varelius arvioi. "Korjaussuunnitelman tehnyt arkkitehti ja kaupunginmuseo vaativat, että ajan patinan pitää näkyä."

Lisäksi työmaalla käy kahden viikon välein Helsingin kaupunginmuseon edustaja seuraamassa, että suojelumääräyksiä noudatetaan, Varelius kertoo.

Suojelumääräykset johtuvat siitä, että kaupunginteatteria pidetään yhtenä 1960-luvun modernin arkkitehtuurin merkkiteoksena.

Peruskorjaus maksaa yhteensä 56 miljoonaa euroa ja valmista pitäisi olla tammikuussa 2017. SRV on pääurakoitsija. Eniten ongelmia tulee olemaan talotekniikan uusimisessa, sillä ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmät uusitaan kokonaisuudessaan vastaamaan nykyvaatimuksia.

Teatterin vesikaton uusinta on jo alkanut. Julkisivuissa ja 19,5 metriä korkean näyttämötornin seinässä on erikoisvalmisteiset keraamiset laatat. Laatat ovat kestäneet suhteellisen hyvin, mutta kolhiintuneita ja rikkinäisiä laattoja on melko paljon. Laatat joudutaan vaihtamaan yksitellen. Ne myös puhdistetaan. Hanasaaren hiilivoimalan noki on mustuttanut 47 vuoden kuluessa osan laatoista pahoin.

"Laattojen valmistusta varten etsitään nyt sopivanväristä massaa Keski-Euroopasta. Nykyiset laatat tehtiin aikanaan vuonna 1967 Arabian tehtaalla, mutta emme ole vielä päättäneet, mistä uudet laatat hankitaan", kertoo Keijo Koli.

Sisällä kaikki pinnat uusitaan, suojelumääräyksiä noudattaen. Esimerkiksi näyttelijöiden pukuhuoneiden vanhat kalusteet kunnostetaan näyttämään entisiltä, ja niiden sisuksia päivitetään.

Vaatekaapit ovat sisältä erittäin tummat, joten niistä on vaikea löytää esimerkiksi mustia kenkiä tai sukkia. Uusissa suunnitelmissa kaappien ulkonäkö säilyy, mutta sisus on vaalea ja kaappiin tulee muun muassa lukittava laatikko älypuhelimia ja muita arvotavaroita varten, lämmitetty pyyhekuivaustanko sekä tuuletus.

Tyylikkäästi sisustettujen naisten- ja miestenhuoneiden ulkonäkö aiotaan säilyttää, vaikka talotekniikka uusitaan täysin. Tiikkipöytiä, vaaleita nahkaistuimia ja -sohvia sekä lattiasta kattoon ulottuvaa peililasia ei ole muissa teattereissa. Samoin Marjatta Metsovaaran suunnittelema suuren näyttämön pilviesirippu entisöidään.

Aivan uusia tiloja tulee vähän, vain 650 neliötä. Teatterin pinta-ala on nyt noin 26 000 neliötä. Uusiin tiloihin tulee muutama kipeästi kaivattu kokoushuone ja uusia WC-tiloja.

Johanna Mannila HS
Kallio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat