Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ekonomistit: Kesälomien siirto ei kannata

Koulujen alku lopettaa lomat keskellä kesää, mutta kansantalouden kannalta se on ihan hyvä juttu

Kaupunki
 
Leif Rosas
Parikymppiset Tilda Lindgren, Marjaana Brandt ja Anna Saarto arvioivat, että puheet koulujen loma-ajan siirrosta perustuvat aikuisten omaan mukavuudenhaluun. Lapsille loman ajankohdalla ei ole väliä.
Parikymppiset Tilda Lindgren, Marjaana Brandt ja Anna Saarto arvioivat, että puheet koulujen loma-ajan siirrosta perustuvat aikuisten omaan mukavuudenhaluun. Lapsille loman ajankohdalla ei ole väliä. Kuva: Leif Rosas

Helsingin Esplanadin turistien joukosta heidät erottaa selvästi. Heillä on tummemmat ja sileämmät vaatteet, nopeampi askel ja puhetahti. Pikkutakin taskusta pilkottaa puuhaarukka.

Työläiset ovat palanneet töihin, mutta lounastavat puistossa. Onhan vielä kesä.

Koulujen alku ajaa suomalaiset töihin, kun iso osa Eurooppaa vetää vielä lonkkaa. Maakuntien huvipuistot sulkevat, saaristo hiljenee.

Monen mielestä lomat loppuvat sekä säiden että kansainvälisten liiketoimien kannalta hölmöön aikaan, mutta taloustieteilijät ovat toista mieltä.

Edes Elinkeinoelämän keskusliitossa EK:ssa ei haluta siirrellä koululaisten lomia.

"Siirtäminen ei auta, lomaa pitää lyhentää", sanoo EK:n työmarkkinajohtaja Ilkka Oksala.

"Lukukaudet on mitoitettu vanhanaikaiseen maailmaan, jossa molemmat vanhemmat eivät käy töissä."

Kun Espalla lounastavan Tiina Kärjen lapset olivat pieniä, Kärki vaihtoi lomarahansa vapaaksi.

"Kesäkuulle piti keksiä iltapäiväkerhoa ja jalkapalloleiriä, ja kun lapset olivat keskenään, piti miettiä päivittäiset ruuat", Kärki muistelee. Ja kun kotona tuli tappelu, äidin puhelin soi.

Kärjen mielestä koulujen lomat voisi siirtää, ja koulut jatkua juhannukseen asti.

Leif Rosas
Serkukset Pinja Sihvonen (vas.) ja Netta Laxström ovat viettäneet lomansa pitkälti vaarin, Jarmo Sihvosen, ja mummin kanssa Vantaalla. Tytöt lomailisivat mielellään vielä hetken ennen koulujen alkua.
Serkukset Pinja Sihvonen (vas.) ja Netta Laxström ovat viettäneet lomansa pitkälti vaarin, Jarmo Sihvosen, ja mummin kanssa Vantaalla. Tytöt lomailisivat mielellään vielä hetken ennen koulujen alkua.

Kun elinkeinoelämän järjestöt pari vuotta sitten kysyivät yritysten toiveita, lomien siirtoa ajoi lähinnä matkailuala.

"Jos ajatellaan perheen lomien yhteensovittamista, niin ongelmat säilyisivät ennallaan", sanoo Merja Kauhanen Palkansaajien tutkimuslaitoksesta.

"En usko, että lomien siirto olisi kansantaloudellekaan mikään piristysruiske."

Kun tilastokeskus viime elokuussa kyseli Suomen työllisten kuulumisia, noin kymmenen prosenttia heistä oli lomalla. Heinäkuussa tutkimusviikolla lomaili kolmannes ja kesäkuussa noin 13 prosenttia työllisistä.

Aalto-yliopiston taloustieteen professorin Marko Terviön mielestä lomat ovat kohdallaan.

"Kuluttajan kannalta nykyinen, keskieurooppalaisesta poikkeava lomarytmi, on hyvin edullinen", Terviö sanoo.

"Jos täältä lähtee kesä- tai heinäkuussa matkalle, ei Euroopassa ole vielä ruuhkia. Se tekee matkailemisesta halvempaa. Ja kun suomalaiset palaavat lomiltaan, niin esimerkiksi ravintolat ovat täällä jo luontevasti auki."

Kun helle hellii Espaa, on aika kuulla asianosaisia. Jäätelölle tulleet kolmasluokkalaiset Netta Laxström ja Pinja Sihvonen lomailisivat mielellään vielä.

Alkukesän viileyttä he tuskin muistavat, ja tylsää oli vain, kun jalkapallotreenit olivat tauolla.

Tervakosken Puuhamaahan tytöt eivät enää ehtisi. Puisto menee kiinni, kun koulujen alku vie sekä asiakkaat että opiskelijoista koostuvan työvoiman.

Ulkomaalaiset matkailijat eivät oikein riitä elättämään Suomen matkailualaa elokuussa, mutta koko Suomea lomien siirtäminen ei nostaisi, arvioi EK:n pääekonomisti Penna Urrila.

"Myyntityöhön ja sellaiseen voi tulla taukoa, kun me lomailemme heinäkuussa ja Eurooppa elokuussa, mutta on nykymallissa etujakin", Urrila sanoo ja viittaa juuri matkailuun. Sen sesonki on joka tapauksessa pidempi, kun Suomi ja Eurooppa lomailevat eri tahtiin.

Suomen kouluvuoden ja siten myös vanhempien lomien ajankohdan määrittää perusopetusasetus. Siihen ei ole vireillä muutoksia, kerrotaan opetushallituksesta.

"Siihen on kuitenkin maantieteelliset, valaistukselliset ja ilmastolliset syyt, että kesäloma on silloin kuin se on", huomauttaa Aalto-yliopiston Terviö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat