Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä yhä lyhyt matka kouluun – voiko verkkoa vielä harventaa?

Kaupunki
 

"Helsingin lähikouluverkkoa ei pidä harventaa", arvelee lasten ja nuorten liikkumisesta väitellyt Anna Broberg. Pitkä koulumatka johtaa herkästi siihen, että lapsia viedään kouluun autolla. Lapsena opittu liikkumisen malli heijastuu pitkälle aikuisuuteen.

Toisaalta kouluja on Helsingissä lakkauttamisista ja yhdistämisistä huolimatta yhä tiheässä.

"Suurin osa lapsista tulee kävellen, polkupyörällä tai potkulaudalla", sanoo linjanjohtaja Outi Salo opetusvirastosta. Matka lähikouluun jää alle kilometrin peräti 70 prosentilla, laski tilastokeskus (2012). Espoossa vastaava luku on noin 60 prosenttia, Vantaalla 50.

Koulumatkat voivat olla pitkiä ja vaarallisia uusilla asuinalueilla, jos koulu rakennetaan paljon ensimmäisten asuintalojen jälkeen.

Helsingissä reilusti yli 80 prosenttia lapsista käy lähikoulua. Määrä vaihtelee vuosittain, mutta ei ole rajussa kasvussa.

Salo ei usko, että autolla lapsiaan kuljettavien vanhempien määrässä olisi tapahtunut viime aikoina merkittäviä muutoksia.

Helsingissä ilmaisen koulukyydin raja on vain kaksi kilometriä lähikouluun kuudenteen luokkaan asti, kolme yläluokilla. Espoossa raja on ensimmäisellä ja toisella luokalla kolme kilometriä ja muilla viisi, Vantaalla kaikilla viisi. Koulumatkan vaarallisuus tai erityisen tuen tarve vaikuttavat päätökseen.

Helsingin keskustassa monet koulut suosittelevat, että ekaluokkalaiset eivät pyöräile kouluun. Koko kaupunkia koskevia pyöräilykieltoja ei sen sijaan ole.

Salo toteaa, että liikennekasvatuksella on paljon merkitystä. Syksyllä myös autoilevien vanhempien kanssa tehdään yhteistyötä, jotta kouluun lastaan tuova ei samalla vaarantaisi muiden lasten turvallisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat